All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har din egendom ett felaktigt värde?

Inte bara du måste betala enorma summor för att få dig en plats att bo. Både staten och i många fall också kommunen måste ha sin andel av kakan.

Bor barnen gratis i föräldrarnas lägenhet, de måste betala skatt?

Men hur kommer de upp med hur mycket du måste betala?

Två typer av skatt

Skatt på bostäder finns i två versioner: förmögenhetsskatt genom den vanliga deklarationen, som nu kallas skattemeddelande och kommunal fastighetsskatt.

Har du något kvar när din skuld och skattefria beloppet 1. 480. 000 subtraheras från staten 0, 7 procent och kommunen 0, 15 - totalt 0, 85 procent.

för makar ersättning takt två gånger - det vill säga 2 960 000. Siffror gällande beskattningsåret 2017. 2016 och 2015 är fri ersättning 1. 400. 000.

brett tillämpbar fastighetsskatt främst etablerad, äldre generationen med betalda hus, aktier, stuga, Spanien lägenhet och och pengar på bok. De flesta yngre husägare tenderar att vara så höga att de inte betalar något.

Då din kommun

Annars är det med kommunal fastighetsskatt. Det måste betala dig oavsett hur mycket skuld du har, om din kommun har infört den.

Fel taxeringsvärdet kan ge skatte smällar

Ofta är det fortfarande talar om en relativt rymlig fri ersättning (för Oslo 4.000.000), så att endast de dyraste bostäder i attraktiva områden beskattas.

Hittills har 280 av landets 428 kommuner infört fastighetsskatt på privata hem.

Priserna och beräkningsmetoderna varierar från kommun till kommun, så här är det svårt att säga något i allmänhet.

Otillbörliga Sprites

Vissa kommuner använder ekvationsvärdet vid beräkning av fastighetsskatt. Detta bygger på prisstatistik från Statistiska centralbyrån och antalet kvadratmeter du anger själv.

Övriga kommuner använder information från Finn. Ingen försäljning i området, egna värderingar eller andra sätt att få en bild av vad bostäderna är värda.

MARKNADSVÄRDE: Det kan vara en stor skillnad mellan bostaden kring dig som säljs för och vad din egen är värd. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Visa mer

Även i de kommuner som använder ekvationsvärdet som utgångspunkt kan det finnas skillnader.

Medan skatteförvaltningen är baserad på de så kallade P-rum (vardagsrum, kök, badrum och andra rum kan naturligtvis ligga i) den kommunala värderingen beräknas från det användbara området (området innanför de yttre väggarna, mindre utrymme med mindre än 1, 9 meter takhöjd).

Och det är först och främst de kommunala fastighetsskattarna kritiserar. Till exempel upplevde en fackförbund i Oslo uppenbarligen att helt identiska lägenheter uppskattades mycket annorlunda. Som ett resultat, medan några av husägare i samhället inte betalar något i fastighetsskatt, måste andra betala upp till 3.200 kronor årligen.

Men även när ekvationsvärdet beaktas kan det vara orimliga omständigheter.

- Ekvivalentvärdet bestäms utifrån ett genomsnittligt kvadratmeterpris i ett område. Det innebär att om du snabbt kan bli för hög om du har ett mindre attraktivt hem i området i fråga. Det kan finnas saker som dåligt underhållna bostäder, liten tomt som egendomen ligger precis utanför motorvägen eller ligger på första våningen. En första våningen har samma bedömda värdet som en första våningen med utsikt, säger teknisk direktör Rolf Lothe Betalarnas förening till Dinside.

När kan jag klaga?

Skatteförbunds uppskattning beräknar att en i sex hem i Norge beräknas över 30 procent av marknadsvärdet.

- Men det sägs inte att du klagar. Om du inte har riksdomsskatt och kommunen inte använder ekvationsvärdet som grund, spelar det ingen roll, säger Lothe.

Enligt skatteförvaltningen erhöll 9 088 egenskaper reducerade kapitalvärdet för räkenskapsåret 2015. I genomsnitt fick egenskaperna ned 21, 7 procent.

KLAGOMÅL FORM: på online skatteportal Altinn hittar du allt du behöver för att klaga på taxeringsvärdet. . Men om du ämnen som den kommunala fastighetsskatten är fel, måste du ta med kommunen du bor i Foto: Tore Neset mer

- Om du kan dokumentera att kapitalvärdet av den primära bostad överstiger 30 procent av fastighetens marknadsvärde, har du rätt till för att få kapitalvinsten uppsättning. Du kan dokumentera det genom att få en taxa som tillhandahålls av en kvalificerad skattebetalare eller få en värdering från en fastighetsmäklare som är bekant med området. Du kan också tillhandahålla dokumentation om vad en ungefärlig fastighet i samma område säljs för. Ytterligare dokumentation ska lämnas endast om vi ber om det, säger Lene Marie Ringså, sektionschef, i Skatteverket till Dinside.

Om du fastställde värdet justeras ner till den maximala gränsen på 30 procent, inte 25 som utgångspunkt för beräkningen av det skattemässiga värdet är.

Betalar det?

Det är alltså en öppen fråga om det alls är värt att engagera sig lantmätare, samla dokumentation och författaren ett formellt klagomål.

INFORMATION: I skatteberättelsen hittar du beräkningsunderlaget för din egendom. Foto: Tore Neset Visa mer

Vi låter Lothe i skattebetalarnas förening sätta lite för oss.

- Låt oss föreställa oss en bostad värd fyra miljoner. Då måste ekvationsvärdet vara 1, 2 miljoner. Men med 35 procent är det 1,4 miljoner. I mervärdesskatt uppgår detta till 1 700 kronor. Kommunal fastighetsskatt varierar mellan 0, 2 till 0, 7 procent. Detta kommer då att uppgå till mellan 400 och 1 400 kronor. Med andra ord kan det finnas en skattesänkning på 2000-3. 000 kronor för en sådan bostad om du bor i en kommun med fastighetsskatt och får en minskning med 200 000 kronor.

Med hjälp av Tax Calculator-kalkylatorn kan du beräkna ekvivalent av ditt eget hem. Både det skattepliktiga värdet som fastställs i ditt hem och grunden för beräkningen finns i den avkastning du fick för det föregående skatteåret.Du kan få det genom att logga in på Altinn.

Du kan klaga hela året på ekvationsvärdet, men endast för det senaste skatteåret. Om du tror att du har betalat för mycket i flera år, då är det en förlorad sak.

I kommunerna överklaga tidsfrist på sex veckor efter skatt meddelandet skickas ut - vanligtvis i slutet av februari eller början av mars. Det tåget har varit i år.

Fastighetsskatt

  • kapital: 0, 85 procent (kommunal del av 0, 7 + state del av 0, 15) du betalar för bostäder och annan egendom (aktier, stuga, pengar i baken etc.) När skuld och kr 1 480 000 har dragits av.
  • Likt värde: Värdet av din egendom för skattemässiga ändamål. Ingår i beräkningen av mervärdesskatt. Den normala räntesatsen är 25 procent, men beskattningsunderlaget bör inte överstiga 30 procent av bostadsmarknadsvärdet. Grunden är typ av bostad, byggår, storlek och kvadratmeter pris i ditt område. Se Skatteförvaltarens räknare
  • Fastighetsskatt: 280 kommuner har per. April 2017 infördes fastighetsskatt på privata hem. Satsen varierar mellan 0, 2 och 0, 7 procent. Beräkningsbasen kan variera mellan 10 och 95 procent av bostadsmarknadsvärdet. Ofta använder du ett avdrag för att spara vanligt boende.
  • Klagomål: Om ekvationsvärdet är för högt är Skatteverket den rätta adressen. Om andra kriterier används för att fastställa fastighetsskatt, måste du adressera detta till kommunen. Taxeringsvärdet kan få justeras under hela året, medan den kommunala klagomål tidsfristen sex veckor efter det att skattemeddelandet har kommit i slutet av mars / april. Du kan bara klaga över det aktuella skatteåret. Se beskattningsnämnden.

Läs också:

För att hitta skattevärdet av bostäder nummer två

Detta måste dokumenteras om du tror att ditt hem är för hög

Gör barn betala skatt när de bor i föräldrarnas lägenhet?

ADVERT

Mest populära