All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Fungerar rökdetektorn?

Förra årets senaste år är också årets värsta brandkår. Har du ett ordentligt skydd i form av fungerande rökdetektorer?

Ministeriet för kommunal och regionala frågor har begärt en översyn av effekterna av rökdetektorer och handljus i bostäder för brandsäkerhet. Projektet var ett samarbete mellan det norska brandlaboratoriet (NBL) och Norges tekniska högskola (NTNU).

Nuvarande, men inte nödvändigtvis effektiv

Några av de siffror som avslöjas i undersökningen är av intresse för husägare. En undersökning visar bland annat att 224 hushåll ifrågasattes om släckningsutrustning och rökdetektorer, att nästan 100% hushåll hade installerat erforderliga rökdetektorer och brandsläckare.

Rökalarm: Billig försäkring.

Men de positiva siffrorna är vilseledande. Undersökningen visade också att nästan en av fyra inte uppfyllde bestämmelserna. Så trots att varna och utrustning var närvarande i de flesta hem fungerade de inte nödvändigtvis. Detta kan till exempel bero på dålig plats, saknade batterier och liknande förhållanden.

Motsvarande siffror hittades efter intervjuer med 33 överlevande efter en eld i hemmet. Det visade sig att alla bostäder hade minst en rökdetektor. Ändå var endast 6 av de 33 personerna anmälda av rökdetektorn. Av de 14 som sov när elden började, anmäldes 5 av rökdetektorn.

Läs också:

Låt din hund vara trendiga med hundkojan betong

hund hus behöver inte vara något du hellre dölja. Dekorera ditt hem med detta moderna betonghus som du kan göra helt själv!

Om du vill vara bland de som anmäls om olyckan är ute, bör du vidta några försiktighetsåtgärder.

* Byt batteri varje år och prova det varje månad.

* Tänk på att rökdetektorer inte varar för alltid. De ska bytas vart tionde år.

* Har tillräckligt med rökdetektorer i hemmet. Förordningen säger att det är ägarens ansvar att boendet är utrustat med minst en varning, men var medveten om att försäkringsvillkoren kan kräva mer. Du bör ändå ha rökdetektorer på alla våningar.

* Seriella varnare är bäst. Då går larmet genom hela huset.

* Du bör helst ha både joniska och optiska varningar i hemmet. Välj rätt varningar till rätt plats.

Enligt Sintef NBL, som publicerade rapporten, finns det många barn som inte vaknar av larm från rökdetektorer. Barn behöver därför hjälp att vakna med eld, vilket bör ingå i bedömningarna när man väljer plats för rökdetektorer i hemmet.

ADVERT

Mest populära