All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Energieffektivitet konsult bästa energibesparande tips

Här ger civilingenjör och specialistspecialist Espen Thorsrud råd som är effektiva på lång sikt.

- Jag utforskar ofta både privata och kommersiella byggnader för att ge husägare och företagsägare råd om hur man minskar energikostnaderna. Med enkla åtgärder kan en husägare snabbt spara upp till 20 procent på utgifterna. Större företag kan spara mer än 50 procent på energikostnader genom att konvertera till mindre energieffektiva värmemetoder och bättre ljusstyrning.

Efter sivilingenøirstudier vid NTH i Trondheim och ytterligare utbildning i energieffektivitet och inomhusluftens kvalitet på NTH började jag arbeta med energisparåtgärder redan 1992. Inledningsvis energieffektiviteten i första hand ekonomiskt försvarbart för de flesta. Idag är miljöaspekten också viktig. Just nu litar vi på en "grön miljövåg" där det är viktigt att de flesta är miljömedvetna.

- I mitt eget hus här på Lundemoen i Frogner i Akershus har jag vidtagit flera åtgärder för att minska strömförbrukningen. Jag har installerat termostater i vardagsrummet. Här har jag programmerat vissa temperaturer. På natten är det 16 grader, under dagen 18 grader och på kvällen 22 grader i vardagsrummet. Förvaltningen av den tekniska anläggningen kommer att spara energi och det bidrar också till att göra inomhuskomforten bekvämare.

- Jag har funnit att de flesta nya husbyggare idag väljer att installera vattenburna värmer. Många gör detta för komfort, eftersom det är bekväm att ha varm golvvärme i huset. Om du kör vattenburet värme på en värmepump som extraherar energi från jord, berg eller luft, är det också en miljövänlig åtgärd. - Jag har installerat vattenburna golvvärme i den nyaste delen av huset. För närvarande går golvvärmen på strömmen, men på sikt installerar jag en värmepump som extraherar energi från luft eller jord. Det är både miljövänligt och effektivt energibesparing på lång sikt.

Golvvärme: I källaren har Espen Thorsrud full kontroll över pump värmesystem, som håller 22 grader under den kalla årstiden.

Se fler tips här

Smarta åtgärder i gamla hus

- "bränning av kråka" En av de åtgärder som har lägst investeringsbördan och att den största effekten är att köpa vanliga fogar runt fönster för att förhindra en Förseglingsremsor i svart gummi kostar under hundens stift för mätaren. Dessutom kan det vara lönsamt att ha en värmare nära fönstret för att förhindra att det blir kallt från fönstret. När det är mycket golvkylt i ett rum nära fönstret, orsakar det ofta att det är för kallt runt fönstret. Luften rör sig och faller ner till golvet.

- Jag har satt svarta gummitätningsremsor runt alla fönsterramar i mitt eget hus. Dessutom har jag isolerat varmvattenrören i källaren med Neoprem, vilket är en isopolymer som skyddar rören mot värmeförlust.På vinden har jag isolerats med 40 cm isoleringsmaterial. Detta är en effektiv investering för att undvika värmeförlust. Några av de strömbrytare, till exempel, i korridorerna, ger gott om belysning till din garderob, stängs av automatiskt efter 15 minuter efter att vi vände på. Flera av husets pcer är också utrustade med på / av-brytare så att de kan stängas av efter en tidsperiod. En 24-timmarsskrivare använder lika mycket energi som en glödlampa som varar i två timmar. Så här kan du spara ström om du är mer medveten om enkla åtgärder.

- Ersättning av Windows betalar sällan. Men om du först väljer att utföra en sådan dyr förändring i huset, är det värt att välja Windows med så låga Uverdi som möjligt. Det finns liten prisskillnad mellan vanliga fönster och kvalitetsfönster. Windows med låga ryggradslösa djur är mycket täta och har en lång livslängd.

Se fler tips här

Smarta åtgärder i nya hus

- I nya byggnader, uppmanar jag byggaren att välja fasta fönster med lågt U-värde, samt att isolera tak och väggar efter de nya reglerna som rekommenderar 4045 cm isolering i tak och 2025 cm i väggarna. Det är också smart att ha tillgång till två olika energikällor. Till exempel, vattenburna värmar som drivs på värmepumpen, liksom en eller flera brännskador eller oljedrivna ugnar. Bara investeringar i en enda värmekälla, till exempel endast elektrikeren, gör dig mer utsatt för en ökning av elpriset.

- Vid nybyggnation är det också lättare att planera tekniska avancerade anläggningar som balanserad ventilation. En sådan anläggning ger bättre inomhusklimat och är en rekommenderad åtgärd också av hälsoskäl.

- Det enklaste åtgärden i både nya och gamla hus stänga lamporna när du inte behöver ljus, och för att stänga av TV-apparater och skrivare när de inte används. Enkla metoder som fotocellteknik och strömbrytare på tekniska enheter kan i längden hjälpa till att minska energiförbrukningen. Elräkningen kommer därmed att vara mindre stressande för din plånbok, och du kommer åtminstone att göra aktiva åtgärder för att skydda miljön.

Energi användning i en standard bostadsområde

* För uppvärmning / ventilation: 50 procent

* I vatten: 15 procent

* för belysning: 10 procent

* I en annan 25 procent

Läs också:

Skapa enstrumpor

Var var sok nummer två? Det är en av livets största mysterier, och något många vänjer sig. Men oroa dig inte! Vi ger dig bra tips om hur ...

Fakta om Akershus energieffektivitet och Inomhusluft AS:

I slutet av 1990-talet skapade den energieffektivitets kontor i alla kommuner, totalt fanns 20 sådana centra som mest. Under 2004 stängdes dock alla engångskontor. Akershus Enøk-Center togs över av anställda och drivs för närvarande av två personer. År 2004 bytte de namn till Akershus Enøk och Inneklima AS. De erbjuder utforskning till husägare för 890 kr per timme plus moms. Det tar i genomsnitt cirka 2-3 timmar att slutföra en engångskontroll med rekommenderade åtgärder.

Mer information om kodareåtgärder:

www. Enova. com

www. enok. com

www. låg-energiprogram. com

www. Bostads Bank. com

ADVERT

Mest populära