All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Enklare regler för uthyrning

Från det nya året var det lättare att använda källaren, loftet eller andra rum som ännu inte uppfyllt kraven för vardagsrum. Nu när hösten närmar sig och många unga söker ett hyreshus, kan det vara värt att tänka på om du har kunnat hyra rum som inte tidigare träffats.

Byggtekniska föreskrifter

Byggtekniska föreskrifter (TEK 10) innehåller ett antal bestämmelser och krav på vardagsrum. Några av kraven gäller hälsa och säkerhet, andra handlar om estetik och användarvänlighet. Det finns bestämmelser för att bygga tekniska föreskrifter som tillåter, till exempel kan inte bygga ett hus med höjderna 1, 80 i varje rum - även om det möjligen skulle passa dig bra, om du mäter 1, 50 i sina strumpor. Det finns också de som låter dig inte hyra till exempel en lägenhet utan fönster eller ventilation, även om du kan hitta en hyresgäst villig att acceptera sådana villkor.

Tillämpar ändrad användning

Från nyårslättades vissa av de kraven i reglerna för ansökningar om ändring av användningen av en ytterligare del till kroppen (t.ex., från lagringsrummet till sovrum), eller vice versa, inom en bostadshushåll. För de som vill hyra betyder det i praktiken att rum som tidigare inte uppfyllde lagens krav, kanske gör det nu.

undantag och villkor

Undantagen gäller endast bostäder som bygger söks före den 1 juli 2011. Denna begränsning görs för att förhindra spekulation: Utan denna gräns, skulle för nybyggnation kan bygga till exempel med stor ytterligare areal på vinden, bås och källare med lägre krav på kvalitet och kostnad, vilket efter försäljning kunde ha omvandlats till bostadsutrymme med undantag.

Det är också ett krav att rummet du vill byta måste vara beläget i ett annat vardagsrum, dvs rummen måste dela vägg, tak eller golv.

Regler

När användningen där du vill göra en del av bostaden levnads kommer från 2016 följande regler:

 • Taket kan vara ner till två meter.

 • är det tillräckligt med ett fönster i varje rum, medan detta är lika stor som en flykt fönster: summan av längden och bredden av fönstret bör vara minst 150 cm, och fönstret måste vara minst 50 cm breda och 60 cm höga.

 • På vardagsrummet, köket, sovrummet och vardagsrummet måste det finnas en dörr eller ett fönster som kan öppna utomhus.

 • Det finns inget krav på visning från fönstret, men det måste vara mot friluft.

 • Du bestämmer hur mycket utrymme du vill ha.

 • Rummet måste isoleras, men du bestämmer hur mycket isolering ditt rum behöver. Isoleringen måste dock vara tillräckligt bra. Det vill säga att rummet ska kunna behålla en temperatur på minst 19 grader på vintern.

 • Rummet kan ventileras med fönster och fönster om utomhusluften är tillräckligt bra.

 • Rummet är inte nödvändigt för rullstolsanvändare eller personer med funktionshinder.

 • Det finns inget krav på radonbarriär och radonbrunn. Om du får för mycket radon i rummet kan du lösa detta med andra lämpliga åtgärder. (Läs mer om radon och hyr här: Kom ihåg att mäta radon >>)

 • Rummet ska byggas eldfast.

 • Lager måste vara säkert.

 • Du måste bygga så att det inte finns fukt, svamp och röra i rummet.

ADVERT

Mest populära