All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Nödsituationer fula bordsdukar

Det är utan tvekan en av årets största festivaler på morgonen, och många av oss ta tillfället i akt att samla familj och vänner runt bordet.

Oavsett vad du väljer att bjuda på, står det självklart att bordet ska ta ställning på din egen nationella dag. Men vad gör du om din fina trasa verkligen har sett bättre dagar?

Är inredningen av skåpet i en krull? Eller kanske det vittnar om att inte ha sett dagens ljus sedan jul, med mystiska platser som påminner dig om både rött vin och ribfood.

Misströsta inte, här är tips som får bordsduk festfin i en handvändning:

Expert på fläckborttagning

På Lilleborg Konsumenttjänst svarar ledare Malin Skaar frågor om fläckar som inte bort varje kommer dag.

- Ja, vid denna tid på året är det många som undrar detta med att ta bort fläckar på både pentøy och porslin till bordet, förklarar Skaar till Bonytt. nr.

- 17 maj kommer vi alla fira, och många måste också ha både bekräftelser och andra festliga tillfällen hemma i vardagsrummet, och då kommer du bara älskar att både kläder och redskap ska se ren och vacker.

Linjalen många myter och åtgärda runt detta genom att ta bort fläckar, och många motstridiga råd överflöd. Kan du till exempel använda strykjärn på ett stingpunkt? Är det rätt att ha salt på rött vinfläck? Eller är det att vitt vin tar bort rött vin?

DEKKNING: Tyget blir ofta spillt och färgat. Det kommer att bli bra igen. Foto: Foto: H & M Home

- De flesta fläckar försvinner med normal tvätt om fläckar inte förblir alltför länge, förklarar Skaar.

- Det förutsätter att rätt detergent samt tillräckligt hög temperatur används. I många fall rekommenderar vi också att du först kläder kläderna med flytande diskmedel. Det böjer sig med de flesta fläckar.

HUR DU GÖR: Häll flytande diskmedel på fläcken. Använd speciella kläder om plagget är av ull eller silke. Annars använd vanlig flytande diskmedel. Låt arbeta i en halvtimme och tvätta plagget i maskinen efter tvätt.

mat & dryck fläckar

Den stora majoriteten av fläckar på duken och porslin kommer naturligt från mat och dryck. Hur man behandlar dem:

  • Oljiga fläckar från sås och sås: Behandla fläcken med flytande tvättmedel och tvätta plagget som vanligt.
  • Proteininnehållande fläckar från köttsås och ägg: Skölj fläcken med kallt vatten tills du blir av med det. Varmt vatten kommer att orsaka att proteinet förstärker och fläcken kan vara för bra. Om fläcken är svår kan du fläcka plagget som beskrivet ovan efter sköljning.
  • Rött vin, kaffe, te, frukt och bär: Skölj fläcken med varmt vatten, eftersom textilen kan klara sig före färgning. Om fläcken är svår, kommer den förmodligen att gå bort efter flera dagar med tvätt med tvättmedel innehållande blekmedel.

Salt på rött vin? Nej!

- Har inte salt på rödvinfläcken, förklarar Skaar.

- Saltet kan orsaka att färgen sätter sig fast i plagget. Kom ihåg att när vi färgar kläder använder vi bara salt för att fixa färgen.

Stearin: Låt stearin torka och skrapa vad du kommer undan. Ta bort eventuella färgmedel genom att mjuka fläcken med en trasa fuktad med White Spirit. Tvätta maskinen med en så hög temperatur som den kan tåla.

- Använd inte järn på stirrafläckar, varnar saxar.

Vad är fläckavlägsnande medel?

Avlägsnandemedel är kemikalier som löser upp, bleker, neutraliserar eller spola ut fläckar. De består delvis av vätskor och delvis av fasta ämnen som löses i vatten. De flesta fläckfångningsmedel kan köpas i livsmedelsbutiker.

Lämpligt fläckavlägsnande medel väljs utifrån kunskap om ämnet och fläckens natur. På alla plagg som säljs i Norge måste det finnas en indikation på hur man rengör dem. Vissa är markerade med symboler, till exempel. symboler som betyder att plagget är tvättbart.

Källa: Stor norsk lexikon

- Detta kan få stearin att dra längre in i fibrerna på plagget.

Alternativt, försök lägga plagget i frysen i ca. 1/2 timme, eller frys det område som har färgats med en glasspåse. När stearin är avkyld kan du försiktigt avlägsna.

- Häll sedan Zalo rakt på fläcken och låt det fungera i ca 15 minuter, förklarar Skaar.

- Skölj Zalo bra innan du tvättar i maskinen på grund av risken för överflöd. Tvätta sedan så hög temperatur som plagget kan tåla.

Ta bort matvaror

Enligt American Society of iViilage kan du ta bort de flesta fläckarna på textilier och ytor i ditt hem med hjälp av produkter du troligtvis redan har i ditt hus.

Webbplatsen förklarar hur man glömmer bort dyra och kemiskt tunga specialprodukter, för att du kommer långt från vinäger, citronsaft och natron.

Mystisk matplats:

Om du får dem så snart olyckan är ute, kan du vara lycklig att ta bort allt från salladsdressing till druvsaft med något så enkelt som våtservetter. (Ja, som du använder på byxor).

Bläck

Här är ett billigt och effektivt tips för att använda bra gammaldags hårspray. Visst den billiga typen som inte innehåller olja. Spay på och låt hårsprayen dra i tyget. Låt torka och borsta så lätt med en trasa doppad i en blandning av ättika och vatten. Alkoholen i hårsprayen som gör jobbet här.

Kaffekök:

Blanda äggulor med ljummet vatten och gnugga in i fläcken. Låt ta några minuter och rengör med vatten.

Glöm allt du har lärt dig om inredning av ditt hus.

Senap:

Blanda 1/2 tsk diskmedel i ett glas vatten och ha en ättikork. Skura fläcken med blandningen. Skölj med kallt vatten och tvätta i tvättmaskinen.

Fettfläckar:

Fett på duken behandlas snabbt och enkelt med bakpulver. Gör en blandning av natron och vatten, det måste ha en grumlig konsistens.Gnid sedan blandningen med blandningen, tillsätt lite extra bakpulver innan du sätter i maskinen och tvättar. Fläcken är borta.

Enligt de uppgifter kontor färg och inredning (IFI), är det viktigt att komma ihåg att det som spillts, det går bättre ju snabbare du får bort fläcken - och helst ska färga bort innan det torkar ut.

Flera borttagnings tips

Tidningen Good Housekeeping har också goda råd om att olyckan borde vara utanför. För att ta bort dessa:

Fjärilar:

Ta bort så mycket smör som möjligt. Använd en fläckborttagare Tvätta maskinen i maskinen så hög temperatur som tyget kan tåla.

Choklad:

Ta först bort och ta bort så mycket choklad som möjligt. Behandla fläcken med en fläckborttagare. Tvätta så hög temperatur som tyget kan tåla. Om fläcken fortfarande är synlig, tvätta igen. Tåla tygbleken du kan prova detta.

Ketchup:

För att rengöra de smutsiga platserna i huset

Skölj med kallt vatten från baksidan av fläcken. Ha fläckborttagare på fläcken och låt arbeta i några minuter innan du spola med kallt vatten. Har ättika på en fuktig svamp och dab på fläcken, städa väl.

Upprepa upprepade gånger tills du tar bort så mycket av fläcken som möjligt. Om fläcken fortfarande är synlig, försök gnugga med flytande diskmedel och låt torken torka i en halvtimme. Tvättmaskin.

Ice:

Förtär fläcken med ett rengöringsmedel innehållande enzymer. Blötlägg i minst 30 minuter, eller ännu längre om det är en gammal fläck. Tvätta maskinen.

Hur att dra duken

"All America" ​​hemmafru, Martha Stewart, föreslår att göra det enkelt för dig själv när du stryker tyget, kanske du vill göra strykning jobb intill matbordet, så Du kan lyfta filten till bordet så snart det är bra och krulfritt.

- Lägg ett rent blad på golvet under strykbrädet för att förhindra att dukarna blir smutsiga när du flyttar den runt strykbrädet, förklarar platsen.

Stryka duken medan den fortfarande är fuktig efter tvättning. Om duken är torr och ren, spraya lite vatten för att fukta innan du stryker.

Gör så här:

Slå först på undersidan av duken medan du försiktigt trycker tyget på strykbrädet när du är färdig med en och en del. Sluta slutet på sidorna. För att undvika blyghet i tyget bör du stryka vid låg eller medelhög temperatur.

Sidan föreslår också att man försöker stryka i riktning mot fibrerna i tyget, istället för att stryka fram och tillbaka.

Så gör vi så: hur man stryker finduken. Foto: PHOTO: Colorbox

Om din bordsduk är extra stor kan det vara bra att lägga den i två eller fyra och stryka den ut. När du är klar, linda den löst i trä eller på annat sätt så att du får remsan ner i facket. Häng en hängning, vanligtvis quiltad eller klädd med silkepapper.

Vårens bästa rengöringstips

Källor: Great Norwegian Dictionary, The New Homemaker, Marthasterwart.com och eHow. com

Se också:

Hur du täcker partiet tabellen 17 maj

Här gör dig sval interiör kupp

Tvätta hus med vinäger

För att ta bort fläckar från mattor

Vad du bör veta om barnförsäkring

FESTFINT: Det borde finnas en trasa på festbordet. Håll den ren och krulla fri. Foto: PHOTO: Ikea / Life Home

ADVERT

Mest populära