All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tomma hus är fuktfällor

Många bostäder som är avstängda, så att säga hermetiskt tillsluten. Det är helt fel. På kort tid kan skadan vara stor och dyr, rapporterar Newswire på uppdrag av Anticimex.

- Vi ser ofta hem som har lidit skador eftersom de har stängts helt av. Luftluckan stängs och värmen minskar till ett minimum. Sådana förhållanden ger goda förutsättningar för mögeltillväxt, säger Stein Norstein i Anticimex till Newsire.

Läs också: Har du en tippande luftfuktare i källaren?

Detta är särskilt viktigt att notera på en långsam marknad med hög omsättningsgrad. Dessutom bör du också ägna särskild uppmärksamhet åt bostäder som säljs vid tvångsförsäljning, försäljning eller försäljning av inteckningar. Dessa är vanligtvis hem som har lämnats tomma i kortare eller längre perioder.

Bostadshus som inte bebos är särskilt känsliga för skada under vintermånaderna, säger Jack Frostad, Chief Enligt DinSide. Detta gäller inte bara fuktskador utan även vattenskador, frostskador, läckage etc. "Det kan också finnas problem med skadedjur som drar in under vintern.

Läs mer: Har du säkrat vattenledningar till frostskador?

Säljaren är ansvarig

Farlig för stugor?

Det anses att hytter är särskilt utsatta. De är inte enligt Norstein.

- Hytter är vanligtvis mer dra än hem. Dessutom finns det mindre konstant fukt i dem. Det finns oftast färre människor närvarande och det duschar inte mycket, säger han.

Om du har en stuga, borde du fortfarande öppna alla ventiler innan du stänger för säsongen, liksom naturligtvis stängning och tömning av vatten.

När en bostad är till salu finns det en förmyndare, polis eller bank som stänger bostaden. I arvsuppgörelser lämnas ansvaret till en förvaltare, ofta en advokat. Inomhusklimat och underhåll är inte nödvändigtvis deras starkaste kompetensområden.

- Inte alla som stänger hus vet vad som är rätt sätt. En husägare som var tvungen att vara borta under en längre tid fick höra av sitt kraftföretag att stänga av värmen och stänga ventilationen. Lyckligtvis rådde han oss först, säger Norstein till Newswire.

Även husägare som väntar på bättre priser riskerar att göra samma misstag. I genomsnitt tar det drygt en och en halv och en halv år att sälja ett hem, men bakom genomsnittet finns det fall där bostäder är tomma under lång tid.

För en säljare är det viktigt att komma ihåg att han är ansvarig för bostaden även under försäljningstiden, säger norska Fastighetsmäklare (NEF).

- Medlarens uppgift är att vara en mellanhand mellan köpare och säljare, inte vaktmästaren, säger Roger Nyborg i NEF.

Experter varnar prefab: Dålig anpassning kan ge fuktskador

När försäkringen

Enligt Frostad är säljaren som är ansvarig för fastigheten, även när den är tom, och säljaren är ansvarig för att försäkra den.

- En vanlig villaförsäkring gäller även om hemmet är tomt men det finns vissa bestämmelser i försäkringsvillkor som bör noteras.

Dessa kommer bestående från företag till företag, men de flesta kommer antagligen med hyresvärden är ansvarig för att se till att huset håller rätt temperatur, eller som det kallas i IFS villkor:

"För att undvika frostskador, försäkrad se till att byggnaden är tillräckligt uppvärmd eller säkerställa dränering av rörledningen. genom att dränera försäkrade måste först se till att kranen är igensatt. "

Om ägaren inte uppfyller säkerhetsföreskrifterna, rätten att ersätta helt eller delvis försvinner.

För att få täckt fuktskada, eller som sagt i försäkringsvillkoren "Skada på svamp, råtta eller bakterier" måste du ha extra försäkring. Vid If kallas denna "Super Insurance", och en typ av skada är inte täckt: Skador på kondens.

Luft, luft och luft

Rådets för ägare av bostäder av olika skäl lämnas tomt över tiden, är tydlig: Gör ditt hem. Låt ventilerna öppna så att det finns bra ventilation. Om du har ett hem som är tomt bör du också gå igenom en gång i sekund eller tredje månad och värma upp huset för att minska luftfuktigheten. Du bör också överväga att ställa termostaten på värmen på en låg nivå.

De nya badrum är fuktavskiljare

Skadestånd för sex siffror

Exterminators inspekterade nyligen ett hus som hade varit tomt för ett år med stängda ventiler.

- Under denna korta tid har huset skadats av mögeltillväxt. Innerväggar måste bytas ut, och skadorna kan komma upp till hundra tusen kronor, säger Norstein.

När luftluftarna är stängda kastas den naturliga luften genom huset och luften som stängs in.

- När temperaturen sänks till ett minimum minskar luftens förmåga luftfuktigheten. Kall luft kan inte hålla så mycket fukt som varmluft. Som ett resultat blir väggar och andra kalla platser fuktiga, säger Norstein.

Källa: Newswire / Anticimex, DinSide

ADVERT

Mest populära