All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Särskilt en sak är viktigt att rengöra detta

Har Märker du att skäven är en av störningarna när det gäller bakteriell spridning?

Skärbrädet finns faktiskt på listan över vardagliga föremål som är smutsigare än själva toalettsitsen.

Det är med andra ord viktigt att du tvättar fyllmedlet försiktigt efter varje användning, helst med desinfektionsmedel.

Det kan också vara tillrådligt att använda bestick i olika färger för olika livsmedelsgrupper. På så sätt undviker du korsinfektion.

- Den första regeln är att den utrustning som används för att hantera livsmedel måste rengöras efter användning, säger Atle Wold, chef huvudkontor avsnitt hygien och dricksvatten i FSA.

OLIKA skärbräda: Det är lämpligt att ha flera i olika färger och former så att du kan skilja på vilken du använder för rått kött, fisk och grönsaker. FOTO: Linn M. Rognø.

Livsmedelssäkerheten försvagas

Skärfena måste vara hygieniskt rena.

Därför måste mekanisk tvättning, sköljning i rent vatten och eventuell desinfektion utföras. Det senare kan uppnås genom sköljning i varmt vatten. Om så är lämpligt kan diskmaskin användas.

- Dålig eller otillräcklig rengöring leder till att synlig och osynlig förorening överförs till nya livsmedel. Uppenbarligen kan utrustningen vara en källa för att öka allt större mängd mikroorganismer till nya livsmedel, Wold-stater.

På så sätt försvagas livsmedelssäkerheten.

Lena Furuberg, rengöringsexpert och rådgivare inom bygg- och anläggningskonsult AS, rekommenderar att rengöringsmedel rengörs med pensel och salt.

- Ta mycket salt och gnid med en pensel. En matborste passar väl. Plastknivar bör rengöras i diskmaskin, men kan också tvättas med diskmedel och borste om du inte har tillgång till en diskmaskin.

Måste torka väl

Därefter ska du torka fyllmedlet väl med en ren handduk.

Furuberg rekommenderar plastflänsar. Du måste också hålla reda på vilken räv som används för vad.

Vissa människor svär på citron, ättika och salt som rengöringsmedel.

- Det här är en kärngänga som vi inte har synpunkter på. Men dessa läkemedel är alla konserveringsmedel och används delvis på gamla hack misstag av trä som inte kan tvättas på vanligt sätt, notera Wold.

Om det är tillverkat av trä eller annat material, är det viktigt att det inte finns någon hackplatta på skäreggen.

Då samlar inte bakterier upp och blir enklare att rengöra. På grund av hak och slitage kan det också vara en idé att ersätta skärlinor ungefär två gånger per år.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära