All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Lätt att byta elleverantör

- Kontrollera om du är en av dem som betalar för mycket. På Konkurrensverkets lista el du kommer att hitta den bästa överblick och jämföra med vad du betalar i dag, sade direktör för konsumenttjänst Ingeborg Flønes Consumer Council.

Så här gör du för att byta elleverantör

  • Besök Konkurrensverkets tjänst för att kontrollera elpriser. Hämta din senaste elräkning så att du har all information du behöver beställa.
  • Välj rätt affär för dig. Du kan välja mellan fast pris, marknadspris / spotpris eller standardvariabelpris.
  • Välj den bästa prisleverantören och en affär som passar dina behov. Kontakt och kraftleverantören kommer att ordna vila för dig. Det kostar inte någonting. Du behöver bara läsa din effektmätare.

Satsa inte elleverantör

- Ange inte en satsning med makt leverantör om vad din ström kommer att kosta. Utgör ett avtal om fast pris eller med prisgaranti, måste du anta att elleverantören har säkrat mot förlust, säger Ingeborg Flønes.

Konsumentrådet uppmanar dig också att ingå förskottsavtal. Pengarna kan försvinna om företaget går i konkurs.

Rådets Konsument vill därför ett förbud mot förskottsbetalning för el och de arbetar för att uppnå det.

Kom ihåg att du har ångerrätt

Boka tid på nätet, du har 14 dagars ångerrätt - det är också sant om du övertalas på gatan eller per telefon.

Fler elleverantörer kan ses som ganska aggressiv försäljning på läktaren och telefon, och då är det okej att ha tillbakadragande.

Läs också:

Uppvärmning

Som energikälla kan du välja el, olja, gas, biobränsle, värmepump, solenergi eller kombination av de flesta av dessa källor.

Gör en kraftpris översikt

- Konsumentrådet vill ha en elpris indexera alla elleverantörer måste lämna sina priser och produkter, säger Ingeborg Flønes.

Det är inte fallet i dag:

- Vi har sett att de elleverantörer som verkar med sin egen makt prislistor, där deras egen produkt ser billigare än om det hade varit på Konkurrensverkets sidor, tillägger hon.

inte stänga av strömmen vid semester

- Ett sista tips i dessa vintertider: Håll på strömmen när du går bort. Dagens hem är beroende av strömmen är på och du behöver inte vara rädd för vatten skador om vattnet fryser, säger chef för konsumenttjänst Ingeborg Flønes Consumer Council.

ADVERT

Mest populära