All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ingången fick nya bilagan med signalred dörr

Vandringen var tre gånger så stor

Det var ett brunt 60-talshus i Oslo. En krökt yttre trappa ledde till en smal vindkraftpark. Barnens familj saknade rustning och missade mycket mer lagrings- och garderobsutrymme.

- Med hallen på 1, 5 kvadratmeter var vi inte särskilt väl använda; Hallen var utmanande för en social och aktiv familj ", säger Anne-Sophie Kvikstad.

Wavy Coat

Så kom civilarkitekt MNAL Kristian Vårvik till jobbet. Han registrerade familjens behov av mer utrymme och deras önskan om en luftig entré som verkar i terrängen. Den ska målas i kontrasterande färg, men inte för röd. Resultatet kan vara väl synligt i förhållande till planerna. För när invånarna skulle köpa boken köpte den ursprungliga färgen inte. Plan B genomfördes.

Arkitekten köpte några färgprover av en hälsosammare variant. Efter ett par prov stroke han fick klart feedback från de boende att detta var riskabelt jämfört med de ursprungliga färgerna, men de sätter sin tillit till arkitekt och gick för en glödande entré.

- Även om det är stark, är det organiskt, och det skapar en mer spännande utseende än om vi hade valt en mer dämpad träslag, säger Anne-Sophie.

HIGH ENTRY. Terrazzo golv på golvet är praktiska och underhållsfria. De används både utomhus och inuti för att eliminera övergången mellan utsidan och insidan. Fönstret med ett spår går in i badrummet och förhindrar åtkomst. Foto: FOTO: Espen Grønli

GLANSPARTI. Det tog några varv innan färgen var på plats. Detta är speciellt blandat, men NCS 1080-Y70R är en liknande tonhöjd om du vill prova. Foto: FOTO: Espen Grønli

TAKHØYDE. Från galleriet på andra våningen är utsikten ner till den nya salen. Betongbänk och keramik från Fine Design harmoniserar med terrazzo golvet. Foto: Foto: Espen Grønli

Natur i

De värsta renoverings misstag

Den nya entrén fick tillgång på bottenvåningen. Här bildades en rymlig hall som täckte två våningar av soliga glasytor mot ingången.

- Det bästa med extrafunktionerna är rymdupplevelsen, ljuset och kontakten med utomhusmiljön. Nu känner vi att naturen går in i salen. Vi har medvetet använt naturmaterial som terrazzoliv och detaljer i ek. Plattorna ligger i ett stort område för att betona sambandet mellan utomhus och inomhus.

Fönstren i rummet täcker både första och andra våningen. Badrummet på ena sidan och hemmakontoret å andra sidan har fönster mot hallen och drar också nytta av ljuset.

- Från galleriet på andra våningen, kan vi se ut på gården och titta på deras barns aktiviteter, eller se besökare som ringer på och viftar dem. Tidigare såg jag rakt in i en mörk vägg när jag kom ut ur mitt sovrum på morgonen - nu kommer jag rätt ut i galleriet och njuta av utsikten.

Öppen garderob

LÅNG VÄDER. Invånarna har full överblick från galleriet. Härifrån kan du se den eleganta övergången inifrån / ut. Fönstret med persienner (till vänster) är hemmet hemkontor. Foto: FOTO: Espen Grønli

I hallen kombinerar en betongbänk med golvet. En lång, öppen garderob med hyllutrymme är anpassad till familjens behov.

Byggnadshus i stugan

- Jag tycker att det är underbart gott med en ordentlig garderob. Den rymmer våra behov med jackhängare, hyllplan och hyllor. Vi har valt att släppa dörrar, något som jag tror gör entrén mer personlig. Dessutom flyttade vi tvättstugan ner till precis inuti ytterdörren, vilket är extremt bekvämt, säger Anne-Sophie Kvikstad.

Detta byggdes till

  • Den traditionella loggerpanelen som huset ursprungligen kläddes ut ersattes.
  • Vägg-, tak- och fönsterområde i entrén var färgade och märkta med en varm orange röd ton.
  • Taket över ingången är klädd med tvål av zink.
  • Ingångshallen fick glasfasad över två våningar för att samla naturen.
  • Velicefria terrasser används på golvet i hallen och utanför ytterdörren för att betona förhållandet mellan utsidan och insidan.

Läs också

BAD MED YTTRANDE. Fönstret på högra väggen är i badrummet. Lamp Enigma från danska Louis Poulsen. Foto: PHOTO: Espen Grønli

Så här lägger du på dina bilder

För att lysa den gula panelen

Dra nytta av utrymmet under trappan

RØFF DETALJES. Betongbänk för terrasser, bänken är från Fine Design. Foto: FOTO: Espen Grønli

Tabellerna du borde undvika i trädgården

"Betonghus" i betong underverk med fritidshuset

ADVERT

Mest populära