All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Uppfart - grus, asfalt eller sten?

Fördelen med ett privat hus är bland annat att du har större räckvidd både väg och grannar. Nackdelen är att du måste träna åtkomst från porten till huset och eventuellt garaget. Hur du väljer att göra detta beror på budgeten, hur ditt ordspråk används och självklart din egen smak.

Vissa har garaget beläget i utkanten av tomten, så bilen körs direkt från vägen. Inträde till huset kommer då att vara en ren gångväg, så att det finns mindre krav på beläggningens natur du väljer. Om det stöder dock vikten av en bil, kanske en släpvagn och i värsta fall belastningen en av renovasjonsvesenets tungviktare blir något helt annat.

Läs också: Genialt utanför ljus

Den grundläggande

Den viktigaste faktorn för ett lyckat resultat är inte bara själva beläggningen, men vad det är för, som är grunden. I vårt land, med frost och värme, lever anledningen sitt eget liv med telehives som kan gå vidare och bryta upp de flesta.

Därför är grunden avgörande om du vill lägga till något som kommer att ha en jämn yta. Denna grund bör vara sådan att den inte håller fast vid vattnet men lämnar den genom. Det måste också vara så djupt och så sammansatt att det tillåter så mycket som möjligt att flytta ner marken för att sprida sig uppåt mot beläggningen.

Detta är särskilt viktigt när du lägger asfalt eller gatstenar väljer grus / singel är inte lika viktigt som du kan håva upp en ganska jämn yta i alla fall.

En minigraver är saken när man skapar en bra grund. De pengar du spenderar på sådant, oavsett om du står för manövrering eller lämnar den till en professionell, vill visa ditt värde även efter den första vintern. Om ditt jobb är ordentligt, har du fortfarande en smidig och fin uppfart när snön har smält. Om du har svält med förberedelserna sitter du med en spricka av asfalt eller en mild variant av stenrök. Då måste du jobba igen och det blir ännu dyrare.

Läs också: Använd tvättmedel i huset

Single - billigt

En belastning på enstaka kosta mer än ett par tusen lappar färdiga levereras om du kommer att omfatta cirka 100 kvm.

Foto: Brynjulf ​​Blix mer

att distribuera denna kan du välja den tunga och tråkiga sätt med spade och skottkärra under några dagar, eller så kan du hyra en Bobcat till drygt tusen lob och göras på en eftermiddag .

Asfalt - Bekvämt?

Asfalt handlar antingen om underhållsfri eller helt hopplös att behålla. Vad du slutar med bestäms igen av grundarbetet.

Har en bra och solid grund, med sten, stans och subbus väl komprimerad, och ett lager av 5 cm asfalt som läggs ut av professionella låter dig koppla av. Om du lägger asfalt på toppen av en gammal grusväg efter kvällen här och där med subbus kan du få något att kämpa med så småningom.

Foto: Hordaland Asphalt Visa mer

Asfalt blir obehagligt varm och mjuk när det är mycket varmt, så det finns inget att gå barfota eller jack upp bilen på.

Priset för asfaltläggning varierar med många faktorer, men omkring 150 kr / kvm är en tumregel. Detta inkluderar inte arbete på stiftelsen.

Läs också: Hur fixar aktern

stenläggning

Här finns väldigt många möjligheter och stora prisvariationer. Du kan få allt från tunna plattor som är lämpliga för gångbanor eller solid sten som klarar tunga fordon. Återigen är det grunden som är väsentlig för ett bra resultat.

Arbetet är tungt och gör bäst av professionella med rätt utrustning, eller ett solidt kompani med starka händer och ryggar.

Belagd med kvalitetsprodukter är beläggning en av de finaste sakerna du kan ha i en uppfart.

Foto: Stein Center Se mer

Priserna på gatsten varierar från drygt hundra kronor per kvadratmeter för den typ du kan gå till flera hundra miljoner / kvm för de exklusiva typerna. Då ingår inte det grundläggande arbetet eller transport och hyra av utrustning för läggning.

ADVERT

Mest populära