All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Eco-Friendly Garden of 1-2-3

1. Jordförbättring och kompostering

För att få växterna att trivas i din trädgård behöver du bra jord. En kompost ger dig din egen jord som du också vet vad som innehåller. Ska du köpa nytt land ska du välja ekologisk jord, helst med mark i. Är du osäker på vad du behöver för att förbättra din jord? Skicka in ett jordprov, fråga om jordprovsväska i trädgårdscentret.

2. Välj rätt växter

Välja växter som trivs i din jord, ljus och tillväxtförhållanden, minska risken för sjukdomar och skadedjur. Detta minskar behovet av att bekämpa. Välj helst E-växter, särskilt när det gäller virusliknande växter som fruktträd, rosor och potatis.

3. Gjødsle naturligt

Överfyll inte och använd inte gödselmedel, men välj till exempel stenmjöl, pressad urin, lövverk, komposterad gödsel, kompost, träaska och gräsklipp. Grön befruktning - för att odla en snabbväxande gröda som lupiner eller baljväxter som plöjdes som gödselmedel i jorden är en metod som blir allt vanligare.

Läs också:

Grön och enkel ljudskärmning

Störs du av störande ljud från väg eller järnväg? Då kan det vara lämpligt att ha en ljudsköld som minskar plågorna.

4. Eng istället för gräsmatta

En perfekt gräsmatta kräver skärning, befruktning och kanske herbicider. Ängen är lätt, vacker och lockar till sig användbara lilla djur.

5. Dela Smart

Vissa tillväxter hjälper varandra att skrämma bort skadliga insekter. Larverna larver exempelvis inte de doftande blommorna. Basil bredvid tomat hjälper till att hålla skadedjur borta, liksom gullök på jordgubbarna. Lavendel lockar pollen samlare som bin och humle, men slutar flockning.

Växtjord för ekologisk odling från Hasselfors Garden.

Läs också:

Rakar du gräsmattan?

Om du klippar gräsmattan för ofta riskerar du att få en gräsmatta täckt med mossa.

6. Mer näring

De små fåglarna äter insekter på sommaren. Fladdermöss är effektiva insektsälskare som uppskattar en badhus och nattdoft hybris. Hedgehog är ett bra vapen mot sniglar, larver och skalbaggar. Leafy marihönner gillar rosor, reinfann och doftande pelargoner. En dam är förmodligen det bästa att locka trädgården, allt från fåglar till grodor och fjärilar trivs vid dammen.

7. Övervaka skadedjur och sjukdomar

Stoppa skadedjur, sjukdomar och skadedjur snabbt genom att regelbundet, vanligtvis dagligen, titta över trädgården. Välj omedelbart av skadedjur och sjuka delar. Tvålvatten eller bara en hårdvattenstråle är effektiv mot bladlus. Biologisk kontroll fungerar ofta bra. Du kan till exempel använda de biologiska kontrollhjälpmedlen (nysen mot växthusmusseln och rådjur mot växthusgaser).

8. Manipulations ogräs naturligt

Använd i första hand handkraft och biologisk bekjemingsmiddler, ugressedikk och kokande vatten varar länge, samt för att täcka jorden med markduk.

Läs också:

Ge trampolinen ett nytt liv

Alla gillar att hoppa på trampolin, men ingenting varar för evigt. Så då är frågan vad man använder studsmattan när den inte behövs eller är ...

9. Använd handtag

Elektrisk gräsklippare och manuell skärare är miljövänlig. Om du behöver en bensindrivning, välj en 4-takts katalysator, helst svanmärket. Undvik onödiga elektriska verktyg, handverktyg fungerar lika bra.

10. Skapa en fungerande ekosystem

Att lyckas du skapa en naturligt fungerande ekosystem i din trädgård, med kraftiga växter och tamdjur som trivs, har alla möjliga förutsättningar för en vacker, funktionell, trevlig och miljövänlig trädgården.

En växt som är märkt med E-plantering symbol är färskt och valt att stå emot vår norska klimatet. Fruktträd med denna symbol är virusresistenta.

ADVERT

Mest populära