All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Allt kan limas

Lim är ett bra verktyg som till stor del kan användas. Oavsett om du behöver fästa saker på väggar eller golv eller när saker måste repareras.

Null Komme niks

FULL FART: Lynlim tänds direkt och kan spara mest. "Casco Express är ett lim som de flesta av oss borde ha gjort tillgängliga", säger Arne-Johnny Tveraabak på Sika Norway.

- Människor ska ha lynx i garderoben. "Casco Express" kan användas för att reparera smycken och sten, eller när porslinet är trasigt. Limet torkar vid noll kommer ingenting. Borsten som medföljer gör jobbet väldigt enkelt, säger Arne-Johnny Tveraabak på Sika Norway.

I stället för skruvar

Ett lim som säljs allmänt i Norge är monteringslim. Det är känt att ge bra festlig kraft, och i många fall ersätter klistret skruvar och naglar.

- Ja, det är ett mycket användbart lim som folk borde ha hemma. I stället för att borra hål för skruvar, kläm bara tvålkoppar, hantelhållare eller en löslista. "Casco Superfix" har gott om ström nog. Limet kan också användas utomhus, säger han.

Häger lättare med fukt

Limmet Tveraabak talar om är ett fuktabsorberande lim. Det betyder att du måste använda en viss mängd för att se till att det fungerar ordentligt.

- För att bindemedlet ska bota snabbare kan du fukta det med vatten. En sprayflaska passar bra. Vi förväntar oss att limet kommer att behöva ungefär en dag vid full penetration. I många fall behöver limet stöd. Du kan använda ett fast band eller något annat som håller föremålet på plats tills limet är botat, förklarar han.

Namn på regnskläderna

EVERYDAY LIME: Namnkodor i regnskläderna eller ett rack i arbetsjacka. "Liquisole" är limet som håller livet levande. "Detta lim kan också användas på grovare tyger", säger Arne-Johnny Tveraabak.

För barnbarns föräldrar gäller "Liquisole". Det är ett lim som kan användas för att reparera regnjackan eller gummistövlarna till bommen. Det kan också användas för att fixera presenningen.

- Limet är ett kvicksilverlim som också fungerar på grovare tyger. Mitt tips är att klistra in namnetiketter på regnskläderna för barnen, säger han.

60 sekunder

"Loctite 60 sek. "Är Loctites starkaste och snabbaste universum. Den ger full styrka på bara en minut.

- Det här är vårt senaste lim och kan användas för alla hemreparationer, även vid större jobb. Limet kan också korrigeras så att du kan ändra positionen på vad du limar, säger Jenny Wahlsten på Henkel.

I KREATIVET: - Vår universella fest är på bara en minut. Du kan också ändra läget för det du limar. Jag rekommenderar alla att ha Loctite 60 sek. i garderoben. Du är säker på att använda den, säger Jenny Wahlsten på Henkel.

Stora muskler

Hon rekommenderar även "No More Nails Easy Pack".

- Glöm skruvar och hål. Detta lim kan appliceras på allt från sten och keramik, till kork och trä.Här har vi ett kraftfullt monteringslim som ger snabb fästning även i de tyngsta jobben. Den passar perfekt med lister, paneler och hyllor. Du behöver inte heller använda en limpistol så det är lätt att använda, säger hon.

Fixed Ground

Innan limning, se till att substratet är rent. Fett, smuts och lösa material måste avlägsnas. Slår försiktigt på underlaget, det mesta limet blir ännu bättre tack. Om du håller dig med tapeter eller målat trä, är det lämpligt att ta bort tapeter eller färg så att limet klibbar fast material.

ADVERT

Mest populära