All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dragstil 1880-1915

Världen började märka oss, med Munch och Grieg, Ibsen och Bjørnson. Fridtjof Nansens poesi introducerade ett nytt internationellt ord: Ski. Den här nymodiga sporten öppnade världens ögon för att vinternorternas skönhet. Drakens stil användes allmänt i byggnader relaterade till turism och utomhusaktiviteter, såsom hotell, restauranger och järnvägsstationer.

År 1904 grävdes Osebergs skeppet upp. 1905 löstes facket med Sverige och vi fick vår egen kung. Den nationella känslan blomstrade.

Dragostilens fasad

Drag stil är en hjälm äventyrsstil. Det byggdes på den schweiziska stilens hus, och har också gavelmotivet som en dekorativ huvudeffekt. Men utseendet var helt annorlunda med ljuvt trä i mörka färger, rubriker på gavlarna och stavkirkerna på toppen av taket. Husen torkades eller oljades för att se gamla ut. Stilen är en blandning av gamla logghus, stavkyrkor och stabila burar, med vikingatidsutsmyckning och drakhuvud på gaveltopparna, allt i stor och pompös utgåva.

Frognerseteren restaurang och Holmenkollen Park hotell i Oslo är höjdpunkter. Båda designades av arkitekt Holm Munthe.

Inredningen av drakens stil

Även inomhus, skulle huset vara en speciell norsk stil. Stavkyrkans portals stalkade smycken kopierades runt dörrarna i ett fint hus. Stolarna hade också drakar och motiv från sagorna var populära. Mycket oljat trä och stencils användes. Oljan tillsattes pigment för att ge virket ett gammalt utseende. Inredningen lades i starka kontrastfärger, till exempel röd, blå, gul och grön. Där väggarna inte oljades, var de ofta målade i en stark lila röd färg, kallad "Kongerød" (5040-R) av entusiasm för King Hakons kroning. På mindre ytor som brandväggar kan den röda färgen vara ännu tydligare: 3060-Y80R och 3070-Y90R. Träväggen kan också målas gul, i kraftfull 1060-Y eller tändaren 1010-Y. Golven var målade mörkbrun: 8010-Y50R eller bara oljad. Den gröna färgen 6030-B50G och 3060-R80B blåfärgen var gillade på fönstren. De kan också vara vita målade eller bara oljade.

ADVERT

Mest populära