All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Einar (67) behöver inte få ny kraft meter

Hittills har 600 nordmän reserverat sig för att installera nya effektmätare.

Einar Flydal (67) är en av dem.

Flydal vill helt enkelt inte ha mer trådlösa enheter hemma och har tagit bort de som han haft tidigare.

- Har inte använt mer ström, men kraftförbrukningen fördubblades

Den trådlösa routern är borta. Nu finns det kablar i väggarna. Han använder knappt mobilen längre. Istället har han återkopplad fast telefoni.

- Jag har ansökt om undantag från den så kallade smart mätaren. Den innehåller WiFi-enhet och mobilenhet som skickar mer än en gång dagligen 24 timmar om dygnet, berättade Flydal för Dinside.

Det är inte den privata fråga han är mest angelägen om. Han anser att radiokommunikation av denna typ kan orsaka stora hälsoproblem både på kort och lång sikt.

- Jag ser att många människor i IKT-industrin får sådana sjukdomar så snart som möjligt. Även nu har jag blivit ganska så var det på elektriska fält.

Alternativ forskning utomlands

Einar Flydal är civilingenjör i telekomstrategi och teknikledning. Han har varit docent i telematik vid NTNU, och i många år har han varit anställd av Telenor med forskning, strategi och affärsutveckling som arbetsområde.

SKEPTISK: Einar Flydal tror inte att strålskydd är över hela sanningen. Foto: Tore Neset Visa mer

Som pensionär använder han mycket tid på sin blogg som problematiska aspekter av trådlös teknik kring oss.

Statens strålskyddsmyndighet säger tydligt att det inte finns någon hälsorisk i samband med de nya mätarna ("strålningen är kort och svag och inte hälsofarlig").

Flydal vänder sin sida till bordet med rapporter från utlandet som enligt hans uppfattning visar något helt annat.

Han hävdar att strålningsbegränsningarna är för höga och att mätmetoderna inte tar upp vad som är väldigt skadligt för strålningen.

Växthet i mänsklig inducerad strålning sätter i spel

Debatt

- De använder akut uppvärmning som ett skadeskriterium. De har rätt att mobiltelefoner, trådlösa routrar och effektmätare med WiFi och GPRS inte orsakar akut värmeskada. Dessa rapporter visar dock att de ger långvariga skador över ett brett spektrum - förutom att orsaka akuta smärtor.

Flytta in i skogen för att undvika strålning

Flydal anser att djur och växter också påverkas av de många strålkällorna. Han vet om människor som är så störda att de måste flytta ut i skogen för att undvika strålningen.

Hur man bokar

  • Du kan få tillfällig lindring om du känner dig sjuk genom att växla till AMS-mätare.
  • Dokumentation från en läkare eller psykolog skickas till ditt onlineföretag.
  • Om du vill ha en annan typ än standard (t.ex. kabel istället för trådlös) måste du betala själv.

Källa: Norska Vatten- och energidirektoratet (NVE)

- Får inte sådana fall främst psykiatri?

- Det är så som du tänker på allt du inte har förstått, som med ME, fibromyalgi och mycket mer. Men nu vet forskning ganska bra hur en sådan känslighet uppträder. Det här är människor som är mentalt övre och som känner verkliga problem på kroppen.

Lars Klæboe i NRPA ett rött tyg både Einar Flydal och annan varning för kraftkällor, trådlösa nätverk och annan vardagsteknik.

teknisk direktör har upprepade gånger motbevisade anklagelserna om anti-strålning miljöer Människor strålskydd och Föreningen för elöverkänsliga.

Lars Kæboe är chef för Statens strålskyddsmyndighet. Han avvisar kategoriskt att det finns en korrelation mellan hälsoproblem och strålning på den nivå de nya flödesmätare ger. Bilden togs under 2006, i samband med Klæboe doktorsgrad där han visade att det inte fanns något tydligt samband mellan exponering för kraftledningar och mobiltelefoner och risken för att utveckla hjärntumörer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Visa mer

- Vi pratar om mycket låga värden här. Så se till att även en multiplikation inte skulle ha någon effekt. Det finns inte heller en enda studie som dokumenterar hälsoproblem i samband med dessa strålkällor, säger Lars Klæboe till Dinside.

Mobile strålning är fortfarande farlig

Debatt

En rapport of Public Health kom 2012, samma slutsats:

Expertgruppen anser att den allmänna befolkningen är väl skyddad mot oönskade hälsoeffekter från RF-exponering. Det finns därför ingen anledning att ändra dagens ledning eller gränsvärden. Det finns ingen grund för att föreslå specifika åtgärder avseende minskad exponering i mobiltelefonanvändning, basstationer, trådlösa nätverk och så vidare.

Ej bestämd sammanhang

Klæboe avser laboratorieexperiment i vilka ämnen tror att de är elöverkänsliga inte kunnat bevisa huruvida de exponeras för strålning eller inte.

DEBATT: Över hälften av mätarna installeras i norska hem är märkta Aidon Foto: Aidon mer

- Vi ska inte förringa de plågor människor känner. De är mycket riktiga för dem. Och det är oavsett vårdsektorn som har kompetensen att diagnostisera människor, säger Klæboe.

ordförande Petter Brelin på norska College of General Practice (NFA) inte ser det som problematiskt att läkare kan bevilja undantag för elmätare, trots att norska myndigheterna tror att det kan bevisas något samband mellan dessa och andra hälsoproblem.

- Det är inte så att fysiska, dokumenterade och mätbara hälsoeffekter utgör grunden för hälsointyg. Läkare bör överväga graden av obehag hos patienten och försöker göra upp sina sinnen om dessa problem är så stora att hon eller han måste skriva ett läkarintyg. Om klagomålet kommer från fysiska eller psykiska problem spelar ingen roll i det här sammanhanget, skriver han till oss i ett mail.

Sjuk, även om det inte kan mätas

Inte heller är Brelin medveten om undersökningar som klart slår fast med hälsorisker rörande trådlösa produkter hemma. Inklusive nya flödesmätare.

Men, som Lars Klæboe, tror han att personer som känner sig illa ska tas på allvar, oavsett vad orsaken kan vara.

GET ATTEST: Doktor Petter Brelin och hans kollegor erkänner att inte allt stör har mätbara fysiska orsaker. Foto: Lommelegen. nej Visa mer

- Vissa människor blir sjuka på grund av arbetsskador som inte är mätbara. Känslan att vara utanför, vara mobbad eller andra påfrestningar på jobbet är kända orsaker till sjukdom och kan ge sjukskrivning, skriver han.

Men vi pratar inte om någon människors sjukdom än.

- Nätverksbolagen rapporterade i januari 2017 att nästan 600 kunder hade begärt undantag. Dessa undantag omfattar ca 0, 15 procent av de mer än 400 000 installerade meter vid årsskiftet 2016/2017, skriver sektionschef Guro Grøtterud norska vattenresurser och energidirektorat (NVE) till oss i ett e-postmeddelande.

Läs också:

Den kraftmätare kan du köpa och installera själv

Nu kan alla få automatiska elmätare

Leste av felström i tio år

ADVERT

Mest populära