All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Säkra tecken på att taket behöver bytas

Det finns fortfarande många stugor med original takpapp eller bältros från 1970- och 80-talen som ska ersättas eftersom beläggningen har lossnat eller blivit sprickor. Då ska taket skyddas mot läckage.

Det här är vad du behöver leta efter

De mest utsatta områdena finns på övre sidan av rör och lufthattar där vattentrycket är störst. Använd gärna en kniv eller en stam och kik eller lyft försiktigt in i lederna för att försäkra dig om att den är tätt. Tänk på att vattnet är mer än troligt att dra upp om det inte är tätt mellan två leder.

Om du märker sprickbildning i ytan eller naglar som visas kan det indikera att du måste ladda taket igen. Detsamma gäller om taket är mycket torrt och sprött.

Takläggning, takläggning och shingel

Takplåt är en gammal term för vad det idag kallas takläggning. Takbeläggningar som "make-it-coat" kan användas i tak på mindre än 15 grader. Annars rekommenderas svetsning när takvinkeln blir liten. Över ca 15 grader, bältros och kartong kan användas lika.

- Shingel är en systembeläggning som läggs i ett visst mönster, säger byggnadsingenjör i Hytteliv Per Christian Tellefsen.

Shingel används mest i hytter i Norge, och transporteras lättare av bit. En rullande takvikt väger snabbt 25 kilo.

Kortvarigt underhåll

Den enklaste formen att reparera ett gammalt takplåt kan vara att smörja taket med asfaltbaserad färg som finns i de flesta byggstenar. Dessa är elastiska och glasfiberbeständiga gummi asfaltprodukter som kan appliceras i de mest utsatta områdena.

Experterna i taket Entreprenörsförbundet är emellertid inte lika upphetsade för sådana produkter eftersom nöjen ofta är kortlivad. Smörjning av gammalt takplatta har bara en livslängd på 2-4 år.

Erik Goplin Andersen i Icopal tycker lösningen är ofta dyr och kortsiktig. Naturligtvis kan du smeta på de mest utsatta områdena runt skorstenen, men det finns vissa villkor som måste vara närvarande innan detta sker:

FEAR för läckage: Det finns goda skäl att nämna att mossa tillväxt är ett problem på varje tak, men den shingel, och särskilt gamla kartongbältros, är mer benägna att läcka på grund av detta. Det finns kemiska medel för avlägsnande av moss, som säljs av bygghandlare. Före rengöring är det viktigt att rengöra taket. (Foto: Sverre Julsrud Kristiansen) Foto: Sverre Julsrud Kristiansen

Använd inte bältros

Taket måste vara torrt, vilket det sällan är, och det måste vara varmare.

Shingel får emellertid aldrig smörjas. Smörjning gäller endast takplattor. Smörjning av gamla takpapp kan endast utföras om stengranulat är borta, om inte metoden kommer att göra saken värre, enligt Ingar Bjørhusdal i Mestertak som har skrivit en lärobok i taket och membrantekkerfaget.

Färg på skiffer kan orsaka att fukt inuti beläggningen stängs inuti.Gång instängd fukt upphettas, fukten till vattenånga, som bildar bubblor och efterföljande sprickor.

Det rekommenderas därför tak med någon ny beläggning, genom vilket tillverkaren ger normalt garanti för omkring 15 år.

KORRIGERING: Har du aldrig grep tidigare rekommenderar vi att du använder naglar, eftersom risken för felaktig montering är större med så kallade kramper. De är bäst lämpade för professionella användare. Den gamla shingeltakene med ullpappstamme har samma egenskaper som kartong, genom att dra fukt. Singel från 1980-talet och 90-talet har syntetisk stam och därför ökar de minimala mängder fukt. (Foto: Trygve Svindeland / Hytteliv, arkiv) Foto: Trygve Svindeland

Lägg till tak själv

Nya bältros kan lägga direkt till gamla shingeltak. Vid montering är det viktigt att den nya beläggningen har samma höjd, och man måste sätta i samma mönster.

Icopal och Isola har fina installationsinstruktioner för, berättar Cabin Life expert.

Du kan se Icopal lägga till video:

ADVERT

Mest populära