All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Energismarta råd

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg

Över 70 procent av oss har för närvarande el som huvudvärme och visste du att 65 procent av energiförbrukningen i hemmet är uppvärmning?

Inga hem är lika, och det är svårt att komma upp med något krångel om hur man sparar mest energi rätt med dig.

Men Enova har mycket kunskap i området och ger dig bra råd om de vanligaste bostadstyperna i landet.

Nyare villa, byggd efter 1987

Du som bor i ett relativt nytt hus har stora möjligheter att spara energi. Ska du spara mycket, överväga åtgärder som förbättrar ditt hem förmåga att hålla varma.

En stor del av energiförbrukningen i en bostad går till rumsuppvärmning. Du kan spara genom att byta till alternativ uppvärmning som värmepump, pellets eller energieffektiv vedeldad spis, och genom att kontrollera värme och ljus enligt aktuella behov.

På natten och när ingen är hemma under dagen, behöver man inte så mycket värme. Byte till energieffektiva bruna och vita varor kommer också att markeras på elräkningen.

Den tumregel för dig som bor i nyare fristående är:

Isolera, installera ventilationssystem med värmeåtervinning, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Townhouse

Om du bor i ett radhus, finns det många villkor i byggnaden som du inte kan bestämma ensam. Förändringar som gäller gemensam energitillgång, isolering och fönster kräver vanligtvis upplösning i ett bräda.

Med lätthet kan du fortfarande minska din energiförbrukning med upp till 20 procent.

För att byta till alternativ uppvärmning såsom värmepump, pellets eller effektiva braskaminer, växla till effektsparande bruna och vita varor, genom isolering av loft och styra värme och ljus efter behov.

Tumregeln för dig som bor i radhus är:

Isolera kall vind, växla till 3-lagers energisnåla fönster, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här

äldreboende byggda före 1987

Gamla hus kräver ofta mer energi än nya. För att minska den totala energibehovet, överväga noggranna åtgärder som förbättrar ditt hem förmåga att hålla sig varm.

Eftersom större åtgärder är lättast att genomföra när rehabilitera eller renovera, vänligen fråga om de olika alternativen tidigt i denna process. Då har du den största möjligheten att göra en investering som inte bara kommer att minska krafträkningen utan också förbättra energimärkningen.
Om du inte planerar stora åtgärder i ditt hem, kan du fortfarande påverka strömförbrukningen genom att göra mindre grepp.

Den tumregel för dig som bor i äldre fristående är:

Isolera, växla till 3-lagers energisnåla fönster, installera värmestyrning, byt värmaren och byta till energisnål utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Lägenhet

Om du bor i en lägenhet finns det också många villkor i byggnaden som du inte kan bestämma ensam. Förändringar som gäller för gemensam energitillgång, isolering och fönster kräver vanligtvis upplösning genom administrativa beslut.

Med ett enkelt grepp kan du fortfarande minska energiförbrukningen med cirka 20 procent.

Du kan installera ett styrsystem som styr värme och ljus enligt gällande krav. På natten och när ingen är hemma under dagen behöver man inte så mycket värme. Det finns inte heller behov av samma temperatur i alla rum.

Du kan byta till energieffektiva bruna och vita varor, energibesparande lampor och vattenbesparande armaturer.

Om du har en gammal vedspis eller gamla panelvärmare, överväga att byta till mer energieffektiva utgåvor.

Tumregeln för din lägenhet är:

Installera värmesystem, byt värmekälla och byt till energisparande utrustning.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Stuga

Energipriserna för stugor har stigit de senaste åren, och hyra är ofta dyrare för stugaägare än för boende.

Om du vill spara mycket energi, överväga omfattande åtgärder som förbättrar kabins förmåga att hålla varma och minska den totala energibehovet.

Eftersom större åtgärder är lättast att genomföra när rehabilitera eller renovera, vänligen fråga om de olika alternativen tidigt i denna process. Då har du den största möjligheten att göra en investering som inte bara kommer att minska krafträkningen utan också förbättra energimärkningen.
Om du inte planerar stora åtgärder, har du fortfarande möjlighet att spara energi. Du kan växla till energieffektiv belysning, en effektivare vedspis eller överväga andra värmekällor.

Du kan styra ljuset och värmen så att du har minimal förbrukning när du inte använder stugan och energieffektiv förbrukning när du är i stugan.

Den tumregel när du äger kabinen är

Installera värmestyrning, byt värmare, byta till energisparande utrustning, Isolera och växla till 3-lagers energisnåla fönster.

För mer detaljerad information om varje objekt, klicka här.

Du kan få support

Kom ihåg att om du vill börja uppgradera eller bygga ett nytt hem, kan du ansöka Enova för support.

Det är inte bara för att bygga ett passivt hus, ett nollhus eller ett hus som du kan få stöd. Du kan också ansöka om återbetalning för mindre projekt.

Genom Enova-bidraget har du rätt att ta del av utgifterna när du investerar i energieffektiva lösningar i ditt hem. Detta innebär att om du kompletterar några av de åtgärder som ingår i systemet och skickar in ditt kvitto, får du en del av utgifterna.

De åtgärder som går enligt det system återbetalning hyra en energi rådgivare, luft-vatten värmepump, flytande-vatten värmepump, frånluftsvärmepump, avlägsnande av olja panna och tank, avlägsnande av olja spis och bränsle, bio, bio-ugn med vattenmantel, värmehantering, solfångare, värmeåtervinning av grått vatten och elproduktion.

ADVERT

Mest populära