All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Torr tvätt med mopp och mikrofiber

På mikrofibermopp gör bättre ren än rengöring kuddar och tvålvatten står i strid med logiken och tradition. Tvålproducenten Lilleborg använder våra ingroppade åsikter för att sälja grön tvål - såp säljer som en chopmuck. Laminatgolvleverantörer varnar dock för att tvätta med grön tvål eftersom golven blir matta.

Mycket renare

Sedan början av 90-talet har industrin kända att torra rengöringsmetoder såsom mikrofiber moppar avlägsnar damm bäst. De har också andra uppenbara fördelar som att vi inte behöver vakuum först, behöver inte så mycket tvättmedel och att hushållstvätten blir enklare fysiskt.

Specialrådgivare Inger Dahl på bygg- och inomhusmiljöavdelningen vid Teknologisk Institut har undersökt hur mycket damm kvarstår på golvet efter rengöring. Efter sög med rengöringskuddar som ligger ca 1, 5 procent damm igen, medan torr tvätt med olja impregnerat papper trasa eller microfiber sänker dammprocent mellan 0, 2 och 0, 5

- Dra fingret över en nytvättad golvet och du kommer att se att Du får gott damm på fingret, säger Dahl.

Men vi behöver fortfarande lite tvål och vatten. Fläckar och speciellt pigty golv som kök och entré, behöver vi fortfarande använda tvålvatten för att bli ren. Kemtvätt är idealisk för att ta bort smulor och damm.

Trägolv

Inger Dahl tycker att Lilleborg hjälper inte att alla har gått över för att torka tvättmetoder.

Läs också:

Ett extra vardagsrum med trädgårdsrum

Ett trädgårdsrum ger dig känslan av att vara ute, även om du verkligen är ute. Här får du tips om hur du får din egen lilla oas - där trädgården kan ...

- På är våt skrubb inte bra för trägolv har Lilleborg länge vetat. Men det är uppenbart att tvättmedelsleverantören tjänar mycket pengar på produkten och skulle vilja behålla det på marknaden, säger Dahl.

Lilleborg döljer däremot inte det faktum att det gröna fröet av märket Krystal säljer bra.

Utvecklingschef Line Vikersveen är också bekant med debatten om grönt frö. Hon säger att Lilleborgs egna tester visar att Crystal Green Soap är en bra produkt.

Lilleborg har testat tvål på golv från Langemoen Parkett. Parketttillverkarens rekommendation av grön tvål skrivs ut på etiketterna. Men Erlend Mogen i Langemoen Parket erkänner att trä och fukt är dåligt anslutna. Han säger att många trägolv tillverkarna inte uppdateras på den nya rengöringsmetoder och mikrofiber och oljeimpregnerade pappersdukar bör vara lämplig för rengöring parkett. Langemoen Parkett är fortfarande bra för grön tvål för sina trägolv.

Skador laminat

Värre är laminatgolv. Det slitstarka golvet tålar buller, men tolererar inte grön tvål. Ytan blir slutligen suddig om hela flaskan tas med grönt tvålvatten.Vatten som går ner i lederna mellan plattorna kommer så småningom att se ut som mörka ränder runt plattorna. Återförsäljare av laminat rekommenderar även mopp- eller mikrofiberdukar. Syntetisk tvål som vi kan använda på speciellt smutsiga laminatgolv.

Lilleborg säger att de inte har registrerat att detta är ett problem.

Läs också:

Julrengöring viktigt för inomhusklimatet

Julrengöringen bör inte slösas bort, det är viktigt för inomhusmiljön.

- Det är viktigt att följa tvättmetoden som finns i flaskan och vända tyget, understryker Line Vikersveen på Lilleborg. Vikerseveen säger att Lilleborg säljer vad konsumenterna vill ha. Och folk vill ha grön tvål eftersom lukten av en grön tvål tvättas hemmet är ett bevis på att det är rent.

- Men med kemtvätt blir det renare?

- Vi säljer och marknadsför produkter för kemtvättar och vill att folk ska använda detta för daglig städning, säger Line Vikersveen.

Som rakhyvel

är mikrofiberdukar gjorda av konstgjort material. Hemligheten är de supera tunna trådarna som är snedställda i ändarna. De verkar som en rakhyvel. Med andra ord tar tyg bort fläckar och fetter mekaniskt, och inte med kemikalier.

Eftersom mikrofiberduken inte lämnar damm är den utmärkt för speglar och armaturer av krom. Ren dammtorkning kan göras med en liten dammmop eller med mikrofiberduk. Tyget kan emellertid skrapa ytor, därför borde det inte användas på målade ytor, trämöbler och plexiglas. Faktum är att händerna också kan bli torra.

Ej på skor

Tyvärr växer ingen trasa i himlen. Konsumentverket, konsumentverket, som för en tid sedan testat ett antal tyg, skriver på sin hemsida www. rent hem. Kläderna utför inte mirakel. De var tvungna att överlämna sig till skopdukar på linoleumgolv och tusks på laminat. Det kommer också att finnas en sur lukt i torkdukarna. Smuts och smuts sitter igen och kläderna måste därför tvättas ofta i tvättmaskinen. Men de tolererar det, undvik sköljmedel och blekmedel.

Läs också:

Läsares tips för rengöring av rostfritt stål

Finns det svårt att få rostfritt stål rent? Försök Vi i villaläsarens tips!

ADVERT

Mest populära