All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

ÅTta raskande energitjuvar

De flesta har meddelat att det är mer energieffektivt att värma huset värmepump än elektriska ugnar, som otillräcklig isolering "stjäl" effekt onödig extra värme, och att det är mer lönsamt att sätt på en full diskmaskin än halvfull.

Men det finns också ett antal andra energiavgifter i hemmet, och Enova har sammanställt en lista över de vanligaste. Några av dem känner säkert dig från början, men några av dem kan överraska dig.

Här är några av de mer överraskande energitjuvar:

Ojämna kastruller

Har du en pan bucklor eller ojämn botten? I så fall kommer du att slösa av strömmen varje gång du använder dem. Enligt Enova använder du upp till 50 procent mer ström med sådant köksredskap än om botten är klar.

Felaktig storlek

För att bra energi ska kunna användas, ska köksredskapet passa till kokplattorna. Passar inte pannan helt tills några av kokplattorna, det är bättre att välja ringen som är något mindre än köksredskapet.

Läs även:

Hur man använder värmepumpen bäst

Använd värmepumpen korrekt och få bästa möjliga effekt.

- Om en panna med 16 cm placerades på en 18 cm värmeplatta vid den högsta stadium, använda cirka 25 procent mer kraft än om pannan passar på skivan, ange Enova.

Dra nytta av eftervärme

Traditionella matlagningsplattor använder relativt lång tid att svalna efter att de har stängts av. Du kan dra nytta av detta genom att stänga av skivan en stund innan maten är klar. OBS: Om du använder gas eller induktion får du inte samma effekt.

Fälg i frysen

Fälgen i frysen ökar strömförbrukningen. En fuskregel att följa är därför att avgifta frysen när den är mer än en halv centimeter med fälg.

Frozen Forgetting

Dagens frysskåp har en frysfunktion för snabb frysning för att säkerställa kvaliteten på maten. Kontrollera om den här funktionen stängs av automatiskt

- Många glömmer att stänga av den, vilket gör att funktionen är oavbruten, skriver Enova.

Frysta livsmedel i ugnen

Enligt Enova använder du cirka 30 procent mer kraft för att steka en frusen stek i förhållande till den som är tunn. Om du lämnar steken tina väl i kylskåp, använd inte bara mindre energi i matlagning, men också sparar energi genom att aktivera den frusna steken hjälper till att hålla temperaturen nere i kylskåpet medan det tinar.

Läs också:

Ny Komi nation dusch, ny mixer och en ny mixer från FM Mattsson

FM Mattsson har lanserat ny komedi nation dusch, ny mixer och nya servantbatter.

Energi: Korrekt användning av torktumlare kan spara ström.

Våt tvätt

Om du använder en torktumlare, se till att dina kläder får en bra centrifugering innan du dränerar dem i torktumlaren.

- Om du använder torken tre gånger i veckan och roterar vid 1600 varv istället för 1000, kan du spara 125 kWh per år, säger Enova.Naturligtvis är det bästa att använda torklinan istället.

Full Lo Filter

Gör det vanligt att rengöra Lo-filtret på torken mellan varje gång du använder den. Detta förkortar torkningstiden och minskar därigenom strömförbrukningen.

Källa: Enova

ADVERT

Mest populära