All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Sköljer tvätten en gång i månaden?

Rengöring av toaletten och badet är kanske inte det roligaste, men det måste ändå ske. Vissa gör det självklart att det kommer att ske varje vecka, medan andra gör det mycket mindre ofta.

Den grupp som tvättar badrummet sällan hos oss är de som är ensamma och inte har barn.

Enligt en undersökning gjord av YouGov för ISS tvättar 21 procent av denna grupp i Norge en gång i månaden eller mindre ofta. I jämförelse är bara 8 procent av samboendena lika sällsynta.

Malin Skaar, chef för Lilleborg Consumer Service och expert på PlussTid, tänk hur ofta du ska tvätta ditt badrum beror på hur många människor använder toaletten och hur smart en är att använda toalettborsten efter toalettbesök. Men en riktig tvätt bör tas under veckan.

- Om du använder pensel om det behövs, och torka över toalettsitsen med sådana klor våtservetter, så jag tror att en grundlig rengöring en gång per vecka kommer att hålla, sade hon.

Lena Furuberg, rengöring expert och rådgivare vid National Institute of Technology, också rekommendera med en tvätt i veckan, som regel, men säger också att beroende på hur många ni är i familjen, kan toaletten och badrummet måste ha mer än bara en gång i veckan tvätt.

- Ju mer det är i hushållet, desto oftare används toaletten och badrummet. Det kan vara att du måste rengöra badrummet oftare än en gång i veckan, kanske så ofta som tre gånger - beroende på hur smutsigt det är, säger Furuberg.

Hon betyder inte nödvändigtvis tre stora rengöringar, men tar vad hon ser och håller den uppdaterad.

- En sådan rengöring tar cirka tio minuter. Och då får du en ordentlig städning, både gul, väggar, släcka och så vidare, "säger Furuberg.

Rent NÅGRA hel vecka: Om du tar en liten runda med rengöringsduken ibland när det behövs, stapla det inte lägga till upp till en stor diskho vecka. Foto: Foto: Thinkstock

Kom också ihåg att tvätta detta

Och kom ihåg, det finns platser du ofta glömmer att tvätta i samband med toalett handfat. Det är inte alltid att det som händer i kålen kommer att sluta bara där.

Tvättprodukterna du borde ha på badrummet

1. En alkalisk produkt för att avlägsna hudfett och liknande.

2. en sur produkt för att avlägsna kalk, irr och rost. Det kallas ofta toalettartiklar i dagligvarorna. Våtromsprayen är ofta en hybrid och bör ta bort både i duschen och tvätta.

- Om du rekommenderar en tredje produkt rekommenderas det att ta bort luktbakterier runt toaletten, speciellt om du har små barn i ditt hus. Dessutom är en svamp god vid handen och ett par mikrodukar.

Källa: Linje Mercedes, chef för kvalitet och utbildning på CityMaid Home Service.

- Kom ihåg att tvätta plattorna på väggen och golvet runt toaletten. Det händer att både pojkar och barn "bommar lite", och sedan får du urin på kakelfogar, säger Linje Mercedes, chef för kvalitet och utbildning av CityMaid Hjemmeservice.

Detta kan orsaka både lukt och naturligtvis smuts och lukt avlägsnas inte av parfym - det är nödvändigt att avlägsna orsaken till lukten.

- Jag rekommenderar en produkt som äter urinbakterier. Dessa kan appliceras efter tvätt (på en ren yta) och då äter bakterierna i grout och på plattor, säger Mercedes.

Det finns också en sak att komma ihåg att rengöra.

- Det är viktigt att ta bort lime och fettrester som bildas. Det här är speciellt koncentrerat på botten av kranen och på toaletten, säger Furuberg.

Så snart toaletten blir smutsig

När det är dags för toaletten att anses vara smutsig och ohygienisk beror det på hur många och många som använder den.

- Skrapa ner i skålen kan vara en indikation på att det är dags för tvätt. Ju längre det går desto svårare är det att bli av med fläck och missfärgning, säger Skaar på Lilleborg.

- Rengöringen är färsk - den är bara ren tills den första gången den används. Jag säger att det är direkt ohygieniskt när det är synligt nedsmutsat, säger Furuberg.

Det tar emellertid relativt lång tid innan badrummet utgör en hälsorisk. Men det är viktigt att komma ihåg att tvätta var du tar mycket av dina händer.

- Detta gäller till exempel diskbänken, tvåldispensern och dörrhandtaget. Om du har haft många gäster på en helg kan det vara trevligt att gå över toaletten, handfat, dörrhandtag och golv, säger Mercedes.

STORA KRAV FÖR CLEANER WASH: Ett tips från Line Mercedes i CityMaid Home Service är ofta tvätt där du tar mycket av dina händer på badrummet. "Detta gäller till exempel till diskbänken, tvåldispensern och dörrhandtaget", säger hon. Foto: PHOTO: Colourbox

Därför är singel så sen

Man kan fråga varför ensamstående människor utan barn är lika lat med badrumssängen som de är. Det faktum att du inte oroar dig är ingen ursäkt, pratar ju om din egen hygien - och andra.

Så ofta tvättar norrmän toalett och badkar

sjunker en gång i veckan eller oftare:

Bad: Singel 37% par 65%

Gör: Singel 53% par 75%

Sjunker gång månad eller mindre:

Bad: Singel 30% par 14%

Gör: Singel 21% Couple 8%

Meddelande till siffrorna:

Genom sambo / gift 18 procent svarade att det finns de som tvättar . Dessa dras därför från beräkningsbasen. Tolkningen är därför att den tvättas, inte att båda tvättas.

Bland samboarna / gifta var det liten skillnad med med och utan barn. Siffrorna ovan är därför ett medelvärde av de två grupperna.

Källa: Stig Ronander, chef för röjning av ISS

- Det kan vara av den enkla anledningen att toaletten används sällan, och därför behöver inte lika frekvent tvättning, säger Skaar.

Mercedes på CityMaid anser också att det är förknippat med mindre användning.

- Är du ut en hel del besök eller aktiviteter efter jobbet, är den tid du spenderar på toaletten och bad minskas betydligt. Om vi ​​tittar på konsumtionen av duschar exempel en person som tränar på ett centrum eller en klubb ofta använder dusch där. Tränare kan då till exempel tre gånger i veckan, och dusch sju gånger, en har just duschat hemma fyra gånger den veckan, säger Mercedes och tillägger:

- Om vi ​​vidare antar att man är mer hemma om du har barn eller sambo, för det första med samma scenario, kommer användningen av duschen att fördubblas åtminstone.Kanske kan du också ta hand om att du badar och att du går hem direkt från träning en gång i veckan. Med detta scenario har vi 10 duschar och sju badrum på en vecka, jämfört med singlarna fyra, förklarar Mercedes.

Förändringar på familieforøkelse

Helt naturligt, antalet rengöringar av toalett och badrum som ökar när man får barn och familjer - eftersom rummet används oftare och du blir mer intresserade av att hålla den ren med barn i huset.

- När du får barn ser vi att användningen av badrummen ändras. Små barn badar ofta mer och använder ofta olja i vattnet. Dessutom tror jag att fler människor oroar sig mer om bakterier och smuts än de kanske gjorde innan de fick barn, säger Mercedes.

- Hemmet är snabbare nedsmutsade när man är mer gradvis kommer att användas för att rengöra som något blir sotigt och frodas på den. Det ger en bättre inomhusmiljö och välfärdsfaktorn blir bättre, säger Furuberg.

Vi ser också en trend där fler människor har lärt sig mer om tvättning av bostäder, i metoder och användning av parfym, som också kan vara en anledning till mer rengöring av badrum.

Vi ständigt ifrågasätter de produkter vi använder, något vi är nöjda med. Vi använder tvålar som är något doftande, och många produkter är miljömässigt, säger Mercedes i staden Maid.

ADVERT

Mest populära