All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Förstår inte areal termer

82 procent av det beräknade män svarat nej på frågan om de har en känsla av att privatkunder är tillräckligt bekanta med begreppen området nu användas och vad de betyder. Nio procent svarar ja, medan det sista nio procent svaret inte vet.

Undersökningen har genomförts bland medlemmarna i Skatteförbundet (NTF). Nästan 400 deltagare från hela landet har svarat.

- Det här visar att vi står inför en större informations volontär där alla aktörer inom bostadsförsäljning i Norge måste bidra, säger VD Arne M. Støbakk i NTF.

De som inte är bekant med mätningarna område som används har en svagare utgångspunkt för att göra ett bra boende handel än den som har lagt sig i regler och uttryck, sade han.

De skattskyldiga frågas vidare om de har intrycket att fastighetsmäklare är bekanta med områdets begrepp och deras användning. Återigen svarar en majoritet på 55 procent nr. 31 procent svarar ja, medan 14 procent säger inte vet.

- För mäklare är sådan kunskap obligatorisk, så vi måste tro att detta bara är ett övergångsfenomen. De nya mätreglerna ska genomföras fullt ut före den 1 juli. Från och med då måste vi anta att detta är ett välkänt ämne för alla mäklare, säger Støbakk.

Reglerna trädde i kraft från årsskiftet, vilket skiljer mellan primärrum (P-utrymmen) och sekundära rum (S-utrymmen). P-rummen är den viktiga delen av boendet, vardagsrummet, som vardagsrum, kök, badrum och sovrum. S-rummen är obebodda rum som vattenkokare och bås.

När ett hem säljs är det alltid lämpligt att ange storleken på användningsområdet (BRA). BRA är bruttoområdet minus det utrymme som upptas av yttre väggar. Nu bör det också anges hur mycket boende P-rummen är och vilka rum ingår i denna beräkning.

- Det är de P-rum som är den viktigaste grunden när du vill jämföra kvadratmeterpriset för två bostäder som är till salu. Det ersätter termen bostadsutrymme, vilket var oklart och något definierat, säger Støbakk.

Även om det för närvarande finns ett informationsutrymme som ska fyllas, tycks skattebetalarna inte ha varit mer komplicerade för att mäta eller beskriva bostadsområdet.

NTF håller stämman i Alta den följande helgen. Kommunikationsutmaningarna från de nya områdesbegreppen blir ett viktigt diskussionsämne. Tävlande planerar fler åtgärder för att öka den övergripande kunskapen om detta.

ADVERT

Mest populära