All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

äTa i sängen är ett bra sätt att locka objudna gäster på

Sovrummet är ett utrymme för möjlighet och en plats där välfärden skapas. Men en aktivitet kan leda till mer än du kan förutsäga. Och när olyckan är ute kan det vara svårt att ta bort det.

"Matspising sovrummen tillsammans med dålig rengöring ökar risken", skriver folkhälsa (Public Health) på sina webbplatser om den bruna pälsen skalbagge, även kallade Anytown-skalbagge. Vad de tycker om är vad lockar räkningen och möjligheten att bli av med den.

- Problemet med bruna pälsbaggar är att det är svårt att bli av med, säger Stein Norstein i skadeföretaget Anticimex att klicka. nej, som säger att den fortfarande har flyttat norrut.

- Vi vet säkert att det har blivit träffat i Mosjøen.

Och om det först kommer hem, borde man vara orolig för att den har en kärlek till textilier. Inte så att det äter kläder, men ett hål i bunaden är knappast något som är klumpigt.

Kommer från Majorstua

Räkningen, som ursprungligen kommer från Afrika, har vandrat och brutit bred och bred. Enligt folkhälsa visade upp i Moskva 1961 och vidare till Sverige och Danmark i 62 och 63. I Norge den första någonsin upptäckts i en sovsal på Majorstua 1983, och därför har fått namnet Majorstua-skalbagge.

Folkehelsa säger att räkningen är nu vanlig i norra Europa, och de föreslår att det förmodligen kommer att erövra hela världen där människor bor.

BRUN PELSBILLE: Den bruna pälsen kan vara upp till fyra millimeter. Det här är en kvinnlig modell. Hannens antenn har en långa ändfog och dras upp till höger. Foto: ILLUSTRATION Preben Ottesen © folkhälsa

kostym Lovers

Du behöver inte tvätta mikrovågsugn

Det är de unga djuren på Majorstua skalbagge som orsakar skada. De vuxna individerna äter inte, men larverna gnuggar mer än vad som helst på textilier, läder och vad det än kan komma över.

"Förhållandena inomhus i norra Europa som liknar deras ursprungliga livsmiljö. Inomhusklimat varmt och torrt, och industri hitta larver i dammet, som till stor del består av hår, peeling har och livsmedel smulor. De äter också olika växtfrön, torra insekter, torra köttbitar och mer ", skriver det norska folkhälsoinstitutet på sin hemsida.

- Det gnuggar på ull, siden och pälsen (därav namnet), och kan bland annat orsaka skada på bunader och andra ullkläder, förklarar Norstein.

Hål i brun pälsblock skiljer sig från vanliga hål som orsakas av skarpa föremål, eftersom de är kaklade vid kanterna.

Räkningen söker ljus och dess favoritplatser ligger under kylskåp och spis, lång lista över sovrum och i sprickor mellan golvbrädor i alla rum. Larverna är på sin sida skumma och kryper snabbt mot skur om de avslöjas.

Former under hela året

Men det är inte den stora skrapen det handlar om. Enligt Folkhälsoinstitutet får det inte överstiga fyra millimeter. Den har en rund kroppsform med brunt bakkropp och svart kropp. Skalbaggslarver emellertid kan vara dubbelt så stor som det vuxna djuret, är brun med guld som behåring och har en morot-formad kropp med en lång haledusk.

Bli av med hår i avloppet

Enligt en forskare vid Institutet för folkhälsa, Björn Arne Rukke producerar skalbagge avkomma under hela året.

- Du kan hitta larver året runt, säger han att klicka. nr.

"flygande vuxna skalbaggar kan uppstå inomhus året runt, så livscykel är oberoende av årstiderna", skriver Folkehelsinstituttet och beskriver Honan lägger i genomsnitt 34 ägg, och att det tar cirka fyra månader för en individ att utvecklas från ett ägg en vuxen skalbagge. Detta är dock vid en temperatur på drygt 20 grader. Vid lägre temperaturer tar det längre tid.

Svårt att avslöja

Enligt Norstein det finns andra bevis för att avslöja Majorstua-skalbagge på än sin bedömning där det kryper längs listor och väggar.

Men upptäcka var det är kan vara ganska svårt.

Undvik dessa styrelser misstag

- Det kan finnas nästan var som helst i ett hem, till exempel i lådan där du håller yllekläder eller inuti väggen där det kanske är en muselik som att hjälpa sig själva, säger han och tillägger att en Gamla pepparkorn kan också vara ett gömställe för den bruna furbillen.

- Undvik att äta i sängen

En av de Majorstua skalbagge livnär sig på, är damm och rester inklusive ströbröd. Så om du gillar att äta söndags frukost i sängen, borde du vara medveten om att det kan göra för oinvigda sängar.

- Antingen man bör undvika att äta i sängen eller se till att regelbundet rent där och på andra håll, så att matrester och damm inte förblir länge, förklarar Rukke. Han expanderar genom att säga att det finns också andra, mindre vanliga skalbaggar som gillar att komma in i livsmedelsrester.

- Använd inte kemiska medel

Den som vill bli av med Majorstua skalbagge bör enligt Rukke undvika att använda kemiska medel.

- Det är något vi avskräcker människor att använda, eftersom vi är engagerade i att minimera användningen av sådana medel i hemmen. Vi rekommenderar också att regelbunden rengöring, helst med dammsugare, eftersom det inte tillför fukt som räkningen gillar.

- Kylning är ett utmärkt sätt att bekämpa Majorstu-skalbaggen eftersom det kan klara av dåliga grader av förkylning. Till exempel kan du lägga de smittade föremålen i frysen i några dagar, eller hänga dem ut på vintern när den tiden kommer.

Ja, att du har att rengöra duschhuvudet

Andra metoder som kan bidra till Majorstua skalbagge decimerade, är enligt Rukke packa torra varor i slutna behållare.

- Och när det gäller ullklær dessa bör tvättas innan de hängde ut, eftersom detta gör plaggen mindre attraktivt för skalbaggar.

Men om dessa åtgärder inte är tillräckliga och en fortfarande möter enstaka individ, sedan Rukke hans råd att om du kan hantera det, måste acceptera att skalbaggen är en del av inomhus fauna i residenset.

- Ibland måste man bara erkänna att det är svårt att bli av med det och det hör inte till den art som vi tror att du borde ha nolltolerans. Som nämnts ovan kommer regelbunden rengöring i de flesta fall att se till att de inte får många.

Läs också:

Här är din otäcka sängkamrater

hur man kan bli silver

Döda inte spindeln

På jakt efter goda inrednings idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

- Midds liv bland andra döda hudceller

ADVERT

Mest populära