All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Exotiska färger till konserthuset

En del av dekoration progam nya Stavanger Concert är felplacerad parkeringsanläggningen och utomhusscen. Det finns ingångar från den underjordiska parkeringen sanna färgen.

Alla som kommer med bil till parkeringshuset kommer ut via öppningarna i amfiteatern.

Projektet består av fem ingångs- eller utgångs delar har varje fått sin färg - gul, blå, turkos, grönt eller orange. Hela rummet är målade - vägg, golv och tak. Och utgångspunkten för hela projektet var dekorationen av glasmosaik, totalt 19 motiv från fragmenterade mattmönster. Projektet har fått namnet Express och är designat av den svenska konstnären Åsa Marie Bengtsson från Malmö, som vann denna tävling.

Maritime History Inspired

För färger och mosaik tas inspiration från alla hörn av världen.

Glasmosaiken består av symboler från bland annat buddhism, hinduism och norrsk mytologi. Varje ingång har sin egen färg och identitet. Dessutom finns två orientaliska mattor i glasmosaik direkt på marken, en i Music Park och Piknikskråen.

Åsa Marie Bengtsson har inte bara dragit historien tillbaka till Stavangers gamla sjöfartshistoria; Hon har också velat relatera namnet Express till dagens multikulturella samhälle och dagens Stavanger som en internationell oljeby stad.

Varje post är något speciellt

- Färginställningen kom faktiskt in i projektet ganska sent, säger Åsa Maria Bengtsson.

- Men varje ingång i amfiteatern skulle vara något speciellt - ett lyft, något spännande - i övrigt grå amfiteater miljö. Färska exotiska färger behövs - färger glasmosaik har inte.

Det var före detta mosaikarbetare av Åsa Maria Bengtsson som konstkommitté för Stavanger konserthus var intresserad. Projektet blev en process där hon kom fram med olika förslag, men mosaiken av orientaliska mattmönster blev kärnan. Hon gjorde många mönster, och färdiga skickades sedan i sektioner till Stavanger.

- Glasmosaiken monterades först på betongen. Sedan renoverades betongen så att den kom jämnt med mosaiken. Mosaiken består av små föremål av 2 cm x 2 cm som skärs till rätt storlek. Mycket tidskrävande kurs - och mycket roligt!

För mycket färg också

Åsa Maria Bengtsson upplevs som så många andra att det inte är så enkelt att överföra färg idéer för ytor i stora rum. Att förutse exakt hur allt ska vara är en konst i sig.

- Det är alltid lite svårt med färger på större ytor, även om du gör färgprover och gör klädsel. Vi gjorde många tester och test innan vi bestämde oss. Några av amfiteaterna var också målade eftersom det blev lite för mycket färg!I synnerhet var det också ett test av golvfärgerna i en epoxilack. Hela rummet med golv, väggar och tak skulle ha samma färg.

amfiteater placeras framför konsertkroppen centrala entré. Amfiteatern har steg, ramper och avsatser att sitta, stå och gå vidare. Materialen är betong, natursten och trä.

ADVERT

Mest populära