All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Slår hembranschen dig?

Med siffror från DinSides bostads kalkylator har DinSide gjort några beräkningar på hur tillståndet för bostadspriserna i större städer i Norge.

Kalkylatorn hämtar data från Finn och Tinde, och våra siffror är baserade på provtagning. Därför är det omöjligt att rita en hundra procent exakt bild av marknaden.

Röd Oktober

Låt oss idag fastighetsbranschen tills nya siffror för fastighetsmarknaden, och siffrorna är helt klart: Alla pilar pekar nedåt.

Kontrollera hur mycket ditt hem är värd med DinSides egenkapitalräknare.

Hur mycket priserna har sjunkit i de olika länen, kan du se här:

Källa: NEF och EFF hus prisstatistik mer

Priser i huvudstaden

En genomsnittlig kvadratmeter i huvudstaden kostar 33 354 kronor just nu. Det handlar om samma pris som för en månad sedan, men kom ihåg att eftersom siffrorna är baserade på stickprov kan enskilda objekt påverka statistiken något.

Villor i osloområdet är dyra, även när det gäller pris per kvadratmeter. Vi har kontrollerat priserna på enfamiljshus mellan 100 och 200 kvadratmeter och hittade ett kvadratmeterpris på 36.007 kronor. Här visar statistiken en liten ökning jämfört med föregående månad, men om enskilda objekt var viktiga i lägenheten statistik är det särskilt viktigt i fristående marknad, där egenskaperna för tiotals miljoner förekommer ofta i databaserna.

Priserna på bostäder var drygt 34 ​​682 kronor per kvadratmeter, även en liten ökning sedan förra månaden.

Nedgång i Bergen

I Bergen regnar det kraftigt på bostadsmarknaden just nu. Kanske inte så konstigt, med tanke på att staden upplevde en höjning av huspriserna på 11 procent förra året. I år har bostadspriserna sjunkit med 6 procent i Bergen, och DinSides egna siffror visar att oktober har varit en hård månad.

Vi har registrerat att lägenheterna kostar mellan 26 872 och 28 372 kronor per kvadratmeter. Här märker vi ett betydande prisfall från förra månaden, men det kan också bero på priset på vissa varor.

Priset för småhus är också ned något (23 059 kronor per kvadratmeter), medan priset på samma skal förblir tämligen stabila (20 310 kronor per kvadratmeter), enligt våra prover.

Samma utveckling i Trondheim

Priset på lägenheter i Trondheim, verkar vara på samma nivå som i Bergen, och är mellan 26 872 och 28 372 respektive. Här registreras också en betydande prisminskning.

Å andra sidan verkar det som om marknaden för enfamiljshus och gemensamma bostäder är tyst i Trondheim just nu. Kvadratmeterpriset för enfamiljshus ligger på 21 179 kronor, medan delade bostäder kostar 20 160 kronor per kvadratmeter. Båda siffrorna är något högre än för en månad sedan, men prisutvecklingen är inte signifikant och kan bero på vissa poster på marknaden.

Kontrollera hur mycket ditt hem är värd med DinSides egenkapitalräknare.

Recession allt

Det finns inte många glada nyheter i finansvärlden idag, och som vi vet att det finns inte mycket att skrika hurra för fastighetsmarknaden heller.

Förra veckan rapporterade Econ Pöyry en paus i försäljningen av nya bostäder. Under de senaste två månaderna har endast två procent av nya bostäder sålts.

Beståndet av osålda bostäder på Finn. nej kan skrivas in. Vid skrivetiden finns över 22 600 bostäder utbjudna till försäljning. Det är en enorm ökning, en hel 30 procent mer än samma månad för ett år sedan.

Priserna för bostäder har fallit månad för månad. I september föll priserna i genomsnitt med 1,7 procent. Med tanke på den enorma inflationen under 2007, bör detta vara goda nyheter för människor som vill komma in på bostadsmarknaden, men med tanke på hur restriktiva banker bevilja lån, det finns ett pris droppe bitter eftersmak.

ADVERT

Mest populära