All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Finans tips för julruschen

Varje år spenderar vi tusentals dollar i butikerna till jul. Det finns utgifter för julklappar, julmat, julkläder, juldekorationer och julgran. En tät ström av pengar ligger som ett spår av oss i december.

Nordea genomför årlig undersökning av hur mycket nordmän förväntar sig att spendera på julkostnader. Förra året sa vi att vi förväntade oss att spendera 4700 dollar på julklappar och 3700 på andra julrelaterade utgifter minus resor. Och tro det eller inte: båda var en minskning från tidigare år.

Ökad konsumtion i år?

- Om man tittar på styrräntan i december förra året, lägg det på alla fyra, 75%, medan den är nu i november är 1, 5%. Människor har därför en bättre utgångspunkt än förra året, och jag tror att vi kommer att se en ökning av julhandeln, om inte andra faktorer som spelar in, till exempel etiska överväganden, säger Christine Warloe.

Stor nöje: Gåvor har ett värde i sig som inte återspeglas av priset.

Hon är konsumentekonom i Nordea och Vi i Villa Economy Expert. Hon svarar regelbundet på frågor från experterna i expertisen.

Villaägare använder mest

- De flesta finans julhandeln med löner, besparingar och att det dras halv skatt i december. Det här är de tre vanligaste sätten. 11% säger att de använder kreditkort, och de allra flesta betalar tillbaka under den tid de har kredit, säger Warloe.

Läs också:

Den finaste advent krans lager du med blommor

Du kan enkelt göra din egen adventskrans med levande växter. Här får du inspiration.

Det är inte oväntat, det är de vuxna och väl etablerade som använder mest på julköp.

- Förra året åldersgruppen 40-53 en budget på 5400 miljoner, medan åldersgruppen 16-25 hade en budget på 3000 miljoner, säger Warloe.

Dessa är siffror som går tillbaka när man jämför konsumtionen med en levande situation.

- Vi ser också att husägare spenderar mer på julklappar än de som hyr. De som äger bostäder förväntade sig förra året att spendera 5200 kronor i genomsnitt, medan de som hyrde förväntas spendera 3000 kronor. Men det är inte så oväntat, eftersom det vanligtvis är de yngsta som hyrar bostäder, säger Warloe.

Fyra sätt att hantera julkostnader:

* Ställ in en budget. - Gör en lista över vad du ska köpa för vem och hur mycket det ska kosta. Försök att hålla dig uppdaterad när du handlar och undviker dyra panikköp, säger Warloe.

* Använd kreditkort på ett sätt. - Handlar du med kreditkort, gör en prognos så att du vet att du har pengar att betala i januari. Det är tråkigt att betala julklappar under hela året och betala också höga räntor, varnar Warloe.

* Överväga alternativa presentidéer. - Istället för att föremål kan man ge bort tjänster som har stort värde för dem som tar emot gåvan, men det är lätt för dig att ge bort. Det kan sträcka sig från barnomsorg för barnbarn till hantverk.

* Föreslå en gåva i vänskapen.I stället för att alla köper något för alla kan du rita många vem som ska ge en gåva till. Avgör en gräns för hur dyra gåvorna kan vara, då vet alla vad de ska hantera.

Tre gåvor som fortsätter att ge:

* Långa gåvor. "Om du vet att barn eller ungdom använder för att ta emot många gåvor från andra i familjen, kan man tänka på alternativt till exempel att ge fondandelar. Just nu är det dags för aktiefonder. De har en bra utgångspunkt, marknaden har en positiv utveckling men har ännu inte helt tagit av, säger Warloe.

* Inlåning i BSU. Ska du ge pengar till ungdomar på jobbet, ge dem en insättning på BSU. Det är inte bara en gåva som fortsätter att ge i form av höga räntor varje år, men mottagaren får 20% extra i form av skatteavdrag nästa år.

* Etiska gåvor. Det blir alltmer accepterat att ge presentkort från hjälporganisationer. Välj ett fall som ligger nära mottagaren, och du ger en present, både avspeglar detta och fortsätter att ge dem som behöver det mest - världens svagaste. Etiska julklappar du får köpa, till exempel. genom hjälp till barn, norska folkhjälp och djurskydd allians.

ADVERT

Mest populära