All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Alla kan odla örter själv - i fönstret eller utomhus

Växande örter är enkla och prisvärda, och något som alla kan få.

Och vad är inte bättre än att vara självförsörjande med gräslök, timjan och persen, som kan användas i maten när det behövs?

Vi visar dig vilka örter är bra att odla hemma, och vad som är viktigt att tänka på när du gör det:

De örter som är lätta att odla

I allmänhet ljuset genom vintern vara begränsande för tillväxt. Använd vanlig pottajord och örter kan planteras i trädgården eller uteplatser på sommaren.

Franska estragon kan odlas i burkar och i grönsaksängar. Denna ört kan växa i det mesta av landet och trivs bra i norska klimatet, det vill säga det är väldigt lätt att få.

Läs också:

torka dina egna örter

När du har tagit sig tid att odla örter, inte låta dem gå till spillo. Vi visar dig hur man torkar örter.

Om du planterar franska dragon är bra att veta att det ofta förökas genom delning av växter och tycker inte om att stå i våt / tung jord.

Lavendel är ett annat medelhavs ört som också trivs i Norge, särskilt i områden med god sommarvärme.

Se till att du ger lavendel kalk och att den inte är i sur mark.

Citronmelisse kan växa i en kruka eller säng. Över hela landet kan det växa som en årlig växt och i varmare områden kan det bli en flerårig flerårig.

För att få ännu mer robusta växter kan färdiga årliga växter köpas på anläggningscentret, som placeras i marken.

Gräslök odlas av frö eller genom att ta en bit från en växt i trädgården. Här finns många typer, inklusive någon med en smak av vitlök.

Läs också:

Hur man gör brända mandlar (söt och salt)

Här får du två enkla recept på söta och salta mandlar. Perfekt julesnacks!

Persilja är en enårig växt. Anläggningen är annars två årig om du vill ha det till frö.

Oregano bildas ofta av division. Det finns också en grekisk oregano med en något skarpare smak. Förresten växer oregano vild över stora delar av landet och har höga halter av antioxidanter.

Timian Gillar inte rötterna som står i vatten länge. Det finns också många olika arter och sorter med olika smaker och växande områden.

Dill är en enårig växt, där fröna utsöndras direkt på plats eller i potten.

Rosmarin är en flerårig växt som växer bäst i ljus och väldränerad mark. Det måste tas på vintern och vara lätt och kallt hela vintern.

Läs också:

10 saker du bör göra innan oktober

oktober markerar en tydlig åtskillnad mellan sommar- och vintersäsong. Här är de saker du måste skynda dig göra innan oktober är över.

Foto: Getty Images

Odlingstips Om du planerar en köksträdgård utomhus:

  • När du ställer in en köksträdgård är det viktigast att använda marken du har. Grönsaker trivs bäst i jordar med pH 5. 5-6. 5. Om pH är lägre kan kalk tillsättas.
  • På 10 kvadratmeter kan 2-3 kg kalk tillsättas. Använd ca 1 kg jordgödsel på en säng på 10 kvadratmeter. Under säsongen borde den gödslas 2-4 gånger med exemplifierande
  • l kalcium ärtor, första gången ca. 3-4 veckor efter plantering. Klorfri gödningsmedel är en fördel när vissa grönsaker skadas av klor. Med hjälp av non-woven material kan du skörda plantorna tidigt.

Allt detta beror helt och hållet på vilka grönsaker som odlas och du bör därför titta på förpackningen om krav på befruktning och kalkning.

För mer info: www. Bioforsk. nej

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära