All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Effektiv värme med ny spis

En vedeldad spis bidrar till att skapa en mysig och mysig atmosfär i hemmet. Samtidigt är kaminen en effektiv och värmekälla.

- Många prioritet nu en ugn eller spis i sina hem, ofta i kombination med värmepumpar, säger avdelningschef Stein Magnussen på Modena i Søgne strax utanför Kristiansand. Bra ugnar får dig från cirka 5000 kronor och upp till 80 000 kronor för en färdig spis.

Värmepannade eldstäder

Det är försäljningen av vedeldade spisar som dominerar. Men samtidigt ökar intresset för värmelagrande eldstäder som massiva täljsten, ugnar och spisar med inbyggda tidskrifter material. Det finns fortfarande nya produkter på marknaden. "Blandade eldstäder som lagrar värmen på lika villkor med lera plattor," fortsätter Magnussen.

INNSYN: Modern stensten med runda former - Jøtul FS 162 Pris ca. 40 000 kronor.

Hög förbränning

Kleberstein ugnar har hög förbränning, låg ytvärme, god värmelagringskapacitet. Ger gott inomhusklimat och bra värmeekonomi med cirka 12 timmars värme. Klassiska kakelugnar har bränt i över 100 år och tar hand om värmen i upp till en dag efter bra skörd.

Austroflamm har utvecklat System Heat Memory System (HMS) som kan köpas som ett tillägg till många av tillverkarens eleganta vedeldade spisar. Systemet säkerställer att ugnen blir varm i många timmar efter att elden är klar.

Läs också:

Hur man tar bort parafintankar och rör ut

Hur går du ut för att ta bort din parafintank?

Svanmärkning

Medan designen är viktig, förväntar dagens ostronköpare att eldstäderna uppfyller både miljö- och uppvärmningskraven. - Alla ugnar av dagen måste godkännas. Många är också svanmärkta, påpekar Magnussen. Moderna hem är välisolerade och håller varma. Därför är det viktigt att välja en ugn beroende på värmeområdets storlek. Med den vanliga takhöjden rekommenderas en ugn som levererar ca 60 watt per kvadratmeter längs kusten och ca 80 watt per kvadratmeter inåt landet.

NYHET: Handöl 26 K är en vacker vit kakelugn som passar de flesta interiörer. Price £ 24 900 -

Miljö pellets

Försäljningen av pellets ökar när priset på el stiger, upplever avdelning Sturla Kirkevold av Byggmakker Zeiner Stormarked Tønsberg. En bra pelletskamin kostar från knappt 20 000 kr och uppåt. Priset beror på lagringskapacitet, ljudnivå och design. Bränder med villapellets kostar mellan 40 och 70 öre / kWh beroende på mängden bränsle du köper.

Pelletspannor passar bäst för öppen planlösning och ett totalt energibehov på mer än 20.000 kWh per år.

Kompletta pellets för pellets är också ett alternativ för många husägare.Detsamma gäller pelletsbrännare som kan bytas ut med oljebrännare i befintliga pannor. Regeringen har ett subventioneringsprogram för alternativ uppvärmning, som inkluderar pelletsugnar. Mer information finns på www. Enova. nr.

Läs också:

Med elden på eldstaden

Biologisen ger dig mat och värme - med sprit. Miljövänligt är det också.

MEST POPULAR: Prisbelönta Jøtul F 370-serien finns i flera varianter, även med svängfötter. Pris från 17 000 till 30 000 kronor.

Miljövänliga pellets

Försäljningen av pelletspannor ökar när elpriset stiger, upplever avdelningschef Sturla Kirkevold på Byggmakker Zeiner Stormarked i Tønsberg. En bra pelletskamin kostar från knappt 20 000 kr och uppåt. Priset beror på lagringskapacitet, ljudnivå och design. Bränder med villapellets kostar mellan 40 och 70 öre / kWh beroende på mängden bränsle du köper.

Pelletspannor passar bäst för öppen planlösning och ett totalt energibehov på mer än 20.000 kWh per år.

Kompletta pellets för pellets är också ett alternativ för många husägare. Detsamma gäller pelletsbrännare som kan bytas ut med oljebrännare i befintliga pannor. Regeringen har ett subventioneringsprogram för alternativ uppvärmning, som inkluderar pelletsugnar. Mer information finns på www. Enova. nr.

HYRMILJÖ: Alla ugnar som säljs i Norge uppfyller strikta utsläppskrav. Tvåstegs förbränningsvärmare rekommenderas, säger termisk expert Sturla Kirkevold.

Vedovner dominerar

Enligt Kirkevold finns dock försäljning av vanliga vedeldade spisar och eldstäder med en dominerande ställning. För dem som har tillgång till billigt eller fritt trä, är detta det mest prisvärda alternativet för uppvärmning.

Traditionella små ugnar från tillverkare som Jøtul, Dovre och Norpeis kostar från drygt 4 000 kr och uppåt. Större ugnar och eldstäder från ca 12 000 kronor och upp till 50 000 kronor.

Läs också:

Montera spa ut

Försäljningen av badtunna för privat bruk har ökat kraftigt under de senaste åren. De flesta är installerade utomhus.

Reglerna för godkännande av vedspisar säkerställer att ugnar som säljs i Norge ger tillfredsställande förbränning, utnyttjar energin i veden och minskar partikel- och rökgasutsläppen.

- Det är förbjudet att sälja eller installera vedspisar som inte uppfyller utsläppskraven, betonar Kirkevold, som rekommenderar tvåstegsförbränningsvärmare.

Kombinerade ugnar för trä och paraffin är ett annat alternativ. Båda förbränningskammaren kan användas samtidigt. Fördelen är att ugnen brinner. Nackdelen med att paraffinen är dyr och en liten miljövänlig energikälla.

Inte för stor

Moderna bostäder är välisolerade och varma i värmen. Tänk därför igenom vad du ska använda eldstaden. Dessutom kan du ha andra källor till uppvärmning.

- Många människor misstänker att man installerar en alltför stor ugn som de inte kan använda eftersom ugnen släpper ut för mycket värme, påpekar Kirkevold.

Mer information:

www.Jøtul. com

www. dovre spis. com

www. modena. com

www. VARMEFAG. com

www. Contura. eu / nej

www. nibefire. eu / nej

Pelletsovner: www. bye. nej

De angivna priserna kan variera från butik till butik.

I hörnet: Eldstad Manhatten från Nordpeis kan förses med en personlig vridning. Hög eller låg upplaga, i hörnet eller på höger vägg. Manhatten låg har en effekt på 2-10 kWh. Priser från 28 740 NOK.

FÖR PELLETS: Celina Nera pelletskamin. En värmekälla som kan programmeras för att slås på och av närhelst du vill. Effekt från 3 till 5, 8 kWh. Pris ca 20 000 kronor.

Centrum: Bilbao 120. Golvplatta i grått glas, plus inlägg N-20 i krom. Pris kr 26 970, -

Nytt galler: Bilbao 90 med svart vaxbetong. Golvplatta i svart glas, samt sätt in N-20 i krommatta. Pris kr 29 190, -

ADVERT

Mest populära