All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Domus Academica

Redan Henrik Ibsen kontrolleras tiden på universitetet ur på väg från Arbiens gatan till caféet på Grand, byggnaderna kring University Square i Oslo femtio år gammal. Hundra år senare präglades klockbyggnaden, eller Domus Academica, som rymmer Juridiska fakulteten, av brist på underhåll. Dessutom var många av de målade dekorationerna omfattande målade och handtryckta tapeter som omfattas av 70-talets tapeter. Dessutom orsakades grova meningsfraser som följd av misslyckade markförhållanden. Det var dags för ett kraftuttag.

Universitetet i Oslo grundades 1811 och startade sin verksamhet två år senare. Under de första åren ägde undervisningen sig i hyrda områden, men gradvis fick enskilda fakulteter egna byggnader. Grundstenen ceremoni på Karl Johans gate gjordes vid universitetet 30-årsdag, den 2 september 1841. De tre byggnaderna ritades av arkitekten Christian Grosch med hjälp av den internationellt kända arkitekten Karl Friedrich Schinkel i Berlin. Cirka tio år senare tog Domus Bibliotheca, Domus Media (med universitetets aula) och Domus Academica i bruk.

I den senare byggnaden flyttade rektor, kvestorer och andra tjänstemän med sina familjer. Rummen arbetat både som ett kontor och lägenhet, hallen med trappor ner till källaren med kök, tvätta etc. Som anstod en ärevördig universitetsbyggnader i neo-klassicistisk stil, för att inte tala om framtida familjer byråkrater, rummen prydda med målade dekorationer utöver exklusiva handtryckta tapeter.

Strikta krav på produkt och utförande

Men 150 år satte sitt varumärke. Tiden hade kommit för en fullständig rehabilitering av byggnadens inre. Byggnaden är långsiktigt skyddad och det ställs därför stränga krav på produkter, teknik och konstruktion. Före rehabiliteringen genomfördes en noggrann arbete under överinseende av kulturarvet, NIKU (norska institutet för kulturarvet Research), offentligt byggande och tekniska avdelningen vid universitetet i samarbete med arkitekt Ola Natvig NAV AS och inredning MNIL Anne Berentsen i Berentsen inredningsarkitekter AS.

Kristin Solberg i NIKU har varit ansvarig för att avslöja interiörens ursprungliga ytor. Därför hittar vi nu färgstrimlar på flera ställen i byggnaden bakom ett skyddsglas. Dessa visar oss hur färg och inredning har förändrats över tiden.

socialdemokratiska målnings

- På bottenvåningen var några av administrationens inredda rum i god socialdemokratisk anda målade eller tapetserade med tapeter från 1960 till 1970-talet. Ett rum var uppdelat i flera rum horisontellt utan stående höjd. Några två winged dörrar avlägsnades och väggarna stängdes igen, men dörrarna är nu återställda. Nu kan man återigen se genom huset - och se storheten i det, säger inredningsarkitekt Anne Berentsen

- I vissa rum var inte alls gjort intressanta upptäckter.Anledningen är att rummen var helt avlägsnade på ett eller annat ställe. Men på grundval av andra fynd i huset, liksom den epok vi hittade, visste vi nog att återskapa andan i inredningen.

Återföring - och moderniseras

- Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är ett museum utan en undervisningshus med högt utvecklad utrustningsnivå inriktad mot moderna människor - och det borde fungera bra långt in i framtiden. Huset är omvänd visuellt, men lägger till moderna element som också gör det funktionellt. Dessutom måste alla anläggningar har - till exempel el, datanät, vatten, värme, ventilation, sanitet, sprinkler, etc.

- Rör och ledningar var i princip överallt. Det tog mycket omsorg i processen att dölja dem så mycket som möjligt. Den största var utmaningarna i nedre våningen, där eleverna får sina PC-rum och colloquia-rum. Golvet avlägsnades hela vägen ner till de flottor på vilka byggnaden ligger, 1, 20 meter ner. Ventilationssystemet placerades i golvet och det har varit bra områden med mycket ljus och luft.

- Användarna har haft en viktig position i de val som gjorts. Det finns cirka 50 jobb i huset, förutom hundratals studenter som går in och ut. Håll sedan inte smutsigt lim på väggarna. Riksantikvaren har använt sin kompetens för att hitta rätt målningar när det gäller tradition och användarvänlighet.

Handtryckt tapet

Tre färgmästare har arbetat tillsammans för att sätta Domus Academica i gott skick. Støa Crafts har varit ansvarig för att måla tak och väggar utan dekoration, Klaveness & Bratfoss hade dekorativt måleri arbete, medan Malermester Buer har varit ansvarig för väggbeklädnad.

- Vi har funnit fynd, delvis fragment, vilket gav oss ett intryck av det ursprungliga mönstret och färginställningen, fortsätter Berentsen. "Vi har återskapat stilen genom att distribuera uppdraget av två leverantörer som fortfarande producerar med rätt komponenter, Lim & Handtryck i Sverige och Cole & Son i England. Endast en tapet är helt kopierad. Det hittades bakom en garderob på huvudkontoret.

Försök har gjorts för att använda de ursprungliga metoderna för allt som gjorts av reparationer och dekorationer i byggnaden. Dessutom placerades flera lager av gammal tapeter på väggarna som framtida dokumentation. Som grund för ny tapeter ritades väggarna med strie och maskinpapper.

Handsydda jutevev

- Trekking genom sparka var en gesäll bit upp till 1960-1970-talet, men nu är det inte längre så många som detta hantverk, berättar byggtapetsermester Kjell Nyquist i Malermester Buer. - Jutebanan levereras 190 cm bred. Längderna sys ihop med handen, som i gamla dagar, och fastnade upp och ner i ett tätt spänne. Sedan limmades limen på maskinpapper, häftklammer och tapeter.

Pål Karlsen Inredning Managers Jan F. Sveen AS, som har levererat tapeter från Cole & Son, säger att den process som leder fram till den färdiga produkten har varit omfattande. Första analys av den gamla fragment, korrektur och godkännande, och sedan den faktiska tryckprocessen för en av de mönster kan beskrivas sålunda: Light pink bakgrundsfärg + torr.Glimmer appliceras + torka Pregmachers lagerribmönster. En mörkröd färg appliceras på ränder, släpade den av med en diet för att få ett laseruttryck + torrt. Mönstret är tryckt i en färg blandad med silver / glimmer + torr. Slutligen en tunn beläggning för att förhindra smitta + en slutlig torka.

Klockan är på plats

På golven är ny, linoleum och något återställd kork. Rester av gamla, ursprungliga bruna linoleumgolv i auditorierna hittades, men färgen var inte tillgänglig hos någon av tillverkarna. Men av en slump började DLW producera en brun linoleum som passar bra in i miljön. Vissa områden har en grön linoleum.

Alla antika möbler restaureras av snickare Knut Rishovd. De är delvis ritade med läder av Mølla Møbeltapetserverksted och med hästhår av Tapetsermester Johan A. Larsen & Sønn. Alla målningar och ramar återställs. Detsamma är den historiska klockan som åter är på plats i hörnrummet mot Karl Johans gate.

Installationer i glas och linoleum

Mitt i allt arvet vi också mer moderna installationer i glas och svart linoleum, delvis romavdelere och "rum till rum".

- Genom att använda linoleum som en väggbeklädnad var det en idé att jag nästan fick omedelbart lägga mina ben i huset, berättar Berentsen. - Samma med glasväggarna. När de tapeterade rummen skulle delas strävar vi efter att placera alla nya installationer ur väggarna. Detta gjordes med glasskivor med limmade fogar mellan vägg- och dörrelement som drogs med linoleum. Syftet är att markera en klar skillnad mellan original och nya byggnadsdelar. Linoleum har varit på golven här i ca 100 år och hade sitt naturliga utrymme i interiören. Men det har inte använts på väggar i Norge hittills. Vi ville ge dessa nya installationer en tidlös känsla - med element som i sin enkelhet och renhet kommer att stå emot dagens tand och kommer att se bra ut i de kommande åren. Forbos skrivbordslinoleum används, en produkt som också används på skåpdörrar, på kontorsmöbler med arbetsdiskar, skiljeväggar och elevernas PC-kort. Linoleum är mycket underhållsvänligt och har en akustisk dämpande effekt. Detta är av stor betydelse i ett hus med bara hårda ytor.

- När studenterna återvänder till Domus Academica kommer de förmodligen att bli förvånad och glad, berättar Berentsen. Från att vara en byggnad i förfall där äldre ära delvis målades och överlappades, kan de nu njuta av det faktum att ett kulturarv vederbörligen återfört sig till den äldsta ära. Samtidigt har de fått ljusa och funktionella studieplatser och föreläsningssalar. Allt detta är resultatet av ett grundligt samarbete där många med hög kompetens har bidragit till den slutliga lösningen och designen.

Läs mer i Color Magazine nr 4/2004

ADVERT

Mest populära