All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Enkelt sätt att bli av med färg lukter

Målning är nästan omöjligt att undvika vid målning. Och den här obehagliga skarpa lukten håller vanligtvis mycket längre än vad man önskar, speciellt om du har använt en oljebaserad färg.

Men det finns ett enkelt sätt att bli av med lukten av , nämligen användning av aktivt kol (en allmän term för kolmaterial mestadels framställs av kol). Allt du behöver göra är att ha lite aktivt träkol ovanpå en hink, tillsammans med en våthandduk eller pappershandduk.

Lämna det här över natten och på morgonen lukten måste smutsas.

Därför kulfärg luktar

Hur kan det här verkligen fungera?

EVP Torstein HAABERG vid SINTEF förklarar att aktivt kol är full av små porer (mikroporer) , så att endast ett gram av aktivt kol kan ha en total ytarea av mer än 500 m2.

- Färglukt, inklusive dofter, består av små (för små för att vara synliga för ögat) partiklar som flyter runt i luften.

- När dessa partiklar kommer i kontakt med den aktiva kullen sluter de sig på kullens yta och kommer att hålla sig där. Detta kallas fonetisk adsorption. Och med lika mycket yta som aktivt kol är det inte mycket skräp.

Vattenbaserad färg för mindre lukt

Herr sänkor separerade oftare

Category Manager André Sunnevåg Olsen Colorful förklarar för Kvinneguiden att innan var de flesta produkter oljebaserade, och därmed den välbekanta färg lukt, kommer utanför lösningsmedel och lacknafta.

- Det finns nu många bra vattenbaserade produkter på marknaden som luktar i mindre utsträckning än de är miljövänligare. Därför är tipset att du väljer en vattenbaserad färg.

- Kontakta din lokala färghandlare. Utbudet av dessa produkter är brett. Exempel på sådana färgprodukter är Baronesse Silke & Jotun Sens.

Oberoende av vilken färg du väljer, betonar Olsen att det är viktigt att du får en god ventilation av rummet i färgprocessen.

- När färgen är härdad och du har fått bra ventilation, kommer lukten att försvinna från rummet.

Bland annat köps aktivt kol hos Europris. Här kostar två liter 84 kronor.

Fler tips för att ta bort Paint Smell

EASY TRICK: Paint lukt är nästan omöjligt att undvika vid målning. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstockphotos

Något annat som uppenbarligen hjälper färgfärgen att försvinner är lök. Enligt Huffington Post är slingan uppdelad i två och placerad i varje ände av rummet.

Curl upp och lägga den i torktumlaren

Medan webbplatsen Jack Paint tippa om att sätta skålar av ättika runt i nymålade rum att bli av med dessa oönskade dofter.

Läs också:

Hur man gnister gipsskivor

Kasta inte torken i papperskorgen?

Män som rätter skiljs oftare

ADVERT

Mest populära