All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

En sak är viktig för att undvika detta

Faktorer som kan påverka glas

Glas Kvalitet, sammansättning och formen

Repor och hack i glasytan

Tvättemperatur

Detergent

Den vattenkvaliteten

Fuktighet

Källa: Malin Skaar, Lilleborg

Glasögon kan bli vit, matt och grå av olika skäl. Om du har tur kan du få glasögonen tomma igen. Men det kan också vara så att dina glasögon har mattats för alltid.

Om mattan orsakas av kalk eller korrosion, kommer det att avgöra om du klarar av att ta bort det eller inte.

- Om glasen har fått en beläggning på dem, är det möjligt att ta bort den, men glaskorrosion, men det finns lite att göra, säger rengöring expert Malin Skaar Lilleborg.

Limbeläggning på köksredskap

Om det finns kalk som är orsaken till missfärgning på glasögonen är det en bra nyhet. Kalk betyder att beläggningen kan avlägsnas.

Elisabet Høie, författare till boken "Ren glädje", säger i boken som kalk eller hårt vatten, kan avlägsnas genom tvättning av burkarna i en blandning av citronsyra och vatten.

- Blanda 50 gram citronsyra i tvättställ med varmt vatten. Sätt glasögonen tills beläggningen försvinner, skriver Høie.

Saxar påpekar också att vissa ättika i tvättvattnet kan göra tricket.

Glas Korrosion

En annan, mer vanlig orsak till glaset är en matt, vit beläggning, glas korrosion, vilket beror på att de individuella ingredienserna som mineraler tvättas ut ur glaset. Det kan finnas flera orsaker till glaskorrosion, men tyvärr finns det lite som kan göras om det först inträffat.

Korrosion uppstår ofta där spänningen i glaset är störst.

- Glasets form och hur det produceras kommer att vara av stor betydelse för glaskorrosion och hur den utvecklas, förklarar Skaar i Lilleborg.

Hon betonar att det är en användbar regel att rengöra glas ett par gånger om året - oavsett om det används eller inte.

- Detta kommer att ta bort den alkaliska huden som bildas vid kontakt med fukt i luften. Vidare är det viktigt att skydda glasögonen så långt som möjligt mot fukt för att förhindra attacker, förklarar Skaar.

Hon säger att gammalt glas ofta producerades med mycket bly. Generellt finns det en ökad risk för glaskorrosion på gammalt kristallglas, eftersom bly kan tvättas ut ur glasmaterialet.

Hur kan man förhindra glaskorrosion

Som nämnts finns det inte mycket som kan göras om burken först korroderade, men du kan ta din försiktighetsåtgärder.

INTE FÖR STÖD: Nya kristallglas kan tvättas i diskmaskinen, men var försiktig så att du inte blåser varandra från varandra. Foto: Foto: Colourbox

En av de saker du kan göra är att vara försiktig med dina glasögon, för glasögon som har repor och bucklor är mer mottagliga för korrosion.

- Repor och repor på glasytan gör glasmaterialet mer tillgängligt för attack, vilket accelererar korrosionsprocessen.Det är därför viktigt att så långt som möjligt undviks att glas träffar varandra i diskmaskinen, liksom under lagring och användning, betonar Skaar.

Glas som utsätts för ånga och fukt kommer också att vara mer benäget för korrosion.

Lena Klanderud, marknadschef på Magnor Glassworks, säger att det därför är en bra idé att installera diskmaskinen så snart programmet är klart.

- Ställ in dörren så snart maskinen är rörledd, så att ångan är ute, tipsar hon om behandling av kristallglas.

Ställ inte glasögonna upp och ner

Høie rekommenderar att du använder ett försiktigt program på diskmaskinen. Saxar överens och påpekar att glaskorrosion generellt ökar med ökande temperatur.

- Det är en bra regel att alltid tvätta glasögon med lägsta möjliga temperatur, helst inte över 55 grader, pekar hon på.

Du kan också undvika korrosion genom att snabbt ta bort disken från maskinen så att glasögonen inte stannar kvar i den fuktiga ångan från maskinen.

Fuktighet bör undvikas för att motverka glaskorrosion.

- Det är viktigt att skydda glaset mot fukt för att förhindra glaskorrosion. Det är viktigt att du inte sätter glasögonen upp och ner i garderoben eftersom det kommer att stänga fukt inuti glaset, säger Skaar.

Dessutom bör locket och korken för glasbehållare inte skruvas, men lagras bredvid det.

- Värtbart glas kan torkas med en handduk omedelbart efter tvätt. Glas ska i allmänhet hållas så coolt och torrt som möjligt, avslutar Skaar.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära