All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Energismarta råd

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg

över 70 procent av oss har idag el som primär uppvärmning och visste du att 65 procent av energianvändningen i hemmet går till uppvärmning?

Inga hem är lika, och det är svårt att komma upp med något krångel om hur man sparar mest energi rätt med dig.

Men Enova har mycket kunskap i området och ger dig bra råd om de vanligaste bostadstyperna i landet.

Nyare villa, byggd efter 1987

Du som bor i ett relativt nytt hus har stora möjligheter att spara energi. Ska du spara mycket, överväga åtgärder som förbättrar ditt hem förmåga att hålla varma.

En stor del av energiförbrukningen i en bostad går till rumsuppvärmning. Du kan spara genom att byta till alternativ uppvärmning såsom värmepumpar, pellets eller energieffektiva vedspis, och genom reglering av värme och ljus av de faktiska behoven.

På natten och när ingen är hemma under dagen, behöver man inte så mycket värme. Byte till energieffektiva bruna och vita varor kommer också att markeras på elräkningen.

Den tumregel för dig som bor i nyare fristående är:

Isolera, installera ventilationssystem med värmeåtervinning, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Townhouse

Om du bor i ett radhus, finns det många villkor i byggnaden som du inte kan bestämma ensam. Förändringar som gäller gemensam energitillgång, isolering och fönster kräver vanligtvis upplösning i en styrelse.

Med lätthet kan du fortfarande minska din energiförbrukning med upp till 20 procent.

För att byta till alternativ uppvärmning såsom värmepump, pellets eller effektiva braskaminer, växla till effektsparande bruna och vita varor, genom isolering av loft och styra värme och ljus efter behov.

Tumregeln för dig som bor i radhus är:

Isolera kall vind, växla till 3-lagers energisnåla fönster, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här

äldreboende byggda före 1987

Gamla hus kräver ofta mer energi än nya. För att minska den totala energibehovet, överväga noggranna åtgärder som förbättrar ditt hem förmåga att hålla sig varm.

Eftersom större åtgärder är lättast att genomföra när rehabilitera eller renovera, vänligen fråga om de olika alternativen tidigt i denna process. Då har du den största möjligheten att göra en investering som inte bara kommer att minska krafträkningen utan också förbättra energimärkningen.
Om du inte planerar stora åtgärder i ditt hem, kan du fortfarande påverka strömförbrukningen genom att göra mindre grepp.

Den tumregel för dig som bor i äldre fristående är:

Isolera, växla till 3-lagers energisnåla fönster, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

lägenhet

Bor du i en lägenhet, det finns också många aspekter av byggnaden som du inte kan bestämma sig. Ändringar i gemensam energiförsörjning, isolering och fönster, kräver ofta ett beslut av styrelsen.

Med enkla steg, du kan fortfarande minska energiförbrukningen med cirka 20 procent.

Du kan installera ett ledningssystem som styr värme och ljus av de faktiska behoven. På natten och när ingen är hemma under dagen finns det inget behov av så mycket värme. Det finns också något behov av samma temperatur i alla rum.

Du kan växla till energieffektiva brunt och vitvaror, energisparande glödlampor och vattenbesparande kranar.

Om du har en gammal spis eller gamla radiatorer, bör du överväga att byta till mer energieffektiva versioner.

Den tumregel för dig som bor i lägenheten är:

Installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Cabin

Energipriserna för bostadsrätter har gått upp under de senaste åren, och deras el är ofta dyrare för stugägare än för de boende.

Vill du spara mycket energi, måste du överväga omfattande åtgärder för att förbättra lodge förmåga att behålla värmen och minska den totala efterfrågan på energi.

Eftersom större åtgärder är lättast att genomföra när rehabilitera eller renovera, vänligen fråga om de olika alternativen tidigt i denna process. Då har du den största möjligheten att göra en investering som inte bara kommer att minska krafträkningen utan också förbättra energimärkningen.
Om du inte planerar stora åtgärder, har du fortfarande möjlighet att spara energi. Du kan växla till energieffektiv belysning, effektivare vedspis, eller överväga andra värmekällor.

Du kan styra ljus och värme så att du har en minimal förbrukning när du inte använder kabinen, och en energieffektiv förbrukning när du är på stugan.

Den tumregel när du äger kabinen är

Installera värmestyrning, byt värmare, byta till energisparande utrustning, Isolera och växla till 3-lagers energisnåla fönster.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Du kan få support

Kom ihåg att om du ska börja med uppgradering eller byggandet av nya bostäder, då kan du ansöka om att Enova stöd.

Det är inte bara om du ska bygga ett passivhus, nullhus eller energi positiva byggnader kan få stöd. Mindre projekt kan söka ersättning för.

Genom Enova ge dig rätt att få tillbaka vissa kostnader när de investerar i energismarta lösningar i hemmet. Detta innebär att om du genomföra några av de åtgärder som ingår i avtalet, och skicka kvittot får du tillbaka en del av kostnaderna.

De åtgärder som går enligt det system återbetalning hyra en energi rådgivare, luft-vatten värmepump, flytande-vatten värmepump, frånluftsvärmepump, avlägsnande av olja panna och tank, avlägsnande av olja spis och bränsle, bio, bio-ugn med vattenmantel, värmehantering, solfångare, värmeåtervinning gråvatten och elproduktion.

ADVERT

Mest populära