All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Allt du bör veta om terrass fläcken och terrass olja

För att hålla bastunet det bästa bör du kunna behandla det från tid till annan. Enligt avdelningen av Byggern Stavset, Adrian Sve, ska vara på nytt trä och trä som ska behandlas med samma färg terrassen fläck, tvätta noga med terrass tvätt före behandling.

- Observera att tidigare målat trä behandlat med samma färg som tidigare kommer att få ett mörkare resultat för varje behandling. Om du vill ha samma färg varje gång måste du städa terrassen varje gång också, säger han.

Om du vill ha en annan ytbehandling eller färg måste du använda terrasserna före ny behandling.

Allmänna tips

- Terraebeis kommer att dra olika in i skogen runt kvistar och mjukare delar av trädet. Detta ger en vacker lek i färgerna, men kommer att bära snabbare eftersom det saknas penetration i träet.

- Undvik applicering vid fuktigt väder och vid låga temperaturer. Apparaten måste vara torr innan den utsätts för fukt. Låg temperatur, hög luftfuktighet och fläck som bildar tjock film på ytan kommer att förlänga torkningstiden avsevärt.

- Kom ihåg att det under våren och hösten ofta kan bli låga natttemperaturer med torka. Kontrollera att det inte finns någon nedbörd den första dagen efter appliceringen.

Källa: Kristian Sæther, brandchef i Jotun

- Det här görs för att ta bort gammal olja, fläck och färg. Följ anvisningarna på terrassens produkt du köpt. Terry tvättar är också nödvändiga för att tvätta bort all renhet, säger Sve.

Steg 1: Rengör och skrubba

Fuktar terrassen, applicerar terrasserna och simmerar i ca 30 minuter. Låt inte terrassen torka med städaren eftersom det kommer att ge märken. En perfekt dag att rengöra terrassen är en dag då det är molnigt. Om det spelar ingen roll är det viktigt att städaren inte torkar på träet.

Efter att rengöraren har arbetat enligt tillverkarens instruktioner måste terrassen gnidas väl för att avlägsna tidigare behandlingar. Använd en terrassskrubba med en skaft så att du inte behöver skrubba knäna. Skrupa på terrassen för att avlägsna smuts och gammal fläck.

Läs också: Att bygga en trappa till terrassen

Steg 2: Tvätta terrassen

KLAR FÖR ANVÄNDNING: En trevlig och readied terrass gör det sitter på altanen och njuta av solen för en ännu bättre upplevelse. Foto: PHOTO: Thinkstock

Rengöringsmedlet är frätande, så du måste rengöra terrassen ordentligt. Använd de roterande borst terrassen, eftersom de flesta högtryckstvättar levereras. Eventuellt kan du använda skrubben och trädgårdsslangen - det här fungerar också utmärkt.

Skölj mycket med mycket vatten. Vissa terrasser och förnyare rekommenderar också att du tvättar med rent efter renoveringar för att få ännu bättre resultat.

Använd inte högtryckstvättar utan en terrängvaskborste, eftersom detta kommer att platta och förstöra veden om du inte är försiktig.

Steg 4: Terrass eller uteplatsolja

Vänta tills uteplatsen är torr igen - först då kan du börja borsta eller olja ut terrassen. Var noga med att den är torr innan du börjar, annars kan du få ett mindre anständigt resultat. Också, se till att det inte kommer att regna nästa dag efter appliceringen eftersom det kommer att förstöra behandlingen. Om det finns en oväntad regndusch, täck terrassen med presenning. Det borde dock inte vara direkt på terrassen, så du måste vara kreativ.

Det är inte heller bra att betrakta uteplatsen i ett soligt solsken, eftersom boken kan torka in innan den når veden. Då skyddar du inte träet, och du kommer att få en film som kommer att bryta upp och blåsa av på kort tid. Det borde inte vara för kallt heller; då tar det lång tid innan behandlingen torkar och andra faktorer som sol, regn och damm kan skada behandlingen.

Läs också: Guide till underhållsfritt däckbord

Smaka på eller olja ut terrassen, antingen genom att använda mat eller rulla. Vad som är bäst för både applikationen och dig själv är att använda en förlängningsaxel. Applicera behandlingen på cirka två bord i bredd, och beroende på hur länge uteplatsen är, kan du tillämpa behandlingen i full längd. När du har gjort det, går du tillbaka till var du började se om böken har dragit in i träet - det är särskilt viktigt när du använder en bi.

Om det inte har dragits in, torka överflöd med en luddfri trasa, eventuellt med en låsbar terrazzo-rulle. Dra den låsade rullen över de applicerade skyltarna från början till slut, så snart som möjligt ta bort det som inte har dragit in i träverket.

Den senare är att förhindra filmbildning av apparaten, som kommer att bryta upp och flamma ut på kort tid. Fortsätt tills hela terrassen är klar.

Procedurinriktning: Adrian Sve, avdelningschef på Byggern Stavset och Martin Skogstad, s Algslede på Maxbo Stormarked Vækerø.

Läs också: Välj rätt utomhusbelysning för din uteplats

Svara på frågor om terrassebok och uteplatsolja

Behöver jag lägga till fler lager?

- De flesta terrasser behöver bara en kappa. Det är också med en kappa att du uppnår önskad färg. Var medveten om att färgerna kan ha olika nyanser jämfört med vad du har sett före dig, beroende på hur bra förbehandling har gjorts, säger Sve.

Han tillägger att med gammalt trä kan man inte förvänta sig att det är lika nytt efter en böksrunda, men om du inte borstar ner det bra. Om du gör det kommer det förmodligen att vara ett något mörkare färgschema än vad du först såg för dig själv.

När ska jag olja uteplatsen?

Som nämnts i ovanstående procedur, undvik att göra det i starkt solsken eftersom bönan kan torka ytan innan den når veden.

- Det måste vara över tio grader varmt och det får inte finnas några regn de närmaste dagarna, säger försäljningschef Martin Skogstad från Maxbo Stormarked Vækerø.

Enligt Sve är en molnig, mild sommardag det perfekta vädret och säsongen.

- Då kommer behandlingen inte att påverkas av sol och hög temperatur. Det kan göras bi och olja från tidig vår till tidig höst, beroende på hur väder och temperatur det är, tror han.

Hur ofta ska jag dekorera terrassen?

Sve tror hur ofta du ska göra det beror väldigt mycket på genomförandet av behandling och förberedelse, och vädret är den största faktorn för hur lång tid behandlingen tar.

- Det är inte ovanligt att terrasser i Bergen behandlas varje år på grund av vädret. Det vanliga är att en behandling varar från ett till tre år på grundval av de nämnda faktorerna. I vissa fall kan oljebehandlingar behöva appliceras flera gånger per säsong för bra bevarande av trä och utseende, säger han.

Läs också: Hur man bygger ett vardagsrum för uteplatsen

När kan jag använda terrassen efter ansökan?

Detta beror också på vädret och temperaturen.

- För en vanlig sommardag, med en temperatur på cirka 20 grader, kan terrassen användas i storlek mellan 18-24 timmar efter behandling. När det gäller oljebehandling skulle vi vänta ca 24 timmar efter att Sve har sagt att vara på den säkra sidan.

- Från början kan tvätt till första grill på ny trevlig terrass sträcka sig från två dagar till mer. Allt beror på att torka tvätten och torka av apparaten, säger Skogstad.

Tips: Läs igenom vad tillverkaren skriver om användningen av den produkt du köper, vare sig det är terrasser, terrasser, träoljor, terrasser och liknande.

ADVERT

Mest populära