All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Trevligt hus är du varm?

Termografi och densitetskontroll kan avslöja oönskade energiförluster och ge svar på vad som kan göras för att förbättra ditt hem. Nu kan du få ett bidrag på upp till 3000 kronor av Enova för termografi.

Okontrollerad värmeförlust innebär dålig komfort och ökade brandkostnader på grund av exempelvis utmattning i väggar, fönsterramar och tak. Många människor är inte medvetna om hur mycket värmeförlust huset har och att det faktiskt kan vara enkelt att göra något åt ​​det, bara en vet var man ska sätta i åtgärderna.

- Jag tror att många kommer att bli förvånade när de ser hur mycket värme sin bostad läcker och där läckorna är, säger särskild rådgivare Sverre Heimdal i Enova.

Genom att utföra en termografi kan du upptäcka var ditt hem är varmt. Den faktiska undersökningen utförs med hjälp av en fläkt och infraröd kamera som avslöjar temperaturskillnaderna i ditt hem. På det sättet kan du identifiera problemet. Före termografering skapar du ett negativt tryck i ditt hem för att kontrollera hur tät huset är. Detta test berättar hur många gånger luften byts ut i hemmet, genom sprickor och öppningar i väggar, golv och tak, inom en timme. Samtidigt bidrar undertryckandet till att termografi kan avslöja läckor. Ett trycktest med termografi kostar mellan 7 000 och 10 000 kronor för ett normalt boende.

Isolerad och tät

Många tror först och främst på isolering som avgör om fastigheten kräver mycket energi för att värma upp, men lika viktigt är vind- och fuktspärr som gör att hemmet inte läcker värme okontrollerad och skapar en grund för svamptillväxt . Det vanligaste misstaget som finns i typiska "kalla byggnader" är faktiskt luftläckor. Ofta har invånarna en upplevelse att det är mycket kallt på golvet.

Täthet är ofta förknippat med hantverkare. Ofta finns det en större värmeförlust i övergången mellan ny renovering och gammal byggnad, i övergången mellan vägg och tak och genom nedljus. Densiteten balanserar ständigt mot ventilationssystemets kvalitet. Ett modernt bostad ska vara ordentligt tätt och ordentligt ventilerat.

Nya bostäder exponeras också

Även helt nya bostäder kan ha stora värme läckor.

- Kräv entreprenören att ta ett trycktest och, om nödvändigt, även termografera huset när det är klart. Då vet du arbetet utförs i enlighet med reglerna, rekommenderar Heimdal, som aldrig har för avsikt att köpa ett nytt hem till 2 miljoner eller mer utan trycktest före övertagandet.

- De nya byggreglerna ställer högre krav på täthet i bostäder och kommer att göra termografi vanligare. Vi hoppas att folk kan komma fram till hur en relativt liten investering kan ge trygghet för bra jobbat arbete, lägre krafträkningar och ökad bokkomfort, säger Heimdal.

Få Enova Enova-stöd

Under 2010 kommer Enova att bevilja bidrag för ett begränsat antal undersökningar. Subventionen sprids av termografen förkortar sin faktura med 3 000 kronor efter avslutad mätuppgift, om du använder ett företag som Enova har avtal med.

Erbjudandet gäller endast flyttade bostäder. Bakgrunden för bidragssystemet är att Enova vill få en kopia av mätrapporterna för ett större antal undersökningar för att få en bild av hur mycket värme som läcker ut från norska hem och där läckagepunkterna är. Målet är att få 400 rapporter.

Översikt över vilka företag som utför värmeisolering för Enova finns på Enovas webbplatser www. Enova. nej / hem

Läs också:

Kallhus

Hur man undviker kallstöt? Här är det grepp du kan göra nu mitt på vintern.

ADVERT

Mest populära