All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dubbla priset hoppar utanför Oslo

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De senaste siffrorna från Association of Real Estate visar att priserna har stigit dubbelt så mycket i länen runt Oslo, vilket i sig stad. Siffrorna tar hänsyn till förändringar i det fjärde kvartalet 2000. Både i Akershus, Vestfold och Østfold har stigit 12 procent under de senaste 12 månaderna.

ordförande för Association of Real Estate, Trygve Swartling, utesluter inte att de höga bostadspriserna i huvudstaden tvinga köpare till angränsande områden. När köpare drar sig ur Oslo kommer det att leda till högre priser i områdena runt staden.

Fristående hus till halva priset

Foto: Anne Angelshaug. Se mer

- Det är inte osannolikt att människor väljer att flytta till en sådan Østfold, där de får en villa för halva priset i Oslo, säger Swartling.

Även om priserna i Østfold har stigit dubbelt så mycket som i Oslo under det senaste året, är det fortfarande dubbelt så dyrt att köpa bostäder i Oslo i Østfold.

Siffror från Prognoscentralen tyder på att Oslo-folk överväger att flytta från de höga bostadspriserna. Förra året, för första gången sedan 1983, flyttade fler personer från Oslo än till staden. 120 000 hushåll kan tänka sig att flytta de närmaste tre åren.

Oslo har de högsta bostadspriserna för alla län i Norge. Oslos angränsande gård, Akershus, är den näst dyraste i landet. Det finns ett kvadratmeterpris på 15 600 kr. Det är 2.300 kronor under genomsnittliga kvadratmeter i Oslo. Vill du veta vad bostäderna i ditt län är värda? Klicka här!

Nedgång i hösten 2000

Numbers Association of Real Estate presenterade igår, visar en nedgång i bostadspriserna under det sista kvartalet i fjol. På nationell nivå sjönk priserna med en procent under de senaste tre månaderna i fjol. Det högsta var fallet i Rogaland och norra Norge där priserna föll fyra procent. Bostadspriserna sjönk också under tredje kvartalet i fjol. Klicka här för att få reda på hur mycket.

Titta på förra året, stigande huspriser. Nedgången i förra hälften av förra året drunknade i den kraftiga uppsvingningen på våren. Totalt steg priserna med 9 procent på landsbygden i fjol.

Högre räntebetalningar

Som bostadspriserna stiger, användar husägare allt för avkastning på räntebetalningar enhet. Medan en enda fastighetsägare tillbringade endast 18 procent av intäkterna för att täcka räntebetalningar 1997 använder han idag 37 procent av sin inkomst för att täcka bostäder intresse. Ett ungt par använder 18 procent vardera.

förutsäger nya priset hoppar

Även om Oslo var ett av de län med den svagaste ökningen av priserna under det senaste året, förutspår Trygve Swartling större prisökning i Oslo än i resten av landet nästa år. Han tror att priserna stiger med cirka åtta procent i huvudstaden och med sex procent i övriga landet.

- Bostadsbyggandet är lågt i Oslo. Fortsatt denna trend kan jag inte ignorera det faktum att priserna stiger till över 8 procent, säger Swartling.

Undrar du om priserna stiger eller faller nästa år? Klicka här för att hitta svaret.

ADVERT

Mest populära