All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

EV: Investera också elektriker

- Elbilen kommer kontinuerligt dra ström kan få, säger Harald Wisløff i NAF.

När en frys eller tvättmaskin startar, kommer den att dra mycket ström innan den blossar ut. Effektfrekvensen är bra för enheten att sparka av. Ett elbatteri kräver dock mycket ström hela tiden under laddning. Om eluttaget är gammalt eller för svagt kan det vara varmt och i värsta fall ta eld.

- Det är bara i vissa elbilar som Tesla har en möjlighet att justera mängden ström bilen för att dra, sade han.

Laddning hem

De flesta elektriska fordonsägare kan ladda sin bil hemma, och de flesta människor föredrar att använda vägguttaget de redan har.

- En elbil på last kan "lura" jordbävningen hemma, säger Wisløff.

Vanligtvis jordfel skydd i säkringsskåpet av typ A Förenklat sagt elbil in en A-markvård ur spelet så att det inte detekterar jordfel på annat håll.

En dedikerad effektkrets eller kraftverk med jord bevarande av typ B, tacklar att ett elektriskt fordon är ansluten till, och förstör inte resten av kraftverket förmåga att detektera jordfel.

Vanliga eluttag i garage och äldre elektriska installationer är ofta inte konstruerade för att ladda elbilar. En äldre anläggning kan kämpa om du drar för mycket energi genom det under lång tid.

Besöket

Är du föra elbilar i stuga besök, lönar det sig att ladda på laddningsstationer längs vägen, och inte i en stuga där man inte känner till elsystemet. Om du lämnar elbilen från eluttaget och inte via en godkänd laddningsbox ökar risken för värme och eld, särskilt på gamla elsystem.

- Var medveten om elverket, säger Wisløff. Det är viktigt att övervaka eluttaget, om det blir brun eller stiften på kontakten är så varmt att du inte kan hålla dem, bör du avsluta det, råder han.

Vill du installera en laddningsbox?

Kontrollera om elektrikeren är bekant med typ B-elbilar och typ B. Vissa laddare är försedda med typ B-skyddstyp inbyggd. I så fall behöver inte laddningsboxens strömslåda skyddas med sitt eget B-jordskydd.

- Elbilar brinner inte oftare än andra bilar, men det är säkrare att ta ut i en säker anläggning med sina egna kurser och kontakt som är gjord speciellt för detta, avslutar Wisløff.

Råden från NAF:

Känn elanlegget om det blir för varmt, kontrollera sockets regelbundet för skador och missfärgning.

Kontrollera ålder och tillstånd för anläggningen du ska använda.

Kontrollera det elektriska systemets kapacitet.

Vrid laddströmmen på bilen om möjligt.

Mycket bra, planera bra och använd snabbladdare innan du anländer.

ADVERT

Mest populära