All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Slutligen 1 miljon bostäder

DinSide Housing har vid upprepade tillfällen sedan 2006 skrivit om hem med begärt pris 1 öre på Finn. nr.

Nu har konsumentombudsmannen vidtagit åtgärder efter att temat igen spelades in i flera medier förra veckan. Konsumentombudsmannen har kontaktat mäklarfirman och har stoppat olaglig marknadsföring.

- Enpenny-bostäder är en klar kränkning av marknadsakt och industristandard ", säger konsumentombudsmannen Bjørn Erik Thon i ett pressmeddelande.

Branschstandarden för marknadsföring av bostäder innehåller tydliga regler om prisutveckling. Det kan inte sättas lägre än säljaren är faktiskt villig att acceptera. Det kan inte heller vara lägre än mäklarens objektiva bedömning av värdet.

Glöm 1-krone hytterna. Här är de stugor du har råd med.

- Vilseledande marknadsföring

Priset bör också vara en pekare för köparen och göra det möjligt att jämföra olika typer av bostäder. När prissättningen inte anges är det lättare att orientera sig på marknaden.

Den norska fastighetsföreningen har uppmanat sina medlemmar att avstå från denna praxis. Konsumentombudsmannen kommer ändå aktivt att följa upp bostadsannonser för att se till att ingen mäklare utnyttjar slutkurserna, framgår det av pressmeddelandet.

- De flesta konsumenter kommer att uppfatta detta som vilseledande marknadsföring. Det är också olyckligt för branschens rykte, avslutar konsumentombudsmannen Bjørn Erik Thon.

Aktuellt på fallande marknad

DinSide skrev första gången om 1-Crown Residences 2006 och var redan i kontakt med konsumentombudsmannen.

- Det kan vara något vi i konsumentombudsmannen kommer att undersöka, nu vi har blivit medvetna om problemet, sade Gry Nergård, konsumentchef på DinSide.

Enligt Ida Torgersdotter Øygard, advokat i konsumentombudsmannen, har 1-kronor bostad inte varit ett verkligt problem förrän nu.

- Det har verkligen varit det stora problemet med lockbetet priserna under de senaste åren i en stigande marknad har varit att säljarna har satt begärt pris artificiellt låg - men bara knappt, så det är svårt att urskilja, säger Øygard till DinSide.

- Med de förändringar som har varit på marknaden nu är det här en liten ny fråga.

Hon påpekar att det finns tydliga regler för prissättning i branschstandarden och att den hittills har sett mer som en miss. "Vi är inte rädda för att se så mycket om detta på marknaden.

"Vi ser också fram emot att NEF har gått ut till sina medlemmar och bad dem att inte använda sådana låga priser", avslutar Øygard.

ADVERT

Mest populära