All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Energislukere

Att tillbringa en del av sin semester i en mörk källare hål bör nästan vara ett brott. Särskilt för att jag är i Trondheim. Där möjligheterna till ansträngande upplevelser i vackra omgivningar är oändliga.

Men det är nu som det är. Jag kämpar med en skridskoåkningsmaskin i hotellets gym. Överallt i världen har hotellen nu träningscyklar. Men här är jag i Norge, där skridskoåkning är en nationell sport, det är skridskoapparaten som gäller. Du måste vara glad att det inte är en skidhoppmaskin! Chokladkakan jag just har ätit innehåller femhundra tusen kalorier (500 kcal). Enligt visningen av skridskon apparaten ska jag ha i 50 minuter innan min chokladkaka är så att säga "överblivet". En hård bestraffning.

Genom svettögda glasögon ser jag hur skridaren byter från att visa kalorier för att visa watt. Det visar sig att kalorier faktiskt är ett mått på energi och inte bara en "viktindikator". Det finns ingen speciell original tanke. Självklart är det energi när du kämpar och svettar på ett gym. Men ibland förstår du inte kontextet innan du ser det direkt. Enligt displayen motsvarar min åt chokladkaka ca. 0, 6 kilowatt-timmar. Så mycket som krävs för att få tio 60 watt glödlampor att tända i en timme.

Well kom hem jag köpa en kraftmätare (kostar från hundra lapp med en elhandlare) för att göra alla våra elektriska apparater.

Det positiva är att ingen av våra mobila laddare använder ström när telefonerna inte är anslutna. Du kan lämna laddarna i vägguttaget.

Som författare och journalist är Johan Tell bekymrad över miljö och energibesparing och är en solid kolumnist i Vi i villa.

Även min nya läslampa (med LED-lampa) använder bara två watt. Den energi som jag genererade inom 50 minuter på skridskan skulle ge mig läslampa i 300 timmar.

Ännu viktigare, min fru gamla bärbara dator använder tre watt i en avskedad position. Det är mer än min upplysta läslampa. Ännu mer än sex watt använder vår gamla köksradio när "Off" -knappen trycks ned.

Hemmets nuvarande fading visar sig vara vår halvtids plattskärms-TV. Avvisad, den använder ingen ström. I standbyläge ökar konsumtionen upp till 17 watt, dvs mer än sex moderna läslampor. Uppenbarligen använder TV: n 350 watt. Min träning i hotellkällaren borde därför ge mig nästan 2 timmars tv-visning.

Min fru, som befinner sig i en "hat mot fjärrkontroller period", nu ser de flesta av husets gamla box TV. Den använder 35 watt, det är bara en tiondel av vad plattskärmen använder. För att spara den ökade effektförbrukningen för den nya TV, måste jag därför ändra åtminstone tio 40-watts glödlampor för moderna LED-versioner.

Slutsatsen är att vad som gäller för mina extra kilo runt livet, gäller det också för elförbrukning hemma. Det är svårt att minska det använda överskottet. Båda delarna handlar om energi.

Jag blir van vid cykeln. En riktig cykel, inte en i en hotellkällare. Faktum är att för varje sparad liter bensin motsvarar nio kilowatt timmar faktiskt.

Om jag parkera bilen och cyklar en mil istället, kan jag med gott samvete titta på min platt-TV i 25 minuter. Och dessutom, behandla mig en chokladbit.

ADVERT

Mest populära