All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Borrning djupa jordvärmepump

Uppfarten framför tegelhus i den lilla villan vägen i Bærum är full av bilar och maskiner. Den gamla oljedrivna har avlägsnats; nu kommer miljövänlig bergvärme att ta över. Drillare Stian Kraft och Martins Salna är i full gång.

- Just nu byter vi borren. Vi har kommit några meter ner, genom lera och jord, och behöver nu en annan krona; en som kan krossa berg, förklarar Kraft. Broen som bryter bergen är gjord av volframkarbid och stål och måste slipas efter varje borrning.

överraskningar

Med tanke på att hålet som Kraft och Sälna borer är inte mer än 14 centimeter i diameter, verkar det valdeltagandet av maskiner och utrustning överdimensionerad. Men trots allt kommer de nästan 200 meter ner i marken - och du vet aldrig vad som är där nere.

- Vad kan vara en utmaning är vatten. I ett bostadsområde i Oslo stöder vi enorma mängder vatten - 60 000 liter per timme kom upp i brunnen. Vi får inte så mycket vatten, sade Kraft.

För att ansluta mellan berget och kollektorn, att den vätskefyllda slangen till värmepumpen (se rammesak höger), måste det vara vatten i marken. Men om det finns för mycket vatten finns det problem för komprimerad luftteknik som tar bort borrslammet.

- Om det finns för mycket vatten måste vi borra ett nytt hål bredvid det och ansluta det till den befintliga. För kunden är det dock bra på lång sikt, även om det kan öka kostnaderna för borrningsarbete för god genomströmning av vatten ger bra temperatur, förklarar Ole Petter Jacobsen, VD för bröderna Jacobsen.

En annan utmaning är risken för borrning i torra berg. Grundvatten kan ibland vara för djupt.

- I så fall kan du fylla den torra delen av brunnen med speciell vätska för att få en aktiv brunn. Men det här är ytterligare arbete som kan öka kundens kostnader, säger Jacobsen.

Tryck

Tillbaka utanför tegel villa Bærum det är lufttrycket från den kraftfulla kompressor som ligger strax utanför uppfart tillhandahåller borrade kraft att skära ner i berget med 35 starkt tryck per sekund. Lufttrycket används också för att suga upp massorna som bryts ner i hålet. När borren fungerar nedåt hålls hålet öppet med hjälp av stålrör som är förenade med varandra. Slutligen samla upp samlaren i brunnen innan du drar tillbaka rören.

- Denna brunn blir 190 meter djup. Vi gräver högst ca. 300 meter djupa brunnar, säger Kraft.

Innan larmet överdriver alla samtal. Ljudet av berg som bryts går genom marginaler och ben.

Rörmokarejobb

Hur djupt borrning beror på värmebehovet och värmepumpens storlek.

- I detta fall har vi beräknat att grundvattnet är ungefär 20 meter under marken och att det blir ca.170 meter med så kallad aktiv brunn, det vill säga den del som är i kontakt med vatten. Denna dimension anpassas återigen till värmepumpsektionen, förklarar Jacobsen.

Borrningen tar sällan mer än två dagar, med upp och ner växel. En gång gjort, tar rörmokaren över. Omkring tre dagar använder rörmästaren Robert Andersen en möjlighet att slutföra. Han säger att han sällan står inför stora utmaningar. Efter tio års erfarenhet inom fältet tror han att den största utmaningen ligger hos konsumenten.

- Det kan vara svårt för konsumenterna utan erfarenhet och teknisk insikt att förstå hur värmepumpen fungerar. Men vi gör en rapport eller visar hur vi gör det innan vi avslutar ett jobb. Därför är det bra för de flesta, säger Andersen. Han tillägger att jämfört med en oljetriven, kräver detta system minimal underhåll.
ADVERT

Mest populära