All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Allt du bör veta om gasgrill

DESIGN: Denna Weber, Q 300-modell är tillverkarens flaggskepp i moderna designgrillar. Den har bara två brännare, varav en är P-formad, vilket möjliggör långvarig tändning. Pris: ca. 4 500 kronor. FOTO: Weber

När solen börjar värma, blommorna öppna och löven är äntligen på plats av träden, sträcker man efter vintern viloläge och nosar i våren luften. Det saknas något. Luften är lika tom. Då kommer han till det: grillorna. Och tre behov indikerar omedelbart: eld, kött och större grill än grannen.

Det kan inte vara det sätt det äger rum. Men det är inte ovanligt att en säsong vi nu går in, sätter grillar i medvetandet hos paterfamilias berättar grill kung Craig Whitson, inbegripet skriftligt matlagning och grill böcker "Långt luktar bränt" och "Ingen rök utan grill". En av de vanligaste grillen - i ditt sinne - är tanken att ju varmare grillen är desto bättre blir maten.

- Det är nog lite så att man går ut och visa världen vad det handlar om några gånger per år han gör mat, och när han kör full gas. Det vanligaste misstag som människor gör när grillar är att de använder fel temperatur. Råvarorna trivs sällan med varm grill - eller för kallt, för den delen, säger Whitson. Han kommer ihåg att du inte använder alla matlagningsplattor i köket hela tiden. Det finns därför ingen anledning att göra det på grillen heller.

- Var noga med att ha en varm zon och en kylarezon i grillen. Med en gasgrill är det ganska enkelt, eftersom det har fler brännare. Inte slå alla på samma gång, säger grillmästarens råd.

Erfarenheten

Whitson växte upp i Oklahoma, men har varit i Stavanger sedan början av 1980-talet. Han tror att nordmännen i allt högre grad omfamnar den amerikanska grilltraditionen, och att det handlar om mycket mer än maten.

- Det är hela upplevelsen: Grillmålet är något vi förbinder med gratis, fint väder, god tid och inte minst ett samhälle med vänner och familj. Allt detta runt grillmåltid förhöjer upplevelsen och gör det positivt - trots att brunnen är inte något annat område inom matlagning där vi misslyckas så mycket, sade Whitson. Att den mycket speciella smaken grillen ger, är också något som de flesta människor gillar, är inte bara en nackdel för grillens popularitet, tror han.

Snabbare och enklare

Whitson har grillkurser året runt, och när han använder gas grill, trots att han privat några bränder upp grillen.

- Först och främst är det dags - med gasgrill går allting mycket snabbare och processen behöver mindre uppmärksamhet, säger Whitson. Han tror skillnaden mellan kol och gas är inte så bra, förutom att gasgrillen blir snabbare och lättare.

- En annan sak som är positiv med gasgrillarna är att de har lock. Det är perfekt om du övar mitt råd om att ha en kall och varm zon på grillen - då får den kalla zonen en bra temperatur, säger Whitson.

Pris och kvalitet sammanfaller

Men en gasgrill är inte bara en gasgrill. Det finns stora variationer i pris, kvalitet, material och kapacitet - fyra faktorer som ofta hör samman och ökar proportionellt.

- En av de största skillnaderna mellan rimliga grillar och det lite dyrare ligger i materialet. De billigaste grillen har ofta tunt material och tål mindre värme - de värsta grillarna lagar nästan köttet istället för stekning. Det tar också lång tid innan de blir heta. Dyrare varianter kan tåla högre temperaturer, bättre stålkvalitet och bör också ha utbytbara delar ", säger Inger Søhol Lie i Grillco, ett företag som importerar australiensiska Beefeater-grillar.

Gjutjärn stannar länge, och gjutjärnbrännare anses vara lite bättre än rostfria brännare, men brännarna håller sig inte för evigt. Med tiden och tiden dämpas porerna med damm, rester och fett och även om de flesta flakas, är brännarna slitna och måste ersättas så småningom.

Underhåll

Men med rätt användning och vård kan ingredienserna i grillen vara längre - och matkvaliteten hålls hög. Innan du lagar mat kan du låta grillen brinna lite så att eventuell kvarvarande mat kvarstår. Om du har gjutjärn, se till att mätta det med lite olja innan du lagar mat. Efter användning, bränna fettet och täck grillen med drag. Fettbrickan måste rengöras regelbundet. Annars är det lite som krävs av gasgrillägaren.

- Jag rengör grillen en gång om året. När jag går över med vatten, tvål, tyg och rengöringsmedel, säger Inger Søhoel Small, som använder grillen året. Rengöringsbehovet beror emellertid inte bara på hur mycket du använder grillen, men också vad du använder den för. Om du byter ut vanliga korv med droppfett, bör du också förvänta dig mer rengöring.

ADVERT

Mest populära