All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Lyfter flagga partiet

Vi har uppfostrats att behandla flaggan med respekt. Samma bör göras med flaggstången. Det finns inte mycket att göra för att få det klart för en fest på nationell dag.

Grundig tvätt

Var alltid två personer när du lägger ner flaggstången. Detta gör det både enklare och säkrare.

Oavsett vad flaggstången är gjord av, bör den rengöras i ny och ny.

- Rengöring är viktigt för att hålla flaggstången vit och fin. Det finns en hel del föroreningar i luften, som kan lägga sig som en beläggning på stången, och gör den grå och smutsiga på lång sikt, säger Inger Løvaas på Krefting.

Innan du börjar ditt underhållsarbete, lägg ner flaggstången. Var alltid två för detta.

Gör det klart

Løvaas tycker att du kan tvätta flaggstången omedelbart som du använder för att tvätta huset utanför.

- Jag rekommenderar till exempel Selaclean Ideal Wash. Då får du också ett mixbord. För regelbunden rengöring är blandningsförhållandet för hushållssvätt lämpligt, säger hon.

Om du inte tror att måla efteråt, deponering Løvaas att du kan använda lite vaselin olja efter att du har rengjort flaggstången.

- Applicera petroleumgel för att få en extra blank och slät yta efter tvätt. Det är en bra gammal produkt som kan användas för mycket, och det ger den sista finishen på flaggstången, förklarar hon.

Efter behov

Det finns inte alltid ett handfat tillräckligt. Ibland måste du hitta lacken också. Hur ofta du måste städa och eventuellt måla staven beror på var den står och vad den är gjord av.

- Du måste behålla efter behov. Det varierar beroende på var det står och vilket material det är från. Det borde dock vara en del av den årliga huskontrollen, säger Thomas Sundmoen i teknisk support hos Flügger.

Hur ofta flaggstången behöver tvättas och målas beror på var den står och vad den är gjord av.

Här får du tips om hur du ska hålla flaggstång i glasfiber, trä, stål och aluminium

Glasfiber

Idag köper många flaggstänger gjorda av glasfiber. Dessa behöver inte ske så mycket.

- Glasfiberluckor behöver inte underhåll, förutom kanske ett handfat, säger Sundmoen.

Träverk

Använd alltid primer och färg som är lämplig för substratet. Här appliceras färg på metall på en flagga av aluminium.

I princip borde en trästav bibehållas på samma sätt som ett trätak.

- Egentligen bör en flaggstång i träet behandlas lika ofta som andra träkonstruktioner i huset, och den mest idealiska är att låna ut en hand tills färgen börjar flagna. Men från erfarenhet vet jag att högen i trädgården har lett till att bli bortglömd, säger Sundmoen.

Därför har han också bra tips om vad man ska göra om man ser att färgen på trädet är avskalad.

- Det är viktigt att rengöra ordentligt först. Torka sedan bort all lös färg. Då måste du mala dig i blott trä. När du har gjort det kan du ansöka om ett pris. På externt träarbete är det särskilt viktigt. Kom ihåg att träet måste vara torrt först. När du har gjort kan du måla, förklarar Sundmoen.

Han rekommenderar att man använder en vattentät oljemålning.

- Många svär på vanlig oljemålning, men jag vill hellre föreslå en vattentålig oljemålning. Det har de goda egenskaperna hos oljemålning, men du får en mer hållbar yta och en färg som varar längre. Dessutom är det mycket bättre för miljön, säger han, innan du lägger att oavsett hur primer och måla du väljer är det viktigt att du relaterar till tillverkarens rekommendationer.

Stål

Ska du måla en flaggstång i stål, måste du börja med att skrapa av flakande färg. Använd en stålborste eller skrapa. Du kan måla de vita ytorna. Använd ett kraftfullare tvättmedel när du tvättar, som en tvätt. Stål bör också jordas, men använd en rostfri grund. Av färg bör du gå till en färg speciellt konstruerad för stål.

Aluminium

Förfarande för fräsning av en flaggstång aluminium är samma som den hos en ledstjärna för stål. Använd en färg som är konstruerad för metall.

ADVERT

Mest populära