All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ser din köksfläkt ut så här?

Detta kan vara farligt

När du lagar mat på ugnen spolas det ånga och fett från pannan. En modern spis är effektiv mot matos, men inte om den är igensatt med gammalt fett. Därför måste det rengöras regelbundet för att förhindra att det ackumuleras för mycket fett där.

Enligt en undersökning som gjorts av Yougov för Elkjøp, bland 1400 nordmän, har en av fyra inte städat sin köksfläkt under de senaste 12 månaderna. Fem procent svarar att de aldrig rengör köksfläkten.

- De största skillnaderna är i åldern. I gruppen 18-29 år, där vi hittar många studenter och förståndsföretagare, har endast 33 procent städat fläkten under de senaste 6 månaderna. I åldersgruppen 30-49 säger 54 procent att de har rengjort sin fläkt de senaste 6 månaderna. Över 66 procent av de över 50 år har städat köksfläkten, säger Øystein A. Schmidt, kommunikationschef på Elkjøp.

Skador på inomhusklimatet

Hur ofta fläkten ska rengöras beror på användningen, men en tumregel är att du åtminstone ska rengöra det var sjätte månad och oftare än inte. Samtidigt ska du städa eller byta ut filtret om det blir gammalt och svårt att rengöra.

Ett oljigt filter gör att fläkten fungerar sämre. Det gör inte det jobb det är avsett för, nämligen att suga upp mat, fett och rök, som i stället istället omger huset.

- Om fläkten är för stram, slutar ventilationen helt. Du kan göra ett enda prov på ventilation genom att hålla ett A4-ark framför fläkten. Om arket känns det en indikation på att extraktionen fungerar bra, påpekar Kolbjørn Mohn Jenssen, chef för Mycoteam.

Om avloppet inte fungerar kommer det att vara låg luftflöde i hemmet.

- Detta leder lätt till kondensproblem och formning, speciellt om du bor i en äldre byggnad med dålig isolering, förklarar Mohn Jenssen.

Inomhusklimatet förvärras, och det kommer gradvis att börja lukta dåligt.

Täta köksfläktar är skadliga för inomhusluften och för astmatiker och allergiker. Det är särskilt viktigt att rengöra filtret i köksfläkten regelbundet. Norges Astma- och Allergiförbund rekommenderar att ventilatorn städas ofta eftersom mat och ånga från matlagning kan orsaka sjukdom för många.

Artikeln fortsätter under bilden.

FöRE OCH EFTER: Det finns mycket stekpannor i filtret på köksfläkten. Så här ser filtret ut före och efter en handfat. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Köksfläkten kan tändas

Fläkten kan slutligen bryta för mycket fett. Den allvarligaste konsekvensen av dålig rengöring är brand. Därför anser brandkåren att köksfläkten ska rengöras var tredje månad.

Rengör köksfläkten

  • Använd tvättmedel eller liknande fettlösningsmedel.
  • Fyll diskbänken med varmt vatten blandat med tvättmedel och rör om.Lämna filtret och lämna det över natten.
  • Använd sedan en gammal matborste för att lossna så mycket fett som möjligt.
  • När filtret är relativt rent kan de flesta fettfilter tvättas i diskmaskin. Kör filteret ensam i maskinen så att det inte smörjer andra föremål som tvättas samtidigt.
  • Observera att vissa fettfilter endast är tunna tyger eller tyger. Dessa kan inte tvättas och måste bytas ut. Kontrollera användarhandboken om ditt filter kan tvättas. Innan en ny eller rengjorda filtret monteras tillbaka på plats, bör också torka väl både på undersidan av huven och på kanten inåt där filtret kommer att bli.

Källa: Fredrik Tønnesen / Elkjøp.

- Flammor eller värme från en gryta kan orsaka att fettet i spisen stekar. Om fläkten är på, sprider elden snabbt genom luftkanalen som också är full av fett. Det kan fatta eld i både kök och en yttervägg, och sedan katastrofen är ett faktum, säger Dagfinn Kalheim, VD för norska Fire Protection Association.

- 2010-2014 rapporterades 697 bränder som haft anledning koka torr och överhettning, medan 14 bränder startade i köksfläkten, säger Reidun Mo, seniorkonsult på kompetens och rapportering Direktoratet för civilskydd och beredskap.

Om det finns eld i köksfläkten är det viktigt att du agerar snabbt och korrekt.

- Skruva av spishällen och försök ut med släckpulveret i fläkten. Använd inte vatten för att släcka, eftersom det kan orsaka brandflamma. Om det brinner i en panna, sätt på locket och vänta tills det är kallt innan du tar av locket, säger Kalheim.

Tvätta filtren i diskmaskinen

Kom ihåg att alltid stänga av säkringen eller dra ur köksfläkten innan du börjar lossa filter. Många rekommenderar en blandning av zalo och salmi bitar eftersom det är väl lämpat för att lösa upp fett. De flesta filter kan placeras i diskmaskinen och tvättas på ett vanligt tvättprogram. Du kan också tvätta filtren för hand i tvål och vatten. Kom ihåg att skölja och torka bra innan du sätter den på plats.

- Design har blivit mycket viktigare, och många av de modeller vi har nu i butikerna liknar inte alls traditionella fans, de flesta av oss har hängande över spisen hemma. Inflöde av nya kol filterlösningar gjorde också säker på att fansen kan ha en helt annan form och form än de hade tidigare, säger Øystein A. Schmidt, kommunikationschef på Elkjøp,

Vissa kåpor inte blåsa ut luft, men tillbaka i rummet. De har ett kolfilter som avlägsnar lukt och matos som annars skulle ha blivit tillbaka in i rummet. Detta filter kan inte tvättas, men måste bytas ut regelbundet.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära