All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Snabbt fixa hål i lederna

Fukt är ett poröst material och det har en viss livslängd. Därför är det inte ovanligt att du upptäcker att massor smälter och helt enkelt försvinner. Det kan till exempel se ut som små hål i lederna. Om du märker att lederna smälter, är detta något du bör förstå.

- Det är viktigt att påpeka att det inte finns någon omedelbar kris om du ser att detta har hänt. Tänk på att lederna i sig inte är igensatta och det kommer alltid att förekomma fukt och vatten genom lederna. Hur kritiskt det beror beror givetvis på var badrummet händer, säger Cato Ove Karlsen, chef för Fagrommet For Våtrom (FFV).

Kolbjørn Mohn Jenssen, chef för Mycoteam, säger att detta är ett problem de är bekanta med. Ofta är det ett enkelt misstag som att försöka spara tid och pengar.

- Det är konstigt att man väljer att göra ett badrum för många tusen kronor samtidigt som man går till en billig lösning på leden. Ofta har du valt en billig produkt som fungerar sämre. Prisskillnaderna är inte stora på dåliga och bra tätningsmedel. Det är inte här att spara stora pengar på ett badrum, säger Mohn Jenssen.

Det är inte nödvändigtvis den produkt som är billigt och dåligt, men det kan också bero på användarens fel.

- Det kan också vara ett hantverk genom att blanda för mycket vatten i fogen. Det gör det lättare att arbeta med, men det blir mindre stabilt och varar kortare, säger han.

Observera

Om det finns sprickor i leder och sprickor i lederna finns det ett helt annat problem. Då kan du få fuktproblem. Om du har fuktproblem glöm inte att fylla på nytt tätningsmedel.

- Det är viktigt att skilja mellan smulande och små hål i lederna, och om det visar sig att det är sprickbildning. Sprickor är något som kan indikera rörelse i rummet, till exempel genom att expandera materialet bakom plattorna. Då kan det finnas större fuktproblem, och då är vi på ett helt annat fält än bara en dålig gemensam, "kommenterade Jenssen.

Olika belastningar

Det är skillnad om injekteringen smuler på golvet eller på väggen, nära duschzonen eller i badrummet. Om det inte finns någon särskild kontakt med vatten är det inte särskilt viktigt att fixa det snabbt.

- De kritiska punkterna kommer nödvändigtvis att vara i duschen. Här är vattenspänningen stor. Det är viktigt att komma ihåg att membranet är det som är viktigt, men leddet minskar belastningen på membranet, eftersom vattenförsörjningen blir betydligt mindre om de inte är fulla av hål ", säger Karlsen i FFV.

Andra platser i badrummet som inte upplever mycket direkt kontakt med vatten varar längre.

Enkel åtgärd

- Du behöver inte släppa allt i dina händer och blockera badrummet.Men det finns något om att ha saker i ordning. Jag rekommenderar alla att rätta till det så fort du har anledning, säger han.

Det är ändå viktigt att fixa relationen och det behöver inte vara ett stort jobb.

- Vad du behöver göra är att skrapa bort den lösa och dåliga massan och fyll i med tätningsmedel. Det är viktigt att använda ett bra tätningsmedel och det är viktigt att blandningsförhållandet från leverantören blir fullt. Det är väldigt dumt att göra samma misstag igen, säger Mohn Jenssen.

ADVERT

Mest populära