All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Ser din sömn ut så här?

Det är inte särskilt trevligt att komma hem till ett badrum som luktar illa eller en eld som överflödar.

Det första du bör göra om du upplever detta är att lyfta golvet och ta en titt.

- Det finns hår, fett, jäst, bakterier och lite mögel i sömnen. Men lite dyr, säger Kolbjørn Mohn Jenssen, chef för Mycteam, som specialiserat sig på biologiska byggskador.

klumpar i röret

Jenssen får ofta förfrågningar från folk som undrar varför det luktar illa i badrummet när de har långt borta.

- "Russian Watermen" är gulaktiga klumpar som bildar sig på sådana ytor. Det är en blandning av jäst och bakterier, vilket ger lite cellulosa. Då kommer det att finnas ett klibbigt hörn som växer mellan duschen och huvudluckan, så det börjar så småningom försegla, säger han.

Artikeln fortsätter under bilden.

CLEAR OFF: Du bör kontrollera badstängningen när du kommer hem från din semester. Så ska det inte se ut. Foto: PHOTO: Mycoteam

Regelbunden rengöring av släckning är absolut nödvändigt.

- Minst två till tre gånger per år måste du ta fram engångshandskar och dra upp håret, fett och gelatin klumpar från avloppet. Särskilt om någon i hushållet har långt hår. Släng det i papperskorgen och skrubba av med en gammal diskborste och ett fettlösande tvättmedel, säger Mohn Jensssen.

Detta är särskilt viktigt efter att vi började använda plaströr och plastförslutningar, som är giftfria.

Fluffy

Någon upplever också att ha oönskade gäster under sin semester. Om du kommer hem från semester och hittar badet fullt av flugor, bör du först slå på kranen.

Ofta har vattenfallen gått ut och flugorna är översvämmade i den partiella tomma avloppet.

- Influensan vill inte sprida sig runt huset, men de tar bakterier från avloppet runt. Det är inte exakt superhygieniskt. Om du känner lite lukt av avloppsvatten, bör du hälla vatten i avloppet så att du förmodligen blir av med problemet.

Ett försiktighets tips är att hälla lite matolja i toppen av vattenfallen innan du lämnar.

- Då tar det längre innan vattnet förångas, säger Mohn Jenssen.

Temperaturen i rören är ofta hög på grund av värmekablar. Skulle du gå bort på sommaren bör du överväga att stänga av dem.

- Det är svårare för djur att simma i vatten än att simma genom torra, fina rör. Annars har det blivit viktigare att rengöra ofta, förklarar Mohn Jenssen.

Silverbark indikerar fukt

Annars är det begränsat att djur och insekter verkligen kommer genom din sömn.

- Silver är den klassiska. De verkar när allt inte är perfekt. Det kan till exempel medföra att du har små läckor som leder till en befuktning av byggnaden runt.

Silverbrisen trivs på grund av hög fuktighet och mögel.

- De är helt enkelt en fuktindikator. Om du hittar dem i badrummet måste du först och främst rengöra avloppet väl.Spruta inte vatten på golvet och kontrollera om djuren ligger utanför dörren, där de också kan njuta av sig själva. Annars är djuren lite problematiska och anses inte vara skadedjur.

Hjälper inte rengöring kan indikera att du har fuktproblem i badrummet.

Silverbark ska inte förväxlas med skäggben, som är två till tre gånger större och har "hår". Comfy trivs eftersom det är torrt och varmt, så det är inte i sömnen.

KLASSIC: Många människor upplever att få oskadliga silverbuggar (t.ex. i badrummet). De kan indikera att du har fuktproblem. Men de borde inte förväxlas med duntäcken (t. H.) som trivs när de är torra och heta. Skäggigt hår har ett hår och är vanligen två till tre gånger så stor som silver. Foto: PHOTO: Mycoteam

Kackerlackor inte från avloppet

Vissa har också upplevt att hitta kackerlackor hemma.

- Men de kommer inte upp från utrotningen. Det är ett missförstånd. Kackerlackor tillhör köket, där det finns rester. Men eftersom de trivs är det mörkt och fuktigt, de kan vara ute av sömn när de är i huset, säger Mohn Jenssen.

Samma sak gäller larver och jord.

Vet du hur man kastar fett?

Enligt norska vatten och avloppsvatten visar siffror från Köpenhamn att det finns cirka fyra råttor per 100 meter avlopp i staden.

I Oslo kommun finns 2 200 km avlopp. Det innebär att det bara finns minst 88 000 råttor i Oslo kommunfullmäktige.

- Vi hoppas att regelbunden information och påminnelse till människor att de inte slösar mat och fett i dräneringen kommer att göra det inte mer råttor. Om det finns mycket råttor i avloppssystemet i vissa områden måste vi vidta och vidta åtgärder för att minska råttbefolkningen, säger senioringenjören Vivi Paulsen.

Hon tillägger att andra städer i Norge också har samma problem med människor som kastar matrester och fett i avloppet.

Därför kom ihåg:

  • Smör i stekpannan och stelna, kyld fett, ta bort papperet och släng i matavfallet.
  • Icke-styvt fett samlas i täta förpackningar och förnödenheter vid återanvändningsstationen eller avfallsanläggningen.

Hitta mer råd om fett här.

Källa: Vatten- och avloppsväxter i Oslo kommun

- De har varit glada att komma in i huset via frukt eller insekter, som sedan lägger ägg. De går inte somnar men kan få reda på när vattenfallen är tom.

Kommer alltid att vara råttor i avloppet

Den största rädslan är att öppna dolokket och stirra rakt in i en våt råtters ögon.

- Lyckligtvis är det inte så vanligt att råttor förekommer i arbetet, men vi har hört talas om flera fall där detta hände i Oslo. Det är vanligare att råttorna kommer in i källarna genom att gnugga dräneringsrören, säger senior ingenjör Vivi Paulsen i vatten- och avloppsvattenverket i Oslo Kommun.

Om råttor har kommit in i ditt hem rekommenderar hon att man kontaktar ett skadegörareföretag.

- Antalet råttor i avloppet kommer att variera. Men vad vi vet är att om människor slänger mycket mat och fett i avloppssystemet, kommer det att öka tillgången till mat till råttorna och vi får fler råttor i avloppssystemet.Det kommer alltid att finnas råttor i avloppet, men vi kan alla hjälpa oss att hålla det på en låg nivå så att de inte gör stor skada, "tillägger hon.

Stora och håriga Spindlar

- Är råttor det enda djur du vet bor i vårt avlopp?

- Jag vet inte att det finns några andra djur som bor där. Men jag har sett några väldigt stora och håriga spindlar som trivs bra i våra hängmattor. Och med den storleken kan de påminna dig om ett djur, säger Paulsen.

ROCK IN PIPE: Det kommer alltid att finnas råttor i avloppet, men alla kan hjälpa till att göra avloppsrören mindre attraktiva. Foto: PHOTO: Vatten- och dräneringsanläggning, Oslo kommun

ADVERT

Mest populära