All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Effektiv bevattning

Smidig och effektiv bevattning behövs för att få en grönskande och vacker trädgård (Foto:. Bevattning Com)

->

ett automatiskt bevattningssystem kan vara mobil (Foto: Gardena)

- Oavsett vilket system du väljer är det viktigt att uppmärksamma eventuella bevattningsrestriktioner i den kommun där du bor, och en arrangör bevattning på bakgrund av det. Detta förhindrar att du är brottslig, säger Gustav Redalen, chef för trädgårdsföretaget.

- Med detta sagt anser jag att droppvattning är ett effektivt sätt att bevattna. Det är både vattenbesparande, prisvärt och ger växterna den nödvändiga vattentillförseln, säger Redalen.

Droppbevattnings system finns i ett antal olika varianter, beräknat på tomter av olika storlekar, men kan också användas på terrasser. I princip är en slang direkt ansluten till vattenkällan. Detta är återigen utrustad med tunna perforerade ledningar där vatten behövs.

Oavsett om det är i burkar och lådor, köksträdgårdar eller blomsterbäddar. Dessa kan läggas på marken, begravas eller klippas. Föreställningen är annorlunda. Det finns ganska enkla varianter och mer avancerade typer utrustade med magnetventiler.

- Det tar vanligtvis några timmar om dagen att sätta på droppsystemet. Men det finns inget bra alternativ för gräsmattan. Då är det bättre med en vattenspray, säger Redalen.

Automatisk anläggning Också vattensprutor som finns i många upplagor, från enkla manuella och automatiska system som kan programmeras både när det gäller timing, flöde och där strålarna ska slå.

Dessa växter kommer ihåg hur gräset ser från tid till annan.

Som regel är det tillräckligt att gräva ner en slang när den monteras. Eller de kan användas som mobila enheter. Detta ger emellertid en jämn vattendistribution över gräsmattan vid bestämda tider, oavsett om det är närvarande i huset.

- Om du har möjlighet att investera i denna typ av anläggning, se till att det är gott att bevattna. Det finns ett antal olika upplagor, och jag rekommenderar att du inte gör något annat. Alla måste hitta den version som bäst passar dina behov, säger Redalen.

Enklare lösningar I vissa fall är behovet av ett fullständigt bevattningssystem inte närvarande. Då kan det vara tillräckligt med självuppvärmande krukor eller krukor. I dem finns en vattenreservoar i botten, och odlingsmediet är högre i potten och suger upp vattnet gradvis. Dessa burkar och krukor håller minst en vecka innan de behöver påfyllningar.

- Annars finns det uppenbarligen nödlägen när du reser bort. För vi vet alla det med en halv liter läsk flaska fylld med vatten och sätts snabbt i jorden med pipen nedåt. Effektivt och billigt. Annars är samarbetet med grannen okej när han reser.Hjälp varandra med vattning, post och skötsel av boskap ", säger Gustav Redalen.

Leverantörsinformation
Akabus Norge AS, www. lawnbelt. nej tel. 91 61 58 07

Bevattning. nej, www. bevattning. nej tel. 64 93 60 60

Gardena Norden AB, www. Gardena. nej tel. 64 83 40 50

Bauhaus Norge KS, www. bauhaus. nej tel. 66 84 02 00

Dryppvanning AS, www. droppbevattning. nej tel. 61 19 46 00

ADVERT

Mest populära