All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Lätt att fixa sneda skåp och knarrig stolar

De flesta norrmän har köpt plana möbler från Ikea, Bohus, Skeidar eller andra möbelkedjor. Vi sätter upp bokhyllor i vackra vardagsrum och äter middag i gott kök på bord som vi har skruvat ihop.

För det mesta fungerar de bra. Men många är också missnöjda och har upplevt att bordet blir fastnat och fåtöljet i vardagsrummet kraschar efter en tid av användning.

Visste du att Ikea tycker att du alltid ska dra åt skruvarna när du har använt möblerna i en månad? Alla skruvar i trämöbler blir lösare efter några månader eftersom trä är ett levande material som drar ihop när det torkar.

Spara på

Exakt hur man gör bokhyllor för att bli mer stabila eller skåpdörrar att hänga rakt, beror på var du köpte produkten och vad felet är. Men det finns flera allmänna råd som kan vara till hjälp.

Håller unbrako-nyckeln är punkt nummer ett. De flesta av oss har en 20-30 bitar spred runt huset. Det är knappast nödvändigt att ha många, men var noga med att hålla en nyckel i varje storlek.

KNAPPAR: Många fåtöljer blir ostabila och knäcker efter några månader. Använd sedan insexnyckeln och dra åt skruvarna. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Alla möbler bör stramas efter en månad. När möbler har varit i bruk under några veckor, kan man se att vissa skruvar har blivit lite lösare och en sådan spänning att justera det, sade Communications Siv Elizabeth Egger i Ikea att klicka. nr.

Hon ber också att du läser den information som följer med möbler när du köper den, kan du också hitta alla broschyrer och monteringsanvisningar för Ikea hemsida.

Träverk kommer att sammanfalla

Sven Erik Breili är Maxbos egen "clear you can" -rådgivare. Han kommer ihåg att trä är levande material och kommer att torka och kontrakta efter en användningstid.

- Alla skruvar i trämöbler måste spännas efter några månaders användning. När träet torkar in kommer det att ingå. Oavsett hur bra skåpet var, måste skruvarna dras åt, säger Breili. nr.

Han ber dig att ta en titt för ungefär en månad och ofta även när det har varit ett år, även om du tror att något är fel. Åtdragning av skruvarna kan förhindra störning och kramning på hyllan eller skåpet.

Detta gäller alla typer av möbler, stolar, bord, hyllor och skåp så länge de är tillverkade av trä.

Kom ihåg små skruvar

Om du tycker att de skåpdörrar har olika höjder eller sneda, så tricket är att slå på de små skruvarna på gångjärnen.

- Det är inte lätt att komma ihåg exakt vilken skruv som lyfter dörren och vilken drar den lite kvar, men försök bara ut det. Om du slår på en av de små skruvarna ser du snart vilken ändring som har skett.Det är inte farligt att försöka, säger Breili.

Denna procedur beskrivs i stor utsträckning i monteringsanvisningarna som följde med möblerna. Det kan vara lite svårt att få tag på vilken skruv som ska sättas på, men du gör inte mycket skada genom att välja fel skruv och sedan vända tillbaka om du väljer fel.

ANNAN HÖGD: Ett vanligt problem när man köper plana skåp är att dörrarna hänger något annorlunda. Detta kan också hända efter en användningstid, den ena dörren sjunker något. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Även om dörrarna var fina strax efter installationen kan en av dem sjunka efter några månader. Det kan vara en bra idé att spara papperet som följde med och kom ihåg att problemet kan lösas med en skruvmejsel.

GOD TIPS: Om en skåpdörr är för låg eller krökt eller dörrarna inte är helt stängda, ska lösningen skruva åt de lilla skruvarna på gångjärnen. Foto: Faximile: Ikea

Använd olja på metallmöbler

Om hela skåpet känns löst och glatt och inte passar bra på skåpet, kan det vara en bra idé att ta en titt på gångjärnen. Om de ser gamla ut eller inte har en bra passform i garderoben, så kan lösningar vara att helt enkelt köpa nya bältar.

- Om du har ett relativt gammalt skåp som du är nöjd med, men där dörrarna inte fungerar längre, kan det vara en bra och billig lösning att köpa nya gångjärn, säger Maxbo Adviser.

Om du kämpar med repor i metallmöbler rekommenderar Ikea att du tittar i köksskåp.

- Om metallmöbler knackar kan det ofta vara att problemet är metall till metall, inte nödvändigtvis en lös skruv. Då är en enkel lösning att smörja den med olja, till exempel olivolja, så att metallen inte gnuggar mot varandra, säger Siv Elizabeth Egger.

Läs också:

Tja, växterna kan övervinna i krukor

Tricket som bryter färgluften

Många klagomål på möbelköp

ADVERT

Mest populära