All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dyrt att använda billig arbetskraft

"Om du inte använder någon med försäkring är du ansvarig om något skulle hända. Det är viktigt att använda någon som är allvarlig och är inte cowboys. Jarle Lind, Oslo Trefelling "

Det är billigt att göra det själv. Och du får betala någon upp till $ 2000 för att göra ett enkelt litet jobb i trädgården istället för att anställa en professionell som tar det två eller tre gånger för samma arbete.

Det kan dock vara smart. Eftersom du visste att du är ansvarig för eventuella skador som kan uppstå på grund av arbete på din webbplats?

Detta har ett undantag: Om den som utför jobbet har ansvarsförsäkring.

Täck dina hemförsäkringar trädgårdsmöbler?

Be om ansvarsförsäkring

Medan vissa suger är det okej att stå på toppen av en stege och så ner några grenar, uppskattar andra att få hjälp ... Foto: Colourbox. com Visa mer

Ansvarsförsäkring om någon är för att hjälpa dig luke i ditt beröm kan tyckas lite över. Men i några få fall kan du knappast ha råd att lämna.

Ta till exempel en resa. Om trädet inte skadar personer eller föremål är du ansvarig om personen som fäller trädet inte är försäkrad.

- Någon undrar om de kan få jobbet gjort utan moms. Då säger jag att vi tar det på faktura, för det finns försäkringar på bilden. Reglerna är desamma, säger Jarle Lind i Oslo Trefelling till DinSide.

- Det är viktigt att de som gör jobbet kan visa bekräftelse på att de har försäkring. Fråga om detta. Jag brukar köra runt med det, säger Lind.

- Personskada kan vara det viktigaste argumentet för att välja någon försäkring, säger Vegard Dønnesen i Acrobat Trefelling och Digging till DinSide. - Det finns risk för fallande träd, trots att chansen är mindre om du anlitar någon som är professionell.

Dessutom skador på föremål. Det kan inte vara så illa om ditt träd tar det gamla äppelträdet i ärendet. Eller riva ner ett staket. Men vad händer om det bryter grannens bil eller faller in i ditt hus?

Läs också: Kan du kräva att grannen tar bort träd som tar din åsikt?

Ansvarig för Power Company Loans

Om du borde vara så olycklig att sakta av en gren eller en trädtopp som faller och förstör kraftnätet, bör du vara försiktig med att slå upp betydande belopp. Inte bara måste du täcka reparationskostnaderna, du kan också hållas ansvarig för energibolagets förluster under den tid som nätverket är nere. Enligt Dønnesen kan du sluta betala flera tiotusentals. Minst.

Skära kostnaderna

Om du väljer att anställa en professionell för att ta träd i din trädgård, men tycker att det kan vara lite svårt med din budget, är det smart att tänka på vad du kan göra själv.Det viktigaste är att få professionell hjälp att klippa trädet - men finns det delar av jobbet du kan göra själv? Till exempel, kvist eller hugga trädet till trä?

- Det är viktigt att ange om du vill göra något själv om du ringer runt för att få olika citat, säger Jarle Lind i Oslo Trefelling till DinSide. Detta är för att få bästa möjliga jämförelse.

Det finns människor som vill utforska innan de gör ett citat, men om du gör det på telefonen, borde du få följande klart:

  • Vad är jobbet? Vill du rulla träd? Beskära dem? Skulle roten avlägsnas?
  • Hur många träd pratar om?
  • Vilken storlek / höjd är träden?
  • Avstånd till andra hus, byggnader, ledningar etc.
  • Vill du ta bort kvistar och stjälkar?
  • Vill du få träet att klippas till trä?
  • Finns det något du vill göra själv eller kan du bidra på något sätt?
Gör det själv: Hur man lägger gräsmattan

Gör en plan

Bönan rekommenderar att du sätter dig ner och gör en plan för din trädgård eller tomt innan du går till vegetationen.

- Gör en långsiktig plan i trädgården, så det är inte bara en häck och en kappa, men en tioårig plan och kanske till och med en femtioårig plan för utsidan, säger han.

Detta gäller speciellt för träd som inte bara har ett långt liv utan också tar lång tid att ersättas om du fixar ett misstag.

- Parkträd som ek, bok och aska kan ha en livstid på hundratals år, och då är det klart att det är okej att ha lite längre perspektiv än bara från ett år till ett annat.

ADVERT

Mest populära