All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Påskjakt på begagnade ankor

- För många är det vinterens sista resa till stugan i bergen, medan andra använder möjligheten att börja säsongen havet. På båda sidor är påsken ändå ett utmärkt tillfälle att bli av med skrot och skrot som inte är över, säger Kristin Tveitnes, marknadschef och informationschef på RENAS.

Enligt Statistikcentralen finns idag cirka 450 000 stugor, fritidshus och fritidshus i Norge. Hedmark är länet med det högsta antalet övernattningar i stugor och stugor, med en andel på cirka var tredje natt i Norge 2013. Stugorna används noggrant under påsken, vilket resulterar i miljöansvar för semesterdagar.

- Stugan är inte så som det en gång var. För de flesta finns det inte parafinlampor och kaffebryggare på gjutjärnugn. Nu har du ofta så många elektriska produkter i stugan och fritidshuset som du har hemma, säger Tveitnes.

- Mängden avfall på stugor och stugor ökar och ökar. Därför är det viktigt att vi alla tar sin del av ansvaret så att vi blir av med avfallet så smidigt som möjligt genom aktiv källsortering.

Uppmuntrande påskafton

Många kommuner har gjort mycket för att göra det lätt för turister att bli av med avfall som inte kommer att gå till restavfallet. Tusentals hyttbehållare över hela landet är uppställda för semesterfirare att bli av med avfall på påsken ordentligt.

- Det är bra att se att landets semestersamhällen, både i bergen och på havet, hjälper semesterfirare att bli av med avfall. Men det är också viktigt att EE-avfallet kommer på rätt ställe, och det är inte i och på kabincontainrar som har släppts ut, säger Tveitnes.

Läs också:

12 saker du behöver göra för att undvika eld i julen

Julen är högsäsong för eld. Detta kan du göra för att hålla den trevliga tiden ute av flamma.

EE-avfallet måste hamna på rätt ställe så att miljöföroreningar inte kommer ut i naturen. Foto: RENAS

RENAS konstaterar ständigt att behållare på stugor är fyllda med elektriskt och elektroniskt avfall, såsom gamla paneler, använda lampor och kasserade tv-apparater. EE-avfall innehåller miljöföroreningar som kan skada naturen om det inte behandlas ordentligt. Det måste levereras till återförsäljare som säljer liknande produkter eller kommunalt avfallshantering.

- Använd påsken för att gå igenom stugan och leta efter EE-produkter som inte längre används, och ta dem var de än hör hemma. Med ökad medvetenhet om återvinning är det möjligt att förhindra att miljöföroreningar och skadliga växthusgaser försvinner och skadar naturen, betonar Tveitnes.

ADVERT

Mest populära