All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Allt du behöver tänka på innan du gör trädgården

Gardener bästa trädgårdstips:

  • Att ta över en gammal trädgård är trevligt att tillbringa en säsong för att se vad som kommer och vad du har innan du börjar göra stora förändringar.
  • Tjäna pengar i en bra och fritt jord. Se till att marken är djup nog för att du planterar där senare. Skall du plantera träd, buskar och rosor måste du ha mellan 50 och 70 cm djup. Gräsmattan kräver inte så mycket.
  • Köp växter med god kvalitet. De kommer att se friska och friska ut. Kontrollera att rötterna är desamma. Till exempel borde de inte ha börjat snurra i en kruka.
  • Prata med proffs.
  • Fundera på om du vill ha en buske som når storleken på dess cirka sex år, eller om du bör lägga lite mer pengar för att få en som odlas direkt.
  • Kom ihåg: en trädgård kommer att vara över tiden och det kommer att kosta dig pengar.

Källa: Stina U. Kjønnås, trädgårdsmästare och tekniker i park - och trädgårdsarbete på Langhus Hagesenter

Det finns en hel del att sätta sig in i när eller innan trädgården ägare.

- Ett vanligt misstag är att människor agerar på impuls. Det är mycket roligt som tidsgränser i trädgårdscentra. Växter placeras då bara i trädgården utan någon speciell plan. Många börjar också i fel ände. De skulle vilja göra några sängar först. Då kommer du så småningom att få några tegelstenar och beläggningar, säger trädgårdsmästare Stina Kjønnås på Langhus Garden Center.

Vikten av jorddjup

- Om du bygger en trädgård från början, bör du verkligen gå in och vara aktiv i byggprocessen. Be om mer djup jord än vad som är standard. För små jorddjup är den största loft kö i byggområdet och nybyggerstrøk om kommer till trädgårdsarbete, säger trädgårdsmästare på Randesund Nursery, Morten Kristian Bragdø.

Ofta finns det 20 centimeter jord, men många grödor bör ha mer utrymme. Det kan också gynna dig i framtiden.

- Djupet av marken bör vara minst 40 centimeter. Exempelvis är en plenrot vanligtvis 40-50 centimeter. Om det går i djup kan det också vara längre, även om det kommer att bli en torr sommar, säger Bragdø.

Han tillägger att du också bör se till att du får bra jord. Han rekommenderar 40 procent kompost och 60 procent sand.

- Använder du en meter sand i stället för sten och har 40 centimeter jord ovanpå blir vansinnigt bra. Då kan du växa vad du vill, säger Bragdø.

Läs även: Tänk på detta innan du gör uteplatsen

Få en översikt över tomten

Men som informatör Tove Ladstein i Opplysningskontoret för blommor och växter påpekar, är det inte alltid upp till dig.

- Djupdjup är uppenbarligen bra. 20 centimeter är förmodligen inte världen, men det beror på grunden. Men det är inte alltid hanterbart att göra något åt ​​det, säger hon.

är varför hon rekommenderar att konsultera en liggande trädgårdsmästare som kan hjälpa till med goda råd, om grunden är redan på plats. Några grundläggande kunskaper är emellertid lätt att förvärva.

- Är du helt ny i trädgårdsvärlden är det skönt att veta att det finns vintergröna buskar, lövfällande buskar, stora träd, små träd, perenner, tvååriga och sommarblommor. Allt finns i många olika storlekar och former, med olika blomstringstider och olika krav på solförhållanden och mark, säger Kjønnås.

Hon rekommenderas att läsa etiketter och lära av experterna och berätta att du gör en plan innan du ställer in trädgården.

- Se en plats med sluttningar, ytor och vatten och lägg lite tid på att se om det är ljust, fuktigt och titta på djup, säger Ladstein.

Läs också: Hur man dekorerar terrassen

Gör tillräckligt med utförande

Det är många frågor du borde fråga dig själv innan du går bra, säger Ladstein.

- Bestäm hur mycket arbete du är villig att gå in i trädgården och hur mycket pengar. Oavsett om trädgården ska vara ok och funktionell, full av ätbara tillväxtar eller ett riktigt öga för ögat, säger hon.

Bragdø tror också att du bör lyssna på expertråd innan du bestämmer dig.

- Ta några bilder på tomten, även från ett avstånd. Ta gärna bilder från en kulle i närheten. Ta bilderna och en tomt till en trädgårdsmästare som har en undersökning. Trädgården kommer att kunna titta på vegetationen runt vad som trivs och vad som går bra.

Men trädgårdsplaneringen behöver inte vara svår, säger Kjønnås.

- Tänk på trädgården som ditt hus. Du gör golv, väggar och tak. Golvet kan vara gräsmatta, plätering, grus eller beläggning. Väggar kan vara buskar, sköldar, häckar eller höga perenner. Taket kan vara en pergola eller ett träd. Då skapar du rum och zoner, även i trädgården. Det kan vara en köksträdgård, en plats med kvällssol, frukostrum eller lekrum, föreslår hon.

Läs också: Hur man tvättar terrassen

Blommansäsong hela säsongen

Du kommer att ha största framgång att välja växter som i grunden trivs i din trädgård. När du har översikten bör du också planera plantering så att du blommar under hela säsongen.

- Vi ser det bli mer och mer populärt att använda kraftverk, även för dekoration. Vi gör till exempel portar av havre och blommande potatissängar. Vi gör också trellis, som fungerar både som skärm, skärm och gränser, säger Bragdø.

Enligt informationskontoret för blommor och växter är det bättre att plantera i en liten säng än många små. Tänk därför på att göra en säng med liten storlek.

- Tänk också på vad som passar ihop. Kontraster som gör trädgården mer spännande. Det kan vara både form och färg. Till sist kan du njuta av blomsterbäddar, burkar, belysning och andra dekorationer, säger Kjønnås.

ADVERT

Mest populära