All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Eidsvoll bygga redo för firandet

Innan arbetet kunde startas, det var ren utredningsarbete för att avslöja den ursprungliga färgtyper, färger och tapeter i byggnaden. På samma sätt gjordes omfattande undersökningar av trä och strukturer för att bestämma byggnadens tillstånd.

Riksdagens folk har varit ansvariga för färgundersökningarna. Målet var att hitta tillbaka till de ursprungliga färgerna i de flesta rummen. Emellertid var problemet att målade ytor hade rengjorts för originalfärg genom att skrapa och glida. Men i dolda platser, bakom ledningarna runt dörrarna, hittade du spår av det förflutna.

Trial and error

Syftet var att renovera en 200 år gammal byggnad, så att det skulle se ut som glänsande vackra, men uppenbarligen bär tecken på att vara en gammal skatt. Det är inte bara enkelt. Bland annat krävdes undantag från dagens stränga miljökrav. Här är de klassiska målningarna som innehåller bly.

- Visst var det en utmaning berättar intendent vid Eidsvollbygningen Geir Thomas Risåsen - och inte vara tidskrävande. Bland annat handlade det om färger som måste passera genom en fyra veckors oxidationsprocess innan de får sin slutgiltiga nyans. Vänta bara och försök igen tills vi hittar den rätta.

Gamla tapeterrester

Geir Thomas Risåsen visar hur en liten orignal bit wallpaper blev en identisk kopia.

Ta reda på att originalvarianterna ska hälla inte vara lätt.

- Vi hittade några små bitar av tidigare tapeter i National Archives berättar till Risåsen Conservator, som lyckligtvis tog hand om i samband med tidigare renoveringar. Men de fann att de var glömda för alla, men vi kunde börja producera kopior som blivit otroligt nära originalet, både vad gäller mönster och färger. Den gamla blocktrycksmetoden, det finns inte många som utför idag, men vi hittade en tillverkare i Tyskland. En del av arbetet genomfördes också i Sverige ... Dessutom var det under renovering, vävda tyger, gardiner, möbeltyger och mattor i moderna material, lämpligt för vädret. Möblerna har varit en stor utmaning, eftersom de ursprungliga möblerna spred sig till alla vinnare. Äkta möbler har dock använts sedan 1814, så det är mycket troligt att detta är som i Carsten Ankers tid. Ett tydligt mål under restaureringen var att byggnaden, både inre och yttre, borde framträda som den hade gjort när den norska konstitutionen tecknades här. I vissa fall har det emellertid ansetts nödvändigt att kompromissa lite med detta krav och välja att prioritera allt som aktuellt.

Farmor

När du anländer till Eidsvollsbygningen idag hittar du en ny entré som vetter mot norr. Den leder dig in i källaren, som är helt återställd och återskapas så antar det dök upp i 1814. Det var i köket med härd och arbetsplats, dels bostad för ett stort antal anställda som såg till att den dagliga driften av Carsten Anker och hans familj. Byte av källaren har varit ett av de mest omfattande och spännande projekten av restaureringsprojektet. Från källaren kan du sedan gå igenom den gamla trappan till den magnifika vägen. Härifrån avslöjar det utrymme efter rymden - återgått till original prakt. Fantastiska bakgrundsbilder med ett fascinerande färgschema.

Rikssalen

Konungshallet hade ursprungligen vita målade väggar med rostiga, grå och svarta stendekorationer.

Kongresshallen väggar kläddes på 1850-talet med en grön duk. När detta avlägsnades under renoveringen exponerades vitmålade träväggar med rostiga, grå och svarta stendekorationer. När de gamla ritualerna runt dörrarna avlägsnades avslöjades både originalfärg och pärlor från Granbargirlands när vi tittar på den berömda målningen i Stortinget. Både i hallen och på andra ställen i huset, är det in i nya, större fönster, som de var 1814. Sedan dess har det bara flyttats till de små spröjsade fönster, som förutom att vara historiskt misstag hade varit betydande förfall skadas genom år.

Exteriör

Fasaderna har genomgått vissa förändringar genom åren som ett resultat av restaurering och underhåll. På 100-årsdagen av 1914 var byggnaden målad vit. Detta var fallet efter kriget. Vid denna tidpunkt var linolja otillräcklig och en "surrogatfärg" valdes, vilken inte var särskilt färgresistent. Resultatet var att byggnaden fortfarande framträdde som mer mörkgrå. Efter ett tag bestämdes det att måla Eidsvollsbyggnaden i en mycket ljusgrå färg, nästan blekad som vit.

Färgundersökningar visade dock att byggnaden ursprungligen var grågrå, med en bottenvägg och en tak i en rödbrun färg för att ge oss sandstenföreningar. Så här är byggnaden som idag; målad med ljusgrå linfrön färg.

Framgångsrikt projekt

Det är ingen tvekan om att Eidsvollsbygningen ligger i gammal prakt och lyser ljus över 200-årsdagen av vår grundlag. Även om inte alla detaljer är helt identiska med originalet, är det ingen tvekan om att Carsten Anker skulle känna igen sig själv här i sitt magnifika hem. Och vi vet att det arbete som nu görs för att bevara byggnaden säkerställer att minnesmärkena i nationalförsamlingen 1814 också kommer att ha goda möjligheter till nästa stora årsdagen 2064.

ADVERT

Mest populära