All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Njuta av en ren lyx medan

med mattor på golvet är både akustik och klimat bättre i rummet. Dessutom är det en lyx för nakna ben.

- Men mattor kräver också goda underhålls vanor, och som arbetar väl med det, kan du njuta av mjukt och behagligt golv för länge. Det är inte mattans fel att det blir smutsigt ", säger Bjørg Owren, kreativ chef vid Informationsverket för färg och inredning.

Att hålla mattor på golvet är lätt med bra rutiner. Viktigast av allt, för att se till att smutsigt stoppas innan det kommer till mattan. Använd torkmattorna vid ingången, helst både utanför och inuti ytterdörren. Dessa fångar sand, grus och gräs som kommer med skor och sommarens ben i huset.

Bli en dammsugare

Om du spenderar kaffe på golvet ska du ta bort det omedelbart.

Dammsugare regelbundet. En matta fångar och håller dammpartiklar på plats tills de avlägsnas med dammsugaren. Detta gör att dammet inte virvlar runt rummet, och du får inga kaniner. Men dammet är fortfarande kvar, och varje vecka, eller oftare när det behövs, ska mattan dammsugas.

Om det finns en fläck på mattan ska den avlägsnas omedelbart eller så snart den är detekterad. Börja suga upp så mycket som möjligt med ett torkat papper eller en luddfri trasa. Gnugga inte, tryck bara på fläcken. Fukt eventuellt en luddfri trasa med ljummet vatten och försiktigt trycka mot fläcken för att avlägsna resterande fläck i fibrerna.

Fuktiga torra fläckar

Kontrollera på en dold plats att fläckborttagaren inte skadar matta.

Torkade fläckar bör borstar och sugas innan resten av fläcken fuktas och sugas upp.

Det finns också bra fläckborttagare på platsen för fläckar som är svåra att ta bort.

Om du använder starka remedier för att ta bort fläckar, se till att läkemedlet inte skadar matta. Prova medlet på en dold plats. Är du otur att få trampat tuggummi i mattan, är det faktiskt möjligt att ta bort det med ett tuggummi remover.

När du har tagit bort fläcken, borsta försiktigt försiktigt. Detta görs medan mattan fortfarande är fuktig från fläckavlägsnande. Avlägsna slutligen återstående fukt med en bit torrpapper, torka av torktumlaren med hjälp av hårtorken.

Behov av den

Ju mer närmare mattluggen är, desto svårare är det för smuts och damm att ligga i botten av mattan.

Ibland är noggrann rengöring rekommenderad. Hur ofta beror på slitage och rutiner. Ju bättre mattan tas hand om i det dagliga, desto längre tid kan det gå mellan varje gång ett behov av grundlig rengöring uppstår. Detta kan göras med hjälp av litet vatten, av en professionell mattrengörare.

- Det är lätt att rengöra mattor som är av god kvalitet.Ju närmare filten är desto svårare är det att smuts och damm ligger i botten av mattan och blir osynliga. Med rätt städning ser mattan ut ganska länge, säger Owren.

ADVERT

Mest populära