All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

2003: Allt klart för bostadsboomen

2003: Alla redo för bostadsboomen

 1. Detta tycker du om hastigheten
 2. Detta tycker du om priserna
 3. Detta tycker du om lönen <999 > Tror du på arbetet
 4. Allt är lämpligt för ett bostadsområde de närmaste åren. Frågan är hur stor den blir och när den är färdig.

Förklaringen är att vi har stora förväntningar på framtiden.

Förväntat kontrollerat

Från början vet vi att förväntningar spelar en avgörande roll i bostadsmarknadens priser. Den stora frågan är var förväntningarna kommer ifrån och var de tar med oss.

Erlig Berrum på norska Gallup Visa fler

Erling Berrum är senior projektledare på TNS Gallup med ansvar för Förväntan undersökningar till Norges Bank, och tror att vi blir mer och mer lik de ekonomiska experter.

- Finansnyheterna behöver mer genom nyhetsbilden mycket mer än tidigare. Detta verkar vara en tydlig ökande trend under de senaste tio åren. Konsekvensen är att nordmän blir mer ekonomiskt inriktade, tror han.

Berrum anser att våra förväntningar på framtiden mer och mer liknar experternas prognoser, helt enkelt för att vi läser och ofta hör om dem - vi gör dem till våra egna.

Professor Agnar Sandmo Visa mer

Professor Agnar Sandmo vid Norska Handelshögskolan håller med Berrum.

- Människors förväntningar är förmodligen mer strukturerad och mer liknar varandra än för några år sedan, säger han och betonar att vi också bildar våra egna förväntningar utifrån vad vi förväntar oss av andra.

De av oss som representerar detta "ekonomiserade" samhälle kommer sålunda att ha en ganska ljus utsikt över framtiden. På grund av de många pressmeddelandena och media om prognoserna från Statistiska centralbyrån, DnB Markets et al. Vi tror att följande om de närmaste två - tre år:

Vi räknar med att behålla jobbet

 • Vi förväntar oss en ökning med 4-4, 5 procent varje år
 • Vi räknar med låg inflation - i storleksordningen 1 till 2 procent
 • vi tror att inlåningsräntan till Norges Bank kommer att öka under de närmaste åren, men inte till 6, 5 och 7 procent som vi upplevde förra året, men cirka 4. bankernas utlåningsränta kommer att vara runt 5, 5 procent före skatt och 4 procent efter skatt.
 • Hur stor är bommen?

Allting är därför lämpligt för ett bostadsområde de närmaste åren. Frågan är hur stor det kan vara och när det är färdigt.

Av hundraps i år spenderade du cirka 15 kronor för att finansiera hemmet och 85 kronor för annan konsumtion (källa: Statistiska centralbyråns konsumtionsundersökning).

Med en ökning med 4 procent nästa år, samma hundra kronor efter skatt till 102, 50. Med 86 miljoner kommer att kunna köpa samma varor och tjänster i år, och har 16, 5 miljoner igen för bostadsändamål. Om så är fallet har du ökat bostadskostnaden med 10 procent.Många vill hellre använda den ökade köpkraften för att öka förbrukningen, men vi vet att många nordmän anser att de lever för täta. Statistiska centralbyråns undersökning av bostadsförmåner visade bland annat att förra året väl var två av tre nordmän som ville ha bättre utrymme.

Statistiska centralbyrån har nyligen beräknat att huspriserna kommer att öka med 6, 8 procent nästa år. Förra gången SSB modelleringsverktyg förutspådde husprisinflationen 6, 8 procent året därpå var i slutet av 1999. Slutsats för 2000 uppgick till 14, 1 procent.

Och när kommer det?

2003: Alla redo för bostadsboomen

Detta gör du tycker om hastighet

 1. Detta tycker du om priserna
 2. Detta tycker du om lönen
 3. Detta tycker du om jobbet
 4. Per Richard Johansen, chef för sektionen för makroekonomi - står fast vid sina prognoser, men bekräftar att vi bara är att komma igång på en ökning av priserna:

- vi räknar med att människor kommer att få ett grepp om de nya, lägre räntor under hösten, och att huspriserna kommer att börja att stiga under de kommande månaderna, säger han och anser att återhämtningsprocessen till en ny nivå av intresse har börjat.

Fastighetsförbundet rapporterar 0, 8 procent prisökning från augusti till september - en period som vanligtvis orsakar en svag inflation.

ADVERT

Mest populära